Institutul de Oncologie stă să explodeze: 60 de asistente medicale nu iau spor de pericol, preotul și secretara îl primesc. Ambulatoriul nu ia sporuri deși fse ac gărzi și se aplică tratamente cu chimioterapice. Managerul Mirela Grosu dăduse norei sale 17.000 de lei brut ca simplă funcționară în spital, fără nicio explicație.
În proiectul Caravanei de diagnostic, o asistentă medicală este plătită cu 60 de lei pentru o zi de muncă, iar medicul primește minim 1.000 de lei. „Munca este foarte grea, totul cade pe noi pentru 3.000 de lei/lună”, spun asistentele, care vor să declanșeze conflictul de muncă.
Managerul Mirela Grosu dă vina pe minister
Asistenții medicali din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) se plâng de faptul că, pentru muncă similară, primesc sporuri diferite, în funcție de secția unde lucrează. Cadrele medicale acuză conducerea IRO de faptul că blochează acordarea unor sporuri. Managerul Institutului spune însă că procentul alocat sporurilor este stabilit de către Ministerul Sănătății și nu poate interveni.
„Munca despre care vorbesc cadrele medicale nu este chiar similară: unii lucrează cu substanțe periculoase, alții nu”, spune Mirela Grosu, managerul IRO. La institut preotul și secretara directorului au spor de periculozitate, personalul din ambulatoriu nu.
Asistenții medicali din cadrul Ambulatoriului IRO spun că nu primesc un spor salarial de 35% acordat, prin lege, personalului din clinicile de oncologie. Angajații susțin că sporul menționat este acordat colegilor lor de la secția de spitalizare de zi. „Spitalizarea de zi are spor de 35%, la ambulator nu este, deși facem exact aceeași muncă pe care o fac cei de la internări de zi. Este doar o diferență de nume în esență. Ce fac ei în plus față de noi: transfuzii. Noi nu facem asta. În rest, avem ture de noapte, lucrări sâmbete, duminici”, explică angajata.
În Ambulatoriul IRO lucrează aproximativ 60 de asistenți, brancardieri, infirmiere, iar la Spitalizare de zi aproximativ 40. „Din cauza acestei diferențe, sunt colegi fără ture de noapte care, cu tot cu indemnizație de hrană, ajung la 3.000 de lei net. Cu ture de noapte ajung la la 3.500 de lei net. Acesta este nivelul salariilor din Ambulatoriu, acel spor de 35% care ni se cuvine ar însemna vreo 1.100 de lei în plus. Avem colegi cu gradație maximă, cu principal, care ajuns la 3.600 de lei net. Este un nivel foarte scăzut în comparație cu alte spitale. Se opune doamna manager acordării acestor sporuri, pentru că i-a promis ministrului că reduce cheltuielile”, a adăugat asistenta, care nu dorește să-și divulge identitatea pentru a nu suferi represalii din partea conducerii.
Ministerul a limitat sporurile
Managerul IRO, Mirela Grosu, explică faptul că sporurile și cuantumul lor au fost stabilite și plafonate de către Ministerul Sănătății. „Există un regulament de sporuri. Ministerul Sănătății, căruia îi aparține IRO, a limitat procentele fiecărei categorii de sporuri la minim. La chirurgie este stabilit între 12% și 15%, dar limitat la 12%. La Spitalizare de zi, Oncologie, Radioterapie este între 35% și 50%, dar stabilit la minim. La Ambulatoriu este între 5 și 7%, dar, din nou, se merge pe minim. Oricum sunt diferite din regulament, ambulatoriul are mai puțin decât spitalizarea de zi”, susține managerul Mirela Grosu. Mai multe, în Reporter de Iași.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!