Institutul Internațional de Presă (IPI) a reacționat după ce Tribunalul Brăila a desființat acuzațiile DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a dispus clasarea dosarului.
Decizia instanței a venit la aproape un an de zile de la momentul în care procurorii antimafia au descins la domiciliul și biroul lui Cristea, l-au dus la audieri și i-au atribuit calitatea de suspect într-un dosar penal.
„IPI salută hotărârea instanței care a anulat acuzațiile de săvârșire a unei infracțiuni foarte grave aduse împotriva jurnalistului Alin Cristea. Acțiunea DIICOT a fost disproporționată și acuzațiile nefondate”, a transmis organizația internațională pe Twitter.
IPI a mai îndemnat autoritățile române să demareze o investigație internă pentru a se asigura că un astfel de caz nu se va mai întâmpla. Și ActiveWatch a cerut “cercetarea modului în care s-a desfășurat investigația procurorilor DIICOT Brăila în cazul lui Alin Cristea și al publicației Debraila.
La începutul acestui an, procurorii DIICOT Brăila au confiscat toate telefoanele și laptopurile jurnalistului și publicației DEBRAILA sub acuzația de pornografie infantilă. Mai exact, totul a plecat de la un articol scris de Cristea, care conțiunea un filmuleț blurat în care un adolescent era batjocorit de un recidivist, agresorul fiind chiar reținut după apariția materialului de presă.
Presa centrală a dezvăluit faptul că Alin Cristea fusese contactat de procurorul Dan Sarău de la DIICOT Brăila, anterior momentului perchezițiilor, pentru a-l apăra pe șeful de atunci al Poliției Brăila, comisarul-șef Dorin Condruz, criticat intens de jurnalist.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
[…] Potrivit PressHub, după decizia Tribunalului Brăila, Institutul Internațional de Presă, organizație cu sediul la Viena și statut consultativ pe lângă Consiliul European, a îndemnat autoritățile române să demareze o investigație internă pentru a se asigura că un astfel de caz nu se va mai întâmpla. […]