Insula de pe Dunăre din zona Galațiului n-o să mai dispară

Data:

spot_img

Insula de pe Dunăre din zona Galațiului n-o să mai dispară. Aceasta s-a ridicat, de câțiva ani, în mijlocul fluviului.

Un specialist în navigație fluvială spune că insula a câștigat cel puțin doi metri înălțime în ultimii ani și se pare că vom rămâne cu ea, acolo unde este acum, mulți ani de-acum înainte.

Colocviile Constructorilor de Nave din Galați (CCN), eveniment lunar care a depășit o sută de ediții, au găzduit recent o discuție care a avut ca subiect insula formată din aluviuni de la Galați.

Citește și Cum finanțează Europa mașina de război a lui Putin prin exporturi false către Kârgâzstan și alte state satelit ale Rusiei

Șenalul navigabil se schimbă mereu

Căpitanul fluvial Horia Suceveanu a prezentat un material care conținea numeroase imagini de pe Dunăre, de-a lungul timpului, pentru a demonstra cum se schimbă șenalul navigabil, cum se formează prin înnisipare diverse insule care perturbă – mai mult sau mai puțin – navigația fluvială.

S-a analizat, în cadrul discuțiilor, situația din porturile Corabia și Călărași, ca apoi să se ajungă la Km 152, în zona Galați, unde, de peste zece ani, s-a format o insulă care ar putea perturba navigația și influența structura malului stâng, unde este amenajată Faleza Dunării.

S-a amintit că, în apropiere de gura de vărsare a Siretului, a mai existat o insulă, în apropierea plajei Cocuța și a trecerii cu bacul, pe malul drept al Dunării. Aceasta se vedea pe hărțile din 1930 și a dispărut pe la sfârșitul anilor ’80.

Ținând seama de experiența sa de navigator, Horia Suceveanu a adăugat că depunerile de aluviuni și seceta de lungă durată care reduc adâncimea șenalului produc blocaje în unele zone, viteza de deplasare a convoaielor fiind de 5-6 km/h.

La rândul său, fostul director general al Administrației Fluviale a Dunării de Jos, Dorian Dumitru, specialist în căi navigabile și actual consilier local gălățean, a afirmat că insula din mijlocul Dunării, care se întinde de la Km 151+600 până la km 153+300, nu constituie un pericol pentru navigație și că, cel mai probabil, nu va dispărea.

„În anul 2018, insula începea să apară, când cota apelor Dunării la Galați era de 175 cm. În februarie 2024, la cota de 380 cm, insula tot se vedea, ceea ce înseamnă că, în ultimii șase ani, insula a acumulat aluviuni astfel încât să fie vizibilă chiar și când nivelul apei este cu doi metri mai mare.

Citește și OMV Petrom alocă 35% din investiții în energia regenerabilă, a anunțat directorul Portofoliului Gaze și Energie al companiei

Insula de pe Dunăre din zona Galațiului crește constant

Nu sunt probleme pentru o navigație sigură, pentru că insula este pe zona maritimă a Dunării, este balizată (semnalizată) cu geamanduri luminoase, roșii și verzi. Se asigură astfel adâncimea minimă de navigație de 7,62 metri, conform recomandărilor Comisiei Dunării și Regulamentului de navigație pe Dunăre în sectorul românesc, precum și o lățime a șenalului navigabil care variază între 250 și 330 metri și o adâncime de 24 picioare (7,32 m) față de nivelul 0 al mirei Portului Galați”.

Conform lui Dorian Dumitru, este mai bine să se stabilizeze insula, cu arbori în loc de arboret, acționând astfel ca un chevron, un soi de dig în formă de potcoavă, ajutând la distribuția debitului de apă către malul stâng și drept.

Fostul director general al AFDJ a spus că o mică parte din aluviuni se depune la ambele maluri ale Dunări, iar dragarea insulei ar fi un efort nejustificat din punct de vedere economic, din cauza volumului foarte mare de aluviuni.

Mai multe citiți în publicația Viața Liberă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fundația lui Mihai Neșu primește, în premieră, susținere financiară de la CJ Bihor | Bihoreanul

Consilierii județeni din Bihor au aprobat acordarea unei alocații...

12 persoane reţinute în dosarul documentelor de identitate falsificate | Monitorul de Botoșani

Dosarul documentelor de identitate falsificate. 17 persoane sunt investigate...

Primarul Slatinei vrea alianță cu AUR în Consiliu Local | Reporter24

Primarul Slatinei, Mario De Mezzo, a reînnoit invitaţia către...