Institutul Național de Cercetări Aerospațiale „Elie Carafoli”, nu s-a constituit parte civilă în dosarul directorului Cătălin Nae, considerând că nu a fost prejudiciat de contractele semnate de acesta. Patru firme fără angajați, care ulterior au fost cesionate altor persoane, au primit 21,5 milioane de lei de la directorul Nae pentru lucrări care nu au fost executate niciodată.
Nae Cătălin e director al Institutului Național de Cercetări Aerospațiale „Elie Carafoli” – (INCAS) București din 2008, numit prin ordin al Ministrului Educației și Cercetării.
În același timp, el ocupă funcția de director general și președinte al CA al INCAS. El a fost trimis în judecată de DNA alături de alte parte persoane, administratorii unor firme, cu care institutul a semnat contracte în valoare de 21,5 milioane de lei.
Firme fantomă
INCAS București, reprezentat de directorul general Cătălin Nae, a încheiat în perioada 2012-2014 mai multe contracte fictive cu firme fantomă. „În temeiul acestor contracte, Institutul Național de Cercetări Aerospațiale „Elie Carafoli” a plătit sume substanțiale în favoarea acestor societăți, fără ca societățile respective să presteze efectiv ceva în beneficiul institutului”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.
Firmele selectate de Nae pentru a realiza studii științifice sau pentru a realiza lucrări pentru institut nu aveau nicio legătură cu cercetarea aerospațială. Astfel, un administrator avea studii gimnaziale, societatea nu avea obiectul de activitate specific pentru a presta contractul și nu avea angajați.
În toate cazurile, după ce încasau banii de la institut, societățile erau cedate altor persoane pentru a se pierde urma lor. Banii din contract, după ce au fost încasați de la INCAS, au fost retrași în numerar din firme.
Referatul lui Nae
Înainte de semnarea înțelegerilor, directorul Nae întocmea un referat de necesitate. „Premergător încheierii contractului evocat, directorul general al institutului Nae Cătălin, a întocmit un referat de necesitate prin care justifica necesitatea/oportunitatea achiziției”, se mai arată în rechizitoriu.
Într-un caz, activitatea principală declarată a societății a fost „comerţ cu amănuntul al articolelor de fierărie, al articolelor din sticlă şi al celor pentru vopsit, în magazine specializate”, fără vreo legătură cu cercetarea în domeniul aerospațial.
Ceilalți patru inculpați în dosar sunt Remus Ion Băiculescu, Gheorghe Chiriac, Vasile Marius Stoica și Zaharia Răducan.
Nu se consideră păgubiți
Un alt aspect extrem de interesant este faptul că, prin adresa nr. 1741/16.03.2023, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” a menționat că nu se constituie parte civilă în cauză.
Asta înseamnă că institutul nu se simte prejudiciat de acțiunile directorului. În cazul în care acesta și complicii lui vor fi găsiți vinovat, banii recuperați de la inculpați nu vor ajunge în visteria institutului de cercetare, ci vor fi virați la bugetul de stat.
Cătălin Nae, deși este funcționar public, a depus o singură declarație de avere în 2009, acum 14 ani.
Procurorii DNA i-au pus sechestru pe două apartamente din București și pe un cont bancar în vederea recuperării prejudiciului.
Pe de altă parte, dosarul s-a constituit în 2014, după ce procurorii DNA au fost sesizați de ANAF. Tot atunci a început urmărirea penală în caz, anchetă care a durat nu mai puțin de 9 ani.
Director suspendat
Ca exemplu, una dintre firmele celor patru complici ai lui Nae trebuia să „presteze în beneficiul institutului activități de calibrare și omologare sistem control incidenta la Sufleria Trisonică INCAS”, în schimbul unui tarif de 2.000.000 lei, inclusiv TVA.
Este de menționat că, la data de 19.07.2012, premergător încheierii contractului evocat anterior, numitul Cătălin Nae a întocmit un referat de necesitate prin care justifica necesitatea/oportunitatea achiziției. În referatul de necesitate s-a menționat că sursa de finanțare va fi „Cercetare”.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
După trimiterea în judecată pentru abuz în serviciu, directorul Nae a fost suspendat din funcție de către ministrul Cercetării, deși mandatul acestuia expira în luna iunie 2023.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!