Instanța supremă convocată de urgență, în prag de noapte, pentru a sesiza CCR pe Legea fugarilor

Data:

spot_img

Instanța supremă convocată de urgență, în prag de noapte, pentru a sesiza CCR pe Legea fugarilor. Șefa Înaltei Curți de Casație și Justiției (ÎCCJ), Alina Corbu, a chemat toți judecătorii, marți seară, începând cu ora 20.00, pentru a sesiza Curtea Constituțională (CCR) pe legea fugarilor. Convocarea fost trimisă la ora 17.00.

UPDATE: Dintre cei 102 judecători ai instanței supreme, 88 au participat la ședința de urgență convocată de președinta instanței. Cu un scor de 80 la 8, judecătorii ÎCCJ au decis să sesizeze Curtea Constituțională cu legea evadării.

Astfel, potrivit unui comunicat al instanței, majoritatea judecătorilor de la instanța supremă s-au arătat suspicioși față de lege, deoarece „ar fi încălcate prevederile art. 1 alin. (5) privind principiul legalității, art. 21 alin. (3) din Constituția României cu privire la dreptul la un proces echitabil coroborat cu prevederile art. 23 alin. (2) privind dreptul la libertate individuală, precum şi art. 15 alin. (1) şi (2) din Constituție privitor la neretroactivitatea legii”.


Legea votată de Parlament a fost trimisă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare în urmă cu 3 zile, așa că dacă nu este atacată la CCR, poate fi semnată de președinte și intră imediat în vigoare.

În aceste condiții, Alina Corina Corbu a transmis un convocator pentru sesiza CCR pe marginea acestei legi care a fost votată de Parlament.

Care sunt resorturile acestei decizii și ce a determinat-o pe Corbu să propună sesizarea CCR înainte de promulgare a acestei legi menite a stopa fuga condamnaților definitiv de justiția din România, numai șefa instanței supreme știe.

Citește și: Procuroarea Iorga Moraru aviz negativ de la CSM pentru șef de secție în DNA. Decizia finală la președintele Iohannis

Instanța supremă convocată de urgență. Scut pentru penali

Tot Alina Corina Corbu a cerut, recent, peste jumătate de miliard de euro pentru plata salariilor restante câștigate de judecători în instanță în 2023. Solicitarea a fost transmisă ministrului Justiției, Alina Gorghiu, care a propus plata acestei sume din Fondul de rezervă al Guvernului.  

La ceremoniile de 1 Decembrie, Alina Corbu a stat lângă președintele Curții Constituționale, Marian Enache, care la rândul lui îl ținea de braț pe președintele PSD și premierul Marcel Ciolacu.

Pentru a stopa exodul condamnaților definitiv, Parlamentul a votat o lege care prevede ca infractorii condamnați la închisoare care nu se prezintă într-o săptămână la poliție pentru a fi încarcerați primesc pe lângă pedeapsa inițială o nouă condamnare, pentru evadare, care poate ajunge până la 3 ani.

Legea votată în octombrie 2023 de Ministerul Justiției adaugă între 3 luni și 3 ani la pedeapsa primită dacă cel condamnat nu se prezintă în termen de o săptămână la Poliție.

Noutatea este că pedeapsa suplimentară se aplică și celor care s-au ascuns de autorități înainte ca legea să fie modificată.

Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), unul din cinci condamnați definitiv dispare de la domiciliu înainte de pronunțarea unei sentințe de închisoare cu executare. La nivelul anului 2020, 4.514 persoane condamnate definitiv erau date în urmărire generală.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...