Industria cărbunelui din Rusia se îndreaptă spre o criză gravă | Aktual24

Data:

spot_img

Industria cărbunelui din Rusia se îndreaptă spre o criză gravă. Acest sector, vital pentru economia rusă, include peste 30 de orașe monoindustriale și sute de mii de angajați.

După ce au pierdut piețele occidentale, confruntate cu o scădere puternică a cererii în țările „prietene” și cu pierderi de mai multe miliarde de dolari, companiile de cărbune au început să reducă drastic producția, scrie The Moscow Times.

Potrivit Rosstat , producția de cărbune din Rusia a scăzut cu 6,7% de la an la an în iulie, iar volumul său total de 31,5 milioane de tone a fost cel mai scăzut de la pandemia din 2020. Comparativ cu vârfurile afișate în decembrie 2022, companiile de cărbune au pierdut aproximativ 12 milioane de tone de producție lunară, sau 27%.

Producția de huilă, principalul produs al minelor rusești, care reprezintă 80% din producție, s-a prăbușit cu 8,2%, iar antracitul, minereul cu cea mai ridicată calitate, cu aproape un sfert (cu 23,7%). În august, conform statisticilor operaționale ale Rosstat , scăderea producției de cărbune s-a accelerat la 10,1% de la an la an.

Citește și: Analiză GLOBSEC: 41% dintre tinerii între 18 și 34 de ani susțin instaurarea unui regim totalitar fără alegeri regulate în România

Sancțiunile occidentale își fac resimțite efectele

Sancțiunile occidentale au devenit principala problema pentru industria cărbunelui, notează Janis Kluge, cercetător la Institutul german pentru studii de securitate internațională. Spre deosebire de petrol și gaze, pe care Uniunea Europeană continuă să le cumpere, deși în cantități mici, cărbunele a fost supus unui embargo total, iar țările asiatice care au cumpărat cărbune rusesc anul trecut au redus drastic cererea.

Livrările către China în prima jumătate a anului 2024 au scăzut cu 8% și nu se așteaptă să crească, se plângea în septembrie ministrul rus al energiei, Serghei Tivilev. Adevărul este că Beijingul a impus taxe pe cărbunele rusesc, a explicat ministrul. În același timp, alți furnizori – Indonezia și Australia – nu au fost afectați de sancțiuni, deoarece fac parte dintr-o zonă de liber schimb cu China.

Continuarea, în Aktual24.ro

Citește și: Diana Șoșoacă, suspendată timp de șapte zile din Parlamentul European pentru comportament neadecvat

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

UE schimbă strategia de finanțare a sprijinului militar pentru Ucraina din cauza blocajelor din Budapesta | Aktual24

Uniunea Europeană schimbă strategia de finanțare a sprijinului militar...

Hackerii ucraineni au piratat posturile TV mari din Rusia de ziua lui Putin | Aktual24

„Cadou” de ziua lui Putin. Hackerii ucraineni au efectuat...