Din grijă pentru drepturile inculpaților, 9 judecători de la Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiției (ÎCCJ) s-au întâlnit și au decis că prescrierea faptelor se aplică inclusiv dosarelor de dinainte de 2018 și a dosarelor care implică fraudarea fondurilor europene.
Astfel, ÎCCJ este în opoziție cu două decizii ale Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) care au stabilit contrariul.
Citește și: Ursula von der Leyen câștigă un nou mandat la conducerea Comisiei Europene
Cei nouă judecători au răspuns la două întrebări ale Curții de Apel Mureș care dorea să știe dacă instanţele de judecată sunt obligate să lase neaplicată o decizie din iulie 2022 a ÎCCJ, privind prescrierea faptelor penale.
În plus, instanța de la Mureș dorea să afle dacă decizia respectivă se aplică inclusiv actelor de procedură făcute înainte de 2018, care presupune închiderea a altor mii de dosare pe motiv de prescripție a faptelor.
Și-a dat, din nou, dreptate
Cei 9, au stabilit că instanţele de judecată nu pot lăsa neaplicată decizia ÎCCJ din 2022 prin care s-a stabilit că perioada în care nu a existat întreruperea cursului prescripției reprezintă lege penală mai favorabilă.
În plus, decizia se aplică și dosarelor deschise înainte de 2018, data publicării Deciziei nr. 297/2018 a Curții Constituționale. Astfel, ei au stabilit că deciziile CCR privind prescripția se aplică retroactiv.
Hotărârea celor 9 a fost publicată în Monitorul Oficial și astfel a devenit obligatorie.
Toți cei 9 judecători, Eleni Cristina Marcu, Constantin Epure, Andrei Claudiu Rus, Mircea Mugurel Selea, Adriana Ispas, Valerica Voica, Luminița Cristiu-Ninu, Lia Savonea și Mihail Udroiu au fost promovați la ÎCCJ în perioada 2017 – 2023, când PSD condus de Liviu Dragnea a modificat radical legile justiției în vederea controlării sistemului judiciar.
CJUE a stipulat că instanțele naționale nu sunt obligate să aplice retroactiv deciziile CCR privind prescripția.
În mai 2022, CCR a decis că nu a existat prescripţie specială între 25 iunie 2018 şi 30 mai 2022.
Pe 25 octombrie 2022, ÎCCJ a emis o decizie interpretativă prin care a stabilit că deciziile CCR privind prescripția se aplică retroactiv, pe principiul legii penale celei mai favorabile, până la data intrării în vigoare a noului cod penal, 1 februarie 2014.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Articol publicat în cadrul proiectului „Democrație la pătrat”, finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare aparțin autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.
Justiția română este capra râioasă ce ține coada sus în Europa.
Ce rușine!
Nu avem speranța că justiția va face ce ar trebui sa facă…
Mai avem puțin și ajungem de unde am plecat, un membru de partid(din vestita coalitie) sa nu mai poată fi judecat de instanta, va fi judecat în interiorul partidului, unde va fi mustrat. Estimez ca asta se va întâmpla în următorii 5 ani