Comitetul tehnico-ştiinţific, organism aflat în subordinea CNSU, va discuta vineri despre propunerea INSP legată de carantinarea zonală, a declarat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila.
„A fost o solicitare sau o recomandare sau o propunere a INSP legat de carantinarea zonală – ei au folosit această sintagmă – în Bucureşti şi Ilfov”, a confirmat ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, joi seara, la Digi24. „Aceste lucruri trebuie discutate şi pe partea de specialitate, în mod clar, şi mâine (vineri – n.r.) acest lucru se va discuta. Vedem ce spun specialiştii. În acest grup sunt şi reprezentanţii altor instituţii şi ministere, pentru că o carantină zonală nu este numai o măsură în care spunem: De mâine se instituie! Deci, aici sunt alte reglementări”, a declarat Cseke Attila la Digi24.ro.
Pe de altă parte, şeful DSU, Raed Arafat, cel care ar trebui să semneze un eventual ordin de carantinare, este sceptic că o asemenea măsură ar putea fi pusă în practică, fiind de opinie că preferabilă carantinării ar fi întărirea măsurilor de control pe măsuri.
Şeful DSU a explicat că problema se pune dacă o carantinare a Bucureştiului şi Ilfovului e realizabilă sau nu, în contextul în care trebuie implicat doar Ministerul de Interne, nu şi Ministerul Apărării, pentru că nu e stare de urgenţă. „Dacă eram într-o stare de urgenţă, era mult mai uşor cu sprijinul Ministerului Apărării (…); vorbim de o localitate, cu Ilfov cu tot, de 3-4 milioane de oameni”, a transmis Arafat.
„Posibilitatea de a implementa măsura carantinei e prima întrebare care se pune. Este impactul mult mai serios decât atunci când carantinăm o localitate mică. (…) Eu ce consider este că măsurile care trebuie luate, dar nu e decizia mea, sunt: întărirea măsurilor de control pe măsurile care deja există şi analiză dacă mai sunt şi alte măsuri care pot fi implementate. E un punct de vedere personal, să vedem punctul de vedere ştiinţific şi apoi ce spune CNSU”, a adăugat şeful DSU.
Merită de asemenea precizat că nici premierul demis Florin Cîţu nu este adeptul carantinării Capitalei. În condiţiile în care specialiştii în sănătate publică au cerut carantină pentru Bucureşti şi Ilfov, devenite focare de COVID -19, Cîţu a declarat că nici nu se pune problema de carantină zonală, dar că utilizarea certificatului verde ar putea fi extinsă, iar programul pentru unele activităţi neesenţiale ar putea fi redus în weekend.
Ce măsuri propune INSP în carantină
- închiderea restaurantelor (cu excepţia livrărilor)
- slujbe doar în exteriorul lăcaşurilor de cult
- şcoală online, dar creşele şi grădiniţele rămân deschise
- saloane de frizerie/coafură/cosmetică deschise între 8:00 şi 18:00
- magazine deschise între 5:00 şi 20:00
- pieţe deschise între 8:00 şi 17:00
- circulaţie doar cu declaraţie, informează THE EPOCHTIMES ROMANIA.