Instanța i-a anulat 10 diplome din 11 unui membru al comisiei pentru cercetarea abuzurilor. Raport Integritate pe bune

Data:

spot_img

Instanța a anulat 10 din cele 11 diplome ale unui membru al comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții din Parlamentul României, conform unui raport realizat de voluntarii de la „Integritate pe Bune”.

Echipa a analizat nivelul de educație, parcursul profesional și averile a 50 de membri ai comisiilor de Apărare și Corupție din Camera Deputaților, precum și membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Din păcate, mulți dintre cei cu funcții importante de reprezentare sau în sistemul de apărare al țării nu dețin studiile, experiența profesională sau integritatea morală necesară pentru rolul ocupat.

Doar prin informarea corectă a noastră, a cetățenilor, și prin presiunea noastră colectivă vom putea promova oamenii potriviți în conducerea țării”, este concluzia la care au ajuns voluntarii după terminarea raportului pentru anul 2023.

Citește și: Vizita clandestină în Brazilia a șefilor din justiție și a directorului Rezervelor Statului

28 dintre diplome nu sunt pe merit

6 din cele 50 de persoane vizate nu au studii sau nu au absolvit o instituție de învățământ superior, iar doar 23 au absolvit o diplomă de masterat, în timp ce 15 au un doctorat.

Cercetarea relevă că cel puțin 28 dintre diplomele deținute de membrii vizați sunt obținute de la o „fabrică de diplome” sau prezintă suspiciuni, cum ar fi posibilitatea de a fi plagiate.

Principalele domenii în care subiecții analizați au diplome de licență sunt: drept, economie și domeniul militar.

Nu toți deputații au finalizat o facultate, dar poate cea mai mare problemă evidențiată de cercetare este faptul că diplomele nu sunt obținute pe merit.

Nu toți deputații au terminat o facultate. Nu vedem o problemă în faptul în sine, deoarece o diplomă nu garantează nici stăpânirea la perfecție a obiectului de studiu, nici experiența necesară într-un domeniu anume.

Ceea ce ne deranjează însă este când aceste diplome nu sunt obținute în mod onest”, se arată în raportul nr. 2 al „Integritate pe Bune”.

Citește și: Finanțare pentru asociații și ONG-uri. Ce proiecte primesc peste 16 milioane de lei din bugetul municipiului Cluj-Napoca

Instanța i-a anulat 10 diplome din 11 unui membru al comisiei pentru cercetarea abuzurilor

Domnului Costel Barbu, deputat PNL de Teleorman, Curtea Supremă i-a anulat 10 din cele 11 diplome. În schimb, domnul Norbert Apjok, fost deputat UDMR de Maramureș (actualmente independent), a indus în eroare partidul din care făcea parte pretinzând că deține o diplomă de licență”, arată analiza.

Raportul menționează că doar 24 dintre subiecți dețin în total 93 de diplome în domeniul Securității de la diverse instituții.

Dintre acestea, 20 au fost eliberate de Colegiul Național de Apărare/Securitate, iar 24 sunt rezultatul studiilor efectuate în străinătate.

Cu toate acestea, studiul afirmă că un procent semnificativ dintre subiecți se îndreaptă către un program de doctorat, în timp ce un sfert dintre ei au absolvit două facultăți. De asemenea, apetitul pentru studii postuniversitare este foarte ridicat.

Citește integral raportul aici.

CV-uri lacunare

Când ne uităm la cariera acestor 50 de persoane, observăm că și aici există unele probleme. La momentul finalizării cercetării, 5 dintre aceștia nu aveau un CV publicat.

„Ioan Alexandru Andrei și Adrian Felician Cozma și-au publicat între timp CV-urile, dar următorii parlamentari nu au încă CV-ul publicat pe site-ul Parlamentului: Radu Mihai Cristescu (PSD), Mihai Ioan Lasca (ales pe listele AUR) și Diana Iovanovici-Șosoacă (aleasă pe listele AUR)”, se arată în raport.

Totuși, chiar și în cazul CV-urilor publicate, există anumite probleme, cum ar fi perioadele mari de timp în care subiecții figurează că nu au avut nicio activitate. Din totalul persoanelor analizate, 24 se află în această situație.

O altă problemă este că nu toți declară că au fost membri în vreun Consiliu de Administrație al unei regii de stat, deși aceasta este considerată experiență profesională.

Astfel de lacune nu apar când discutăm despre efectuarea stagiului militar sau despre activitatea acestora înainte de 1989.

Peste jumătate, mai exact 26 dintre aceștia, fie nu au efectuat stagiul militar, fie nu știu în ce perioadă au avut stagiul militar, iar 7 prezintă pauze suspecte în CV pentru cineva în armată înainte de ’89.

Citește și: Cele trei amnistii mascate din ultimii 7 ani. Chiar și să vrei, nu mai poți intra la pușcărie

18 nu au bani în conturi

Analiza s-a concentrat și asupra averilor celor 50 de membri ai comisiilor de Apărare și Corupție din Camera Deputaților, precum și ai CSAT.

Astfel, descoperim că la 12 deputați, inclusiv la Eduard Hellvig, nu este declarat niciun cont bancar nici în prima, nici în ultima declarație de avere.

Pentru 31 dintre acești subiecți, sumele declarate în prima declarație de avere au crescut față de cea mai recentă. 7.500.000 de lei reprezintă suma totală din conturile bancare ale celor 50 de persoane analizate.

Cu toate acestea, 18 persoane nu au declarat că au bani în conturi în declarația din 2023.

Conform analizei, 15 dintre cei 50 de subiecți cercetați au o avere care nu poate fi justificată de veniturile declarate.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU
  1. „…cum ar fi perioadele mari de timp în care subiecții figurează că nu au avut nicio activitate…”__–__asta tot spun de ani de zile, la adresa diveselor vip-uri politice, la biografiile lor se sare deobicei, la omentul cand au intrat in politica, practic NU au tata , NU au mama, sunt nascuti din spumele marii( sau sapunului Cheia), si au subzistat in faza de cocon, cel putin 20 ani…S-ar putea ca acestia sa fie exact cei care „coincid” cu cei 30 la suta care nu-si pot justifica averile, iar -in general- aceste omisiuni, trebuie sa fie din cauza faptului ca indivizii(individele) sunt fie odrasle-sau nepoti- de fosti securisti, militieni sau nomenclaturisti, fie sunt afiliati(cumva) cu acestia altfel, ceace este esenta mecanismului conducator in Romania, „fostii” CONDUC natia, fie direct, dar -mai degraba, mai eficient si mai safe- indirect, prin noile regimente de sustinatori( si profitori, desigur), infiltrati in tot ce misca in Romania…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...