Inspectorii Gărzii de Mediu fac verificări în pădurea deținută de IKEA în Iași, după ce cunoscutul producător de mobilier IKEA este acuzat că exploatează lemnul fără să țină cont de zonele protejate, de habitate sau de programele de regenerare silvică.
Reprezentanții grupului resping acuzațiile și se declară deschiși la discuții. La nivel local, nemulțumirile sunt altele.
Un raport realizat de două organizații non-guvernamentale acuză grupul de firme IKEA că exploatează pădurile pe care le deține în România fără să facă deosebire între copacii care se află în zonele protejate și cei din zonele de unde poate fi recoltată masă lemnoasă.
Din totalul de 51,33 mii de hectare pe care IKEA le deține în România prin franciza sa Ingka Investments, „doar 1,04 la sută se află în regim de protecție strictă (management fără intervenţie) și 8,25 la sută se află în regim de protecție parțială”, arată raportul de Fundația Agent Green și de ong-ul elvețian Bruno Manser Fonds.
Citește și: Explozie la un bloc din Craiova. Un etaj s-a prăbușit. O femeie a murit | VIDEO
Inspectorii Gărzii de Mediu fac verificări
Practic, studiul conchide că, „printr-un model constant de exploatare forestieră distructivă și presupus ilegală, IKEA contribuie la degradarea rapidă a pădurilor din România, în special a pădurilor seculare. Acest lucru contribuie, de asemenea, la compromiterea îndeplinirii de către România a obiectivelor UE privind protecția naturii și a climei”.
Un lot important ca mărime deținut de cei de la IKEA în România prin Ingka Investments se află în județul Iași, în comunele Popești și Mădârjac. Este vorba de o suprafață de 2923,2 hectare, din care pe 2907,9 se poate face producție intensivă de lemn, iar pe restul de 15,3 hectare sunt permise intervenții moderate, notează studiul. Nu există zone de protecție strictă, notează autorii studiului.
„În ciuda statutului său de protecție Natura 2000, nici măcar un hectar din această pădure nu este strict protejat. Mai îngrijorător este faptul că 99,5 la sută din această suprafață se află sub un regim de producție intensivă de lemn”, se arată în raport.
Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro
Citește și: Gafa uriașă făcută de Ciolacu în Qatar
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Ziaruldeiasi.ro)
Este alarmant să aflăm că doar o mică parte din pădurile deținute sunt sub protecție strictă, iar restul sunt exploatate intensiv. Sper că acest raport va duce la discuții constructive și la acțiuni concrete pentru protejarea habitatelor naturale și a biodiversității.