Insule ecologice digitalizate în Municipiul Iași. Ce avantaje au | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Insule ecologice digitalizate în Municipiul Iași. Ce avantaje au? Primele containere urmează să fie amplasate în lunile octombrie-decembrie, fiind finanțate prin PNRR. Se urmărește ca până la finalul anului 2025 orașul să aibă 338 grupuri formate din câte 5 containere fiecare.

Cetățenii vor avea acces cu cartelă pentru a putea depozita deșeurile. Una dintre insulele moderne, cu cartelă, va fi amplasată la blocul fantomă” din Podul de Piatră. 

Citește și Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

5 containere, acces cu cartelă

Într-o administrație ideală, cu respectarea tuturor termenelor planificate, un sfert din populația municipiului Iași ar trebui la finalul anului viitor să meargă la gunoi cu cartela care îi va permite să deschidă unul dintre cele cinci containere care vor face parte din insulele ecologice digitalizate:

  • pentru  deșeuri de hârtie și carton;
  • deșeuri de plastic și metal;
  • deșeuri de sticlă;
  • deșeuri biodegradabile;
  • deșeuri reziduale.

Iar primele astfel de containere ar trebui să fie deja amplasate până la finalul acestui an.

Contractele de finanțare au fost semnate

Au fost două etape de depunere a proiectelor pentru obținerea finanțării pentru aceste insule ecologice. În prima etapă s-au aprobat 175, din care 150 supraterane și 25 subterane, cu o alocare financiară de 20.169.950 lei, iar restul de 163 în cea de-a doua etapă (14.674.868 lei).

Citește și Românca închisă în China se stinge în indiferența autorităților române. „Cum să rămâi indiferent știind că i-au căzut dinții din gură din pricina inaniției?”

S-au semnat deja contractele de finanțare, acum așteptăm ca Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să achiziționeze aceste containere și să le putem instala.

Vor fi containere de capacitate mai mare decât ce avem acum în Iași, de 3-5 mc, ceea ce înseamnă o economie de timp și de bani pentru Salubris, pentru că va trebui să realizăm mai puține transporturi.

Odată ce câștigătorii licitației vor fi desemnați de către Ministerul Mediului, noi ne-am asumat să cumpărăm cinci auto-gunoiere noi, cu macara. Gunoiul nu va mai fi preluat cu oameni”, a explicat pentru Ziarul de Iași directorul general al Salubris SA, Cătălin Neculau.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related