Fiecare statuie are o poveste *monumentediniasi.ro *tur ghidat și lansarea broșurii – miercuri, 8 decembrie, ora 14.30, Parcul Copou.
Trei dintre statuile din oraș (statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare, Obeliscul cu lei din Parcul Copou și statuia cronicarului Miron Costin din fața Filarmonicii) vor fi echipate cu aparatura audio, începând de mâine, 8 decembrie 2021.
Dacă ne apropiem la un metru de statuia pe care dorim să o admirăm, un senzor de mișcare ne va detecta prezența și statuia ne va spune povestea sa. Vom afla informații despre sculptor, anul inaugurării, contextul în care a fost realizată, precum și multe alte detalii interesante.
Mâine, de la ora 14.30 vă invităm să testăm inedita metodă de a promova arta monumentală de for public din Iași și să ne plimbăm împreună, pe aleile Parcului Copou într-un tur ghidat de criticul de artă Maria Bilașevschi și istoricii Florea Ioncioaia și Cătălin Botoșineanu. Cu acest prilej vom lansa și broșura “IAȘI ART CODE”, care prezintă 17 dintre cele mai relevante monumente de for public din Iași.
“Statuile vorbesc cu trecătorii” este evenimentul care închide proiectul “IAȘI ART CODE”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.), cu o finanțare de la Primăria municipiului Iași. Echipa proiectului și-a propus să realizeze o cartografiere culturală a celor mai importante monumente de for public din Iași, utilizând tehnologia informațională. În luna noiembrie a fost lansat website-ul www.monumentediniasi.ro care integrează o hartă GPS pe care sunt mapate cele mai relevante statui din Iași. Fiecare dintre aceste obiective culturale are o scurtă prezentare: clipurilor video, texte informative și fotografii. Povestea monumentelor poate fi accesată și altfel, cu ajutorul codurilor QR atașate, temporar, de monumente. La o simplă scanare cu telefonul, vizitatorii monumentelor vor fi direcționați spre website. Constantin Brâncuși spunea că “statuile sunt ocazii ale meditației” iar Iașul oferă trecătorilor multe prilejuri de a reflecta asupra trecutului și a oamenilor săi care au contribuit la ceea ce suntem noi astăzi, folosind cele mai actuale tehnologii, informează ZIARUL DE IAȘI.