Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a fost luată de valul suveranismului și a respins, ca inadmisibilă, sesizarea făcută de Curtea de Apel București în dosarul lui Dan Romulus Şerban, fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS).
Romulus Șerban, alături de Oana Mihaela Alexandrescu Duca, fost director economic şi administrativ al CoNAS, și Aracsia Madalena Benția, fostă Dăscălescu, fost director al Direcţiei Juridice din cadrul CoNAS, au scăpat de răspunderea penală în dosarul în care au fost acuzați de luare de mită și abuz în serviciu.
Tribunalul București a decis, pe 12 septembrie 2022, că în acest dosar de corupție, a intervenit prescripția faptelor motiv pentru care instanța a decis să înceteze procesul penal față de cei trei inculpați. Sentința vine la 12 ani de la săvârșirea faptelor și la patru ani de la trimiterea în judecată. Apoi, cazul a ajuns la Curtea de Apel București.
Nicio șansă acordată dreptului comunitar
Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al instanței supreme a respins ca inadmisibil, pe 9 decembrie, sesizarea făcută de un complet de judecată de la CAB care a întrebat dacă lăsarea neaplicată a unor dispoziţii din dreptul intern este compatibilă cu art. 7 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit căruia nimeni nu poate fi condamnat pentru o acţiune sau o omisiune care, în momentul în care a fost săvârşită, nu constituie o infracţiune.
O altă întrebare a fost aceea dacă riscul sistemic de impunitate, legitimează sau justifică întreruperea cursului prescripţiei, de o manieră clandestină, prin acte care nu se comunică suspectului sau inculpatului, fără a se crea o stare de incertitudine perpetuă dată de imposibilitatea unei aprecieri a intervalului de timp în care poate fi tras la răspundere penală.
Fapte prescrise ca urmare a deciziei CCR
Dan Romulus Şerban, fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), Oana Mihaela Alexandrescu Duca, fost director economic şi administrative al CoNAS, și Aracsia Madalena Benția, fostă Dăscălescu, fost director al Direcţiei Juridice din cadrul CoNAS au scăpat de răspunderea penală în dosarul în care au fost acuzați de luare de mită și abuz în serviciu. Tribunalul București a decis, pe 12 septembrie 2022, că în acest dosar de corupție, a intervenit prescripția faptelor motiv pentru care instanța a decis să înceteze procesul penal față de cei trei inculpați. Sentința a venit la 12 ani de la săvârșirea faptelor și la patru ani de la trimiterea în judecată.
Curtea de Apel București a suspendat dosarul până când s-a pronunțat ÎCCJ, urmând a se relua în perioada următoare.
Potrivit procurorilor, în perioada 02 decembrie 2010 – 05 august 2011, Dan Romulus Şerban, Oana Mihaela Alexandrescu-Duca şi Aracsia Magdalena Benţia (fostă Dăscălescu) cu încălcarea prevederilor legale şi în unele cazuri la preţuri supraevaluate, au încheiat cu trei societăţi comerciale două contracte de prestări servicii, un act adiţional şi un acord cadru, care priveau achiziţia unor:
1. servicii de arhivare electronică a documentelor, caz în care s-a dispus autorizarea şi ordonanţarea unor plăţi nelegale, în sumă totală de 1.256.186 de lei
2. servicii de organizare şi gestionare a voiajelor, servicii conexe şi anexe de turism şi consultanţă juridică pentru angajaţii CoNAS şi pentru membrii unui grup ţintă (10 grupe a 25 de participanţi) dintr-un proiect ce trebuia finanţat din fonduri nerambursabile (respins de AM PODCA), situaţie în care s-a dispus autorizarea şi ordonanţarea unor plăţi nelegale în sumă totală de 598.890 lei, aferentă serviciilor juridice neprestate
3. servicii de consultanţă şi formare profesională a adulţilor pentru implementarea procedurilor şi metodologiei de acreditare a spitalelor, concretizate în vizite de bune practici în Andaluzia, Australia, Columbia, Brazilia şi Argentina, ceea ce a avut drept consecinţă autorizarea şi ordonanţarea unor plăţi nelegale, în sumă totală de 4.937.871 lei.
13 milioane de lei prejudiciu
În acelaşi context, în perioada 2010-2012, inculpata Oana Mihaela Alexandrescu-Duca a pretins de la doi dintre reprezentanţii firmelor prestatoare de servicii suma de 100.000 euro şi procentajele de 20% din valoarea de 5.127.965 lei a contractului menţionat la punctul 3, respectiv 6% din valoarea de 1.012.000 lei a actului adiţional încheiat în cadrul aceluiaşi contract.
Din sumele pretinse în condiţiile de mai sus, inculpata Oana Mihaela Alexandrescu-Duca a primit în mai multe tranşe sumele de 100.000 euro şi 1.080.000 lei. Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate s-a constituit parte civilă în cauză pentru suma de 13.718.426 lei.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!