Institutul „Elie Wiesel” despre „Istoria Holocaustului” în școli: Unele modificări reprezintă inadvertențe față de scopul inițial

Data:

spot_img

Institutul „Elie Wiesel” despre „Istoria Holocaustului”, disciplina pe care o vor învăța elevii de clasa a IX-a din anul școlar 2023/224: unele modificări reprezintă inadvertențe față de scopul şi valorile care au stat la baza promovării acestei discipline.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ a precizat că a luat act de semnarea ordinului Ministrului Educației privind programa şcolară a disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” și își exprimă speranța că anul școlar 2023-2024 va oferi cadrul adecvat pentru un parcurs educațional care să aducă elevilor de la liceu și școala profesională un plus de cunoștințe, înțelegere și empatie față de tragedia evreilor din România în timpul regimului Ion Antonescu.

Citește și: Toți elevii de clasa a XI-a vor studia „Istoria Evreilor. Holocaustul”

„Cu toate acestea, întrucât Institutul, prin legea 276/2021, a fost desemnat colaborator al Ministerului Educației în procesul de elaborare al programei școlare, facem următoarele precizări.

În martie 2022, Ministerul Educaţiei a înfiinţat un Grup de lucru pentru elaborarea acestei programe. Din partea Institutului «Elie Wiesel» au participat șase dintre cei 14 membri ai grupului. Până în septembrie 2022, grupul de lucru a parcurs toţi paşii procedurali stabiliţi de către minister pentru elaborarea unei programe şcolare, iar coordonatorul grupului a înaintat documentul pentru aprobarea ministrului.

Deşi procedura a fost încheiată, grupul de lucru s-a mai reunit în ianuarie şi aprilie 2023, la solicitarea coordonatorului, pentru a analiza diverse puncte de vedere venite după încheierea procedurii. Menţionăm că în tot acest timp Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE), entitatea ministerului responsabilă de programe, nu a transmis grupului de lucru un aviz nefavorabil proiectului de programă, singura situaţie în care reluarea procedurilor este posibilă”, arată Institutul „Ellie Wiesel” într-un comunicat.

În 31 iulie 2023 membrii grupului au primit o variantă de programă modificată precum și solicitarea de a exprima acordul asupra acesteia.

„Institutul «Elie Wiesel», în urma consultării experților care îl reprezintă în grupul de lucru, a notificat CNPEE asupra modalității neconforme de a solicita o nouă opinie grupului de lucru precum și faptul că unele modificări reprezintă inadvertențe față de scopul şi valorile care au stat la baza promovării acestei discipline. Astfel, Institutul a comunicat că nu participă la această nouă rundă de consultări și, în cazul aprobării noii variante, se va retrage din grupul de lucru”, se mai arată în document.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...