„Insula Cailor”, locul unde se întâlnesc trei țări: România, Moldova și Ucraina | Viața Liberă

Data:

spot_img

„Insula Cailor”, locul unde se întâlnesc trei țări: România, Moldova și Ucraina. De câţiva ani, după ce excursiile cu bărcile pe Dunăre au luat avânt, se vorbește din ce în ce mai mult despre o mică insulă sălbatică situată la 15 kilometri de Galați, la gura de vărsare a râului Prut în Dunăre, acolo unde „se întâlnesc” trei țări.

I se spune „Insula Cailor”, pentru că pe acest ostrov (ceea ce este, de fapt) există o „herghelie” de cai sălbatici, dar nu acesta este și numele oficial al insulei.

În urmă cu aproximativ 20 de ani, când pescuiam la „Scurta”, zona situată între Cotu Pisicii și „gura Prutului”, un pescar în vârstă, fost polițist de frontieră, mi-a povestit că insula era folosită, pe vremuri, de contrabandiștii de alcool și țigări moldoveni, români și ucraineni ca ascunzătoare pentru „marfă” și, din acest motiv, era cunoscută cu numele de „Insula Cărăușului” (Cărăușilor).

Citește și: O nouă grupare de extremă dreapta în Parlamentul European: Patrioții pentru Europa

Caii au apărut pe insulă în urmă cu aproximativ 30 de ani

A fost o secetă mare prin anii ’80, iar localnicii din comuna Grindu nu au mai avut cu ce să-şi hrănească animalele.

Drept urmare, sătenii transportau primăvara caii cu lotcile şi îi lăsau pe insulă, pentru ca toamna târziu să-i recupereze. La un moment dat, însă, caii au fost abandonaţi acolo, s-au înmulțit în timp și s-au sălbăticit.

Scoarța de copac este hrana lor pe timpul iernii, uneori chiar și vara, atunci când Dunărea este crescută și nu au parte de limba de nisip care le permite accesul mai facil la ţărm.

Citește și: Copilărie încheiată prematur. Ce se întâmplă cu mamele minore aflate în grija statului

În anul 2006, pe insulă erau în jur de zece cai, iar anul trecut, în decembrie, am numărat 49″, spunea Viorel Ionuţ Gagu, pentru presa locală, în octombrie 2023.

Insula s-a format în urmă cu mai mult de 100 de ani, dar caii au apărut acolo doar cu aproximativ 30 de ani în urmă.

Oare insula n-a avut niciun nume până au ajuns caii acolo? Greu de crezut, nu-i așa?

Continuarea în Viața Liberă

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: viata-libera.ro)

spot_imgspot_img
Viața liberă
Viața liberă
Viața liberă este un ziar cotidian independent din Galați, fondat în decembrie 1989, care a apărut pe piață neîntrerupt de atunci. Versiunea online a ziarului are în medie 400.000 de vizitatori unici pe lună, subiectele abordate în ambele medii fiind cele cu impact social major, atât local, cât şi naţional şi internaţional, inclusiv cele de interes pentru diaspora. Publicaţia susţine proiectele şi iniţiativele benefice comunităţii din care face parte de 32 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related