Întâlnire secretă la ora 12 noaptea, în Senatul Universităţii, pentru schimbarea Regulamentului

Data:

spot_img

Întâlnire secretă la ora 12 noaptea, în Senatul Universităţii, pentru schimbarea Regulamentului. Profesorii se completau deci reciproc, scrie profesorul universitar Codrin Liviu Cuțitaru, într-un editorial în care parodiază modul cum se desfășoară alegerile în învățământul superior românesc.

Întâlnire secretă la ora 12 noaptea. Despre integritate în universitate

Moftează oferea competenţă şi know-how administrativ, iar Stripeţ retorică şi curaj. Unul îşi trata agorafobia, celălalt îşi hrănea agorafilia. Împreună formau un excelent senator şi, ca atare, în lumina noului regulament, urmau să vină la şedinţe în costum de dragon chinezesc, singurul care îi cuprindea pe amândoi în aceeaşi entitate.

Preşedinta Senatului Universităţii Leagănul Civilizaţiei, doamna Maribella Surîs, era furioasă pe doi dintre membrii înaltului for academic – pe profesorul Stepariug Moftează, de la Civilizaţii Străvechi, şi pe profesorul Vladimid Stripeţ, de la Civilizaţii Vechi.

Citește și: Lupta moldovenilor împotriva unirii cu Țara Românească| Aktual24

Ea însăşi profesoară la Civilizaţii Pre-Moderne, Maribella îşi alimentase furia obiectivă (întemeiată pe motive concrete, ce se vor vedea mai jos) cu mici puseuri de subiectivitate, ivite din competiţia specializărilor.

Pe palierul subiectivităţii, un rol important l-au avut şi cei doi vice-preşedinţi, profesorul Nerol Scarlatin – titular la Civilizaţie Modernă – şi profesoara Taralamba Fredon – ocupanta Catedrei de Civilizaţie Post-Modernă –, care credeau că disciplinele predate de Moftează şi Stripeţ nu aveau ce căuta într-o universitate euro-americană a secolului XXI.

Care erau defectele în cauză? Două particularităţi comportamentale ale lui Stepariug şi Vladimid, complet opuse, însă, în ochii Maribellei, în egală măsură antipatice şi demne de oprobriu. În timp ce Moftează lipsea de la şedinţe, Stripeţ era prea prezent.

Citește și: Votul profesorilor, mai toxic decât al blamaților „alegători PSD”

Ordinea de… noapte conţinea un singur punct: „Schimbarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Senatului”

Dacă absenţa în exces poate fi înţeleasă, prezenţa cu asupra de măsură trebuie cumva explicată. Vladimid Stripeţ îşi făcea simţită personalitatea la şedinţe într-un mod covârşitor. Vorbea mult, criticând, încontinuu, orice iniţiativă administrativă sau legislativă.

La sfaturile machiavelice ale lui Scarlatin şi Fredon, Surîs a convocat o aşa-zisă „şedinţă de urgenţă” în miez de noapte. Notificarea electronică a membrilor Senatului s-a produs la orele 22.30 într-o zi de sâmbătă. Întâlnirea fusese programată pentru ora 24.00.

Se înţelege, au venit doar trei senatori, preşedinta şi cei doi vice-preşedinţi. Ordinea de… noapte conţinea un singur punct: „Schimbarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Senatului, în conformitate cu noile cerinţe ale Societăţilor Pre-Moderne, Moderne şi Post-Moderne”.

Modificarea viza introducerea unor prevederi cruciale în capitolul „Drepturile şi obligaţiile membrilor Senatului universitar”. Prima redefinea prezenţa obligatorie la şedinţele forului, aducând completarea coercitivă: „La două absenţe nemotivate, senatorul va fi exclus”.

Continuarea editorialului profesorului universitar Codrin Liviu Cuțitaru în Ziarul de Iași!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ligia Deca: Toţi elevii de liceu vor parcurge „Istoria comunismului din România”

Ligia Deca: Toţi elevii de liceu vor parcurge „Istoria...

FOTO Clădirea istorică a Evey Heyman din Oradea a fost parțial reabilitată | Bihoreanul

Clădirea din Oradea în care a copilărit Eva Heyman,...

Psihoeducația la sate | Gazeta de Stâlpeni

Psihoeducația la sate. Când aducem în discuție educația din...

Patrimoniul grafic românesc, de la arhive la platforme digitale interactive

Trei artiști grafici români, activi în secolul XX -...