Inteligența Artificială: „Un cutremur care ne va găsi nepregătiți” | Crișana

Data:

spot_img

Inteligența Artificială: „Un cutremur care ne va găsi nepregătiți”. Acestea sunt cuvintele rostite de profesorul Ioan Roxin, în cadrul unui eveniment găzduit de Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.

Sub titlul „Demistificarea Inteligenței Artificiale (IA) Generative: potențialul și pericolele”, conferința susținută de  Ioan Roxin i-a pus pe participanți față în față cu viitorul, cu revoluția pe care o aduce cu sine Inteligența Artificială. 

Conferința a avut loc luni, de la ora 17.00, și i-a avut ca moderatori pe prof. univ. dr. Gabriel Moisa, directorul Muzeului Țării Crișurilor și pe lect. univ. dr. Mirela Mărcuț de la Universitatea din Oradea.

Citește și: TIFF găzduieşte avanpremiera documentarului despre Ceauşescu – „Tovarăşu’: Facerea, Gloria şi Desfacerea unui Dictator”

Ioan Roxin a fost plăcut surprins de numărul mare al celor prezenți, pentru că evenimentele de acest gen, fiind mai tehnice, nu sunt gustate de toată lumea.

Modelele de limbaj nu folosesc adevăruri, ci probabilități

„Mi-am propus să ilustrez fiecare tip de inteligență artificială generativă: pentru text, pentru imagine, pentru muzică și video.

Esențial este să vedem ce este în spatele capotei. Modelele de limbaj, cum este ChatGPT, nu fac altceva decât să prevadă următorul cuvânt. Și totuși, pot face fraze și construi texte substanțiale.

Asta pentru că au luat cantități enorme de text cu care s-au antrenat. Din această nevoie de date, OpenIA s-a unit cu Microsoft. Au folosit 1.024 de procesoare grafice Nvidia, timp de 34 de zile.

Citește și: Orchestra Colegiului Eton, turneu în 3 orașe din România

Dacă ar fi folosit o singură placă grafică standard i-ar fi trebuit 355 de ani pentru a se forma.

O cercetătoare americană spunea că dacă punem împreună toate capacitățile de calcul ale tuturor universităților americane este imposibil să formăm o inteligență artificială cum e ChatGPT.

Trebuie spus de la început că modelele de limbaj nu folosesc adevăruri, ci probabilități.

Inteligența Artificială s-a autoinstruit să descopere finețurile de limbaj

Pentru ele capitala României este 98% București, pentru că așa găsesc ele în textele pe care se antrenează.

Citește și: Premieră în politica românească. Independentul Nicu Ștefănuță intră singur în Parlamentul European

Dacă toți ar scrie pe facebook că este Oradea, ele vor spune că e Oradea. ChatGPT nu este o enciclopedie. El nu păstrează datele pe care i le dăm.

Din acele cantități uriașe de date pe care s-a autoinstruit a reușit să descopere chiar și finețurile de limbaj, de gramatică etc.(…)”, a explicat Ioan Roxin, potrivit Crișana.

Continuarea în Crișana

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: crisana.ro)

spot_imgspot_img
Crișana
Crișanahttps://www.crisana.ro/
Crișana este cea mai veche publicație de limba română din această parte a țării, cu o apariție neîntreruptă din 1945 și până în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

12 persoane reţinute în dosarul documentelor de identitate falsificate | Monitorul de Botoșani

Dosarul documentelor de identitate falsificate. 17 persoane sunt investigate...

Primarul Slatinei vrea alianță cu AUR în Consiliu Local | Reporter24

Primarul Slatinei, Mario De Mezzo, a reînnoit invitaţia către...