Instanța supremă cere reanalizarea cazului Gheorghe Ursu

Data:

spot_img

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis, joi, cererea de revizuire formulată de Andrei Ursu și de procurorii Parchetului General și a decis admiterea în principiu a cererii de revizuire în cazul Gheorghe Ursu. Asta înseamnă că dosarul se întoarce la Curtea de Apel București care va decide rejudecarea sau nu a dosarului decesului disidentului Gheorghe Ursu.

Pe 17 octombrie 2019, Curtea de Apel București a decis achitarea lui Marin Pârvulescu și Vasile Hodiş, judecaţi pentru crime împotriva umanităţii în dosarul disidentului Gheorghe Ursu, schimbându-le și încadrarea în tratamente neomenoase.

Imediat după decizie, fiul disidentului Gheorghe Ursu, Andrei Ursu, s-a declarat șocat după hotărârea de achitare a foștilor ofițeri de Securitate din dosarul tatălui său. „Sunt stupefiat! La 30 de ani de la revoluție este o bătaie de joc la adresa ideii de justiție”, susținea Andrei Ursu.

Cine a cerut revizuirea

Atât procurorii cât și urmașii lui Gheorghe Ursu au făcut cerere de revizuire. Din partea procuraturii, argumentele pentru rejudecarea cazului au fost emise de Răzvan Horațiu Radu, Laura Adriana Popescu și Laurențiu Sorescu.

Cei trei arată că „ulterior pronunțării deciziei penale nr.238/A din 27 iulie 2023 a Înaltei Curți de Casație și Justiție,(…), Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a trimis înscrisuri conținând date și informații, însoțite de detalii tehnice apreciate ca absolut relevante și necesare înțelegerii datelor prezentate, referitoare la fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei privind pe disidentul anticomunist ing. Gheorghe Ursu”.

Astfel, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că rezultă date și împrejurări noi care nu au fost avute în vedere la soluționarea cauzei și care pot conduce la o soluție diametral opusă celei pronunțate.

Decizia ÎCCJ a fost luată de judecătoarele Oana Burnel, Rodica Aida Popa și Simona Cîrnaru.

Proces la mâna CAB

Urmeaza judecarea pe fond a cererilor. „Doar daca vom avea parte de judecători cu coloană vertebrală și la CAB, și dacă vor admite cererile de revizuire pe fond, abia atunci se va relua procesul torționarilor, tinând cont de noile probe pe care le-am depus împreuna cu cererea. Probele privesc în principal situația premiză, adica adversitatea dintre regimul Ceaușescu și opozanți”, ne-a declarat Andrei Ursu.

În motivele de revizuire, parchetul amintește de cei 477 de lucrători ai Securității dovediți prin procese judecate de instanța supremă. „Din analiza acestor hotărâri, reiese un context social și politic total diferit față de cel reținut de instanța de fond și de apel. Mai mult, din analiza acestor hotărâri reiese, de asemenea, caracterul de represiune generalizată organizată de regimul comunist în perioada 1965-1989, prin intermediul lucrătorilor de securitate, ca principali vectori de aplicare a măsurilor represive”, se arată în cererea de revizuire.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related