După articolul publicat de site-ul de investigații Snoop.ro, în care se arată legăturile de afaceri la nivel înalt între instituții ale statului român conduse de lideri marcanți ai PSD și Mihaela Neagu, supranumită „regina contractelor cu statul”, cea care a fost văzută în primul rând la dezbaterea organizată de postul de televiziune Antena 3, organizată pentru susținerea lui Marcel Ciolacu, candidat la președinție din partea Partidului Social Democrat (PSD), nu a întârziat să apară și reacția acestuia din urmă.
Spre surprinderea tuturor, însă, premierul Marcel Ciolacu neagă că ar fi cunoscut-o vreodată pe… Neagu, deși femeia este bine cunoscută în cercurile instituționale pentru câștigarea unor contracte publice masive, cu diverse instituții.
Prima reacție a liderului PSD Marcel Ciolacu a venit la emisiunea „Insider Politic” de la Prima TV de sâmbătă, 2 noiembrie 2024, arată site-ul deștiri Hotnews.ro. Jurnalistul Sebastian Zachmann i-a pus candidatului mai multe întrebări despre Neagu, însă premierul Ciolacu a negat că ar cunoaște-o.
În ultimii cinci ani, firmele Mihaelei Neagu au acumulat contracte cu statul de peste 1,7 miliarde de lei. Neagu și companiile sale au furnizat statului român produse diverse, de la mobilier școlar până la echipamente medicale, beneficiind de contracte prin licitații și achiziții directe. Fiul său, Alexandru Cristescu, este asociat cu ea într-una dintre firmele principale, Best Achiziții, firmă care a avut contracte importante în timpul pandemiei COVID-19.
În trecut, Mihaela Neagu a fost implicată în afaceri controversate, iar unele dintre acestea au fost investigate de autorități. Deși și-a început cariera în structuri PD-L, în ultimii ani a ajuns în proximitatea PSD, lucru reflectat și prin prezența la evenimentele importante ale partidului. Poziționarea ei în primul rând la dezbaterea electorală alături de lideri PSD, precum Paul Stănescu și Sorin Grindeanu, primarul Craiovei Lia Olguța Vasilescu, noul viceprimar PSD al Sectorului 4 Daniel Băluță, europarlamentara Gabriela Firea, ministrul Bogdan Ivan, Petre Daea, a generat confuzie și reacții contradictorii.
Despre afacerile Mihaelei Neagu presa din România a scris în mai multe rânduri, cum este spre exemplu și articolul din GSP, din urmă cum 14 ani, în care se dezvăluia cum baza sportivă a Clubului Sportiv Olimpia a fost transformată în ruină de directoarea de la acea vreme, nimeni alta decât Mihaela Neagu, și pregătit să fie înstrăinat.
„Clubul Sportiv Olimpia, transformat în ruină de actualul director, este pregătit să fie înstrăinat » Începe jaful!”, titrau la acea vreme jurnaliștii GSP.
Cu toate că Mihaela Neagu este printre cei mai mari contractori cu statul român, prin firmele controlate de ea și de fiul său, liderii PSD neagă cu vehemență că ar cunoaște-o, ridicând pur și simplu din umeri la întrebarea cum a ajuns să stea alături de ei la dezbatarea din Parlament.
„Nu o cunosc pe doamna și nu știu cum a ajuns pe acel loc”, a declarat pentru Snoop.ro, Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD.
Paul Stănescu: „Nu știu cine este doamna, putea să vină și Ceaușescu să îl susțină pe Marcel Ciolacu”
„Am avut bilețele când am intrat în sală, ne-au spus de la partid unde să stăm”, a dezvăluit un social-democrat pentru Snoop.ro. „A fost haos. Mulți lideri au prins locuri în spate, unii printr-o laterală a sălii. Unii nu au găsit locurile pe care le aveau, s-au tot schimbat oamenii în sală. Au existat mai multe nemulțumiri”, a declarat un alt participant la dezbaterea de la Parlament.
„Am înțeles că nu a fost pe lista de invitați, lucru pe care l-au transmis și colegii mei. S-au dus vreo șase persoane și au invitat-o să nu mai stea în primul rând. Sorin Grindeanu m-a întrebat de vreo trei ori, „mă, cine este doamna de stă…”, Olguța m-a întrebat, Mihai (n.r. Tudose) m-a întrebat…”, a spus Marcel Ciolacu în emisiunea de la PRIMA TV a lui Sebastian Zachman, realizată după dezbaterea televizată de la Parlament.
