Instanța supremă se opune, din nou, deciziilor europene în legătură cu prescripția faptelor penale

Data:

spot_img

Din grijă pentru drepturile inculpaților, 9 judecători de la Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiției (ÎCCJ) s-au întâlnit și au decis că prescrierea faptelor se aplică inclusiv dosarelor de dinainte de 2018 și a dosarelor care implică fraudarea fondurilor europene.

Astfel, ÎCCJ este în opoziție cu două decizii ale Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) care au stabilit contrariul.

Citește și: Ursula von der Leyen câștigă un nou mandat la conducerea Comisiei Europene

Cei nouă judecători au răspuns la două întrebări ale Curții de Apel Mureș care dorea să știe dacă instanţele de judecată sunt obligate să lase neaplicată o decizie din iulie 2022 a ÎCCJ, privind prescrierea faptelor penale.

În plus, instanța de la Mureș dorea să afle dacă decizia respectivă se aplică inclusiv actelor de procedură făcute înainte de 2018, care presupune închiderea a altor mii de dosare pe motiv de prescripție a faptelor.

Și-a dat, din nou, dreptate

Cei 9, au stabilit că instanţele de judecată nu pot lăsa neaplicată decizia ÎCCJ din 2022 prin care s-a stabilit că perioada în care nu a existat întreruperea cursului prescripției reprezintă lege penală mai favorabilă.

În plus, decizia se aplică și dosarelor deschise înainte de 2018, data publicării Deciziei nr. 297/2018 a Curții Constituționale. Astfel, ei au stabilit că deciziile CCR privind prescripția se aplică retroactiv.

Hotărârea celor 9 a fost publicată în Monitorul Oficial și astfel a devenit obligatorie.

Toți cei 9 judecători, Eleni Cristina Marcu, Constantin Epure, Andrei Claudiu Rus, Mircea Mugurel Selea, Adriana Ispas, Valerica Voica, Luminița Cristiu-Ninu, Lia Savonea și Mihail Udroiu au fost promovați la ÎCCJ în perioada 2017 – 2023, când PSD condus de Liviu Dragnea a modificat radical legile justiției în vederea controlării sistemului judiciar.

 CJUE a stipulat că instanțele naționale nu sunt obligate să aplice retroactiv deciziile CCR privind prescripția.

În mai 2022, CCR a decis că nu a existat prescripţie specială între 25 iunie 2018 şi 30 mai 2022.

Pe 25 octombrie 2022, ÎCCJ a emis o decizie interpretativă prin care a stabilit că deciziile CCR privind prescripția se aplică retroactiv, pe principiul legii penale celei mai favorabile, până la data intrării în vigoare a noului cod penal, 1 februarie 2014.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII
  1. Nu avem speranța că justiția va face ce ar trebui sa facă…
    Mai avem puțin și ajungem de unde am plecat, un membru de partid(din vestita coalitie) sa nu mai poată fi judecat de instanta, va fi judecat în interiorul partidului, unde va fi mustrat. Estimez ca asta se va întâmpla în următorii 5 ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alfred Bulai a fost dus din arest la spital

Alfred Bulai a făcut infarct chiar în ziua în...

Statele Unite au început să blocheze site-uri false care răspândesc propagandă rusă

Guvernul american a blocat 32 de site-uri false care...

Scandal, rumoare, splendoare! Noua/veche descriere a lumii culturale de la noi (II)

După scandalul de la Opera Națională București, din 2016,...