De la declanșarea pandemiei, liniile de consiliere pentru minori au primit semnale că infodemia îi stresează pe copii. Salvați Copiii a realizat un sondaj, vrând să afle cât de extins este fenomenul în România.
Pandemia globală cauzată de noul coronavirus a dus la exacerbarea fenomenului știrilor false, cu efecte îngrijorătoare; tinerii, copiii riscă să fie supraexpuși la informații ce pot deveni o sursă de stres pentru ei, arată organizația Salvați Copiii.
Andrei, 17 ani, Covasna: „În opinia mea, știrile false creează panică în societate și profită de atenția noastră pentru a beneficia de bani si influență.Ele nu fac decât să ne îngrijoreze în legătura cu situația pe care o avem și să dobândim un comportament instabil. Știrile false ne împiedică să vedem adevărul și să știm ce avem de făcut.” declară Andrei, un elev de 17 ani din Covasna.
Maria, 15 ani, Neamț: „Noi, tinerii, nu suntem deloc imuni la dezinformare. E de ajuns sa deschizi Facebook și să citești ce distribuie prietenii tăi mai puțin informați pentru a vedea acest lucru. Dezinformarea duce la greșeli ce pot fi grave în aceasta perioada sensibilă. Astfel, orice informație falsa generează ori panica, ori o agravare a situației actuale.” spune Maria, o adolescentă de 15 ani din județul Neamț.
O consultare națională realizată de Salvați Copiii în rândul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani, a relevant faptul că, în contextul actual al COVID-19.
Despre redacția informală #CovRoMd
Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).
La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.