„E greu de crezut așa ceva, și vă înțeleg”, a spus în emisiunea de la Prima TV premierul Marcel Ciolacu, cu siguranță având intenția să pară și mai credibil, negând vehement că ar cunoaște-o pe Mihaela Neagu, nu doar dând din umeri…
Ironia face ca pe subiectul „zahărului” să existe de asemenea o puternică legătură cu numele omului de afaceri Mihaela Neagu. Astfel, la scut timp după publicarea articolelor menționate mai sus, fostul primar al Brașovului Allen Coliban, a venit la rândul său cu dezvăluiri în privința afacerilor „misterioasei” apariții din rândul întâi al dezbaterii televizate de la Parlament cu liderul cotat cu cele mai mari procente în toate sondajele de opinie pentru cursa prezidențială din România.
„În 2021, am fi putut (noi, Brașovul) să cumpărăm fosta fabrica de zahăr din Bod. Era vorba 30 de hectare ale fostei platforme industriale cu 2 EUR/mp – o întreagă fabrică, la prețul unei case din centru. Când i-am comunicat lichidatorului intenția Municipiului, am crezut că o să facă infarct (deși ar fi trebuit să se bucure, după câteva runde de licitare la care nu primise oferte). A bâlbâit ceva cu generali și securiști – am crezut că e țăcănit. Deloc. PSD și PNL s-au opus cumpărării, deși obținusem banii necesari de la Guvern, iar proprietatea era mult subevaluată. La scurt timp după, a cumpărat-o doamna Neagu. Paravanul Neagu”, spune fostul primar al Brașovului în postarea sa publică de sâmbătă, 2 noiembrie.
Mai multe detalii cu privire la oportunitatea achiziționării de către municipalitate a respectivelor obiective economice, dădea fostul primar Coliban pe data de 20 noiembrie 2021:
„Am identificat și evaluat (cu evaluator ANEVAR) oportunitatea achiziționării, la preț redus, a unor imobile aflate în lichidare, în arealul zonei metropolitane, un prim proiect fiind cele 30 de hectare ale Fabricii de Zahăr Bod.
Iată avantajele pentru a cumpăra (cu bani de la Guvern) cele 30 de hectare ale Fabricii de Zahăr Bod:
- Pot fi terenurile pentru viitoare planuri de relocare a industriei din Brașov, care a ajuns să fie înconjurată de blocurile și casele noilor dezvoltări imobiliare
- Pot fi avantajul Brașovului în atragerea investitorilor strategici
- Au acces la utilități, acces la calea ferată și se situează în proximitatea viitorului nod de transfer intermodal și a viitoarei autostrăzi Bacău – Brașov
- Dezvoltarea părții nordice a zonei metropolitane va ameliora problemele sociale locale, care se răsfrâng și asupra municipiului, iar prosperitatea generată se va reflecta și asupra municipiului
- Deși o parte din beneficii vor ajunge și la bugetul local din Bod (taxe, impozite), multe dintre ele vor aparține Brașovului, ca proprietar al terenului (redevențe/chirii, locuri de muncă, alte beneficii ”în cascadă”)
- Costul achiziționării celor 30 de hectare începe de la 600.000 euro. În comparație, platforma CET are un preț de pornire de aproape 30 de ori mai mare. În opinia mea, avem nevoie de amândouă obiectivele, pentru nevoi diferite de investiții strategice, iar prețul terenului de la Bod este incomparabil mai mic
- Banii pe care i-am plăti pentru achiziție nu vin din bugetul local. Sunt bani pe care, altfel, i-am pierde. Bani care vin de la Statul Român și merg, majoritar, tot la Statul Român (principalul creditor al falimentarei Fabrici de Zahăr).
La întrebarea ”Vreți ca Brașovul să primească o fabrică, gratis?” politicienii PNL și PSD au răspuns, vineri, PAS. ”
După materialul în care dezvăluie identitatea „misterioasei” apariții din primul rând al dezbaterii televizate de la Parlament, Jurnaliștii de la Snoop.ro au realizat un videoclip de 60 de secunde în care se arată sumele de sute de milioane de euro, afaceri cu statul, realizate de cineva despre care liderii PSD susțin că „nu știm cine e”.
la o zi după articolul din Snoop, jurnalistul Cătălin tolontan a publicat la rândul său un articol despre „cum a ajuns o fostă șefă a clubului sportiv Olimpia, pe care MTS a descoperit că l-a prejudiciat după o afacere de 6 milioane de euro, să fie în primul rând al susținătorilor lui Marcel Ciolacu”.