Instanța supremă sfidează, din nou, CJUE

Data:

spot_img

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat o nouă decizie împotriva hotărârilor Curții de Justiție a Uniunii Europene care privește prescripția dosarelor penale.

Practic, prin decizia de luni, instanța supremă se plasează pe poziție adversă cu deciziile CJUE care cereau ca prescripția să nu se aplice actelor procedurale de dinainte de iunie 2018, data la care Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituțional un articol care a închis, cu mâna judecătorilor, peste 8000 de dosare penale. „Instanţele de judecată nu pot lăsa neaplicată dezlegarea chestiunii de drept privitoare la aplicarea principiului mitior lex în materia întreruperii cursului prescripţiei răspunderii penale, dată prin Decizia nr. 67/2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, în limitele rezultate din hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pronunţată în 24 iulie 2023 în cauza C-107/23 PPU 2. Dezlegarea dată prin Decizia nr. 67/2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală se va aplica în condițiile stabilite de aceasta, și actelor de procedură efectuate înainte de 25 iunie 2018, data publicării Deciziei nr. 297/2018 a Curții Constituționale. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României”, se arată în decizia instanței supreme.

Nu au reunit cauzele

Problema de drept a fost ridicată de Curtea de Apel Mureș, într-un dosar de evaziune fiscală.

Aceeași întrebare a fost pusă și de DNA într-un dosar analizat de Curtea de Apel Brașov. Deși aveau același obiect, instanța supremă nu a reunit dosarele, ci a dat termen tocmai pe 7 octombrie.

În luna mai 2022 CCR a spus că faptele penale se prescriu mai repede în intervalul 2018 – 2022.

În octombrie 2022, ÎCCJ a extins perioada în care faptele se prescriu mai repede la intervalul 2014 – 2022, pe principiul legii penale celei mai favorabile

Prin două decizii din iulie 2023 și ianuarie 2024 CJUE a decis că instanţele pot aplica deciziile CCR, dar nu şi hotărârea ÎCCJ de extindere a perioadei în care faptele penale se prescriu mai repede. Practic, CJUE a decis că deciziile CCR privind prescripția nu se pot aplica retroactiv pe principiul legii penale celei mai favorabile.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...