Insecta Halep

Data:

Încă o știre de poveste a invadat ecranele și rețelele sociale: o insectă din familia flebotomilor descoperită de biologii români a primit numele Simonei Halep. Mai exact, a primit o denumire quasi-latină, ca să corespundă normelor științifice: Phlebotomus simonahalepae. Anunțul oficial s-a făcut chiar în prejma evenimentului căsătoriei sportivei, deci putem spune că a fost un inedit cadou de nuntă.

Cercetătorii Universității de Medicină Veterinară din Cluj au dedicat descoperirea noii specii de insectă – un fel de țânțar din câte înțelegem – Simonei Halep cu câteva argumente:

  1. Insecta a fost descoperită în județul Constanța de unde provine campioana;
  2. Cercetările ambiționează să contribuie la renumele României în lumea științei.

Dedicăm această descoperire ştiinţifică Simonei Halep, în semn de onoare şi de apreciere pentru performanţele sale şi pentru cum duce numele României în lume, aşa cum ne străduim şi noi în domeniul cercetării”, a motivat coordonatorul studiului, prof. dr. Andrei Mihalca, șeful Disciplinei de Parazitologie şi Boli parazitare.

Dincolo de respectul pentru performanțele sportivei, dedicația are și un irepresibil umor involuntar. Locul unde s-a desfășurat cercetarea se cheamă Canaraua Fetii. Înnobilată cu numele faimoasei tenismene, insecta nu încetează a fi un parazit „hematofag”, ne spun specialiștii, care poate transmite și provoca boli grave.

Numele personalităților sunt asociate, de regulă, fie cu bolta cerească, fie cu mărci comerciale. De exemplu, un asteroid dintre Marte și Jupiter a primit numele poetului Eminescu, alt asteroid descoperit de americani se numește George Enescu, un crater de pe Venus se numește Elena Văcărescu, iar altul de pe Lună poartă numele lui Spiru Haret. Un asteroid care se rotește în jurul Soarelui are numele lui Constantin Brâncuși, iar soprana Hariclea Darclée a dat numele unui vulcan de pe planeta Venus.

În 2019 românii au fost invitați să dea nume unei exoplanete și unei stele din sistemul planetar XO-1. Simpatic este regulamentul de acceptare a unei denumiri controlate de Uniunea Astronomică Internațională – UAI. Se cerea ca numele stelei și al planetei asociate să fie formate dintr-un singur cuvânt, pronunțabil în orice limbă și să nu aibă caracter ofensator. Se interziceau numele de animale de companie și cele cu caracter comercial, „nume de persoane sau locuri cunoscute în principal pentru activități politice, militare sau religioase”, dar și de persoane decedate de mai puțin de un secol. Românii au preferat numele unor masive muntoase: steaua Moldoveanu și planeta Negoiu sunt din 2020 denumiri astronomice.

Britanicii au folosit nume de sportivi celebri, ca tenismena Serena Williams sau atletul Usain Bolt, pentru a-i iniția pe copii în astronomie prin creații astronomice speciale.

Modestă, Simona Halep a acceptat să își ofere numele unei noi specii de insecte. Este, probabil, omagiul ei pentru știință, în vremuri când cuvântul oamenilor de știință este bruiat de vocea ignoranței și a adevărurilor „alternative” de care este saturat mediul virtual.

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătorul care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu a scăpat de dosarele de la SIIJ. Cinci ani de pseudo-anchete

Parchetul General, prin procurorii desemnați pentru a ancheta magistrați,...

,,PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

,,PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Orașul cu nasul pe sus votează un golan

Toate sondajele de opinie publicate în ultima vreme arată...