30% dintre români nu cred în UE. Interesul pentru alegerile europene, mai mare decât acum 5 ani

Data:

spot_img

30% dintre români nu cred în UE, arată un sondaj publicat de către Parlamentul European. Pe de altă parte, interesul pentru alegerile europene este mai mare decât acum 5 ani, conform Parlemeter 2023, care arată sprijinul continuu al cetățenilor pentru UE și un interes mai mare pentru viitoarele alegeri europene.

7 din 10 cetățeni europeni cred că țara lor a beneficiat de statutul de membru al UE

69% dintre cetățenii români intervievați consideră că statutul de membru al UE aduce beneficii României. Principalele motive invocate de respondenții din România referitor la aceste beneficii sunt noi oportunități de lucru aduse de UE (42%), îmbunătățirea nivelului de trai (28%), urmate de contribuția UE al menținerea păcii (25%) și cooperarea cu alte state europene (25%).

Pentru participanții din întreaga UE la acest sondaj motivele principale sunt contribuția UE la menținerea păcii și consolidarea securității (34 %) și îmbunătățirea cooperării dintre țările Uniunii (34 %).

Citește și Instanța supremă convocată de urgență, în prag de noapte, pentru a sesiza CCR pe legea fugarilor

De asemenea, imaginea UE la nivelul cetățenilor europeni a rămas stabilă din martie 2023: 45% dintre cetățenii UE au o imagine pozitivă a uniunii, 38% au o imagine neutră și 16% au o imagine negativă.

49% dintre români au o imagine pozitivă despre UE, 35% au o imagine neutră și 14% au o imagine negativă.

70% dintre cetățenii UE consideră că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor de zi cu zi.

Doar 60% dintre cetățenii români cred același lucru.

Mai mult de o treime dintre cetățenii UE consideră că lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (36%) și sănătatea publică (34%) reprezintă principalele subiecte cărora Parlamentul European trebuie să le acorde prioritate.

Următoarele teme importante pentru cetățenii UE sunt acțiunile de combatere a schimbărilor climatice (29%) și sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (29%).

Migrația și azilul (18%), în prezent pe poziția a noua, este tema care a crescut cu șapte puncte procentuale față de toamna anului trecut.

În opinia cetățenilor români participanți la sondaj, prioritățile Parlamentului European ar trebui să fie sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (35%) și lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (34%).

Citește și Procuroarea Iorga Moraru aviz negativ de la CSM pentru șef de secție în DNA. Decizia finală la președintele Iohannis

Roberta Metsola: Luptăm împotriva sărăciei

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, comentând rezultatele sondajului, a declarat: „De-a lungul ultimilor cinci ani, am ascultat. Iar Parlamentul European a livrat rezultate.

Luptăm împotriva sărăciei, a excluziunii sociale și a schimbărilor climatice, pentru a crea locuri de muncă și pentru a apăra valorile UE, cum ar fi democrația, drepturile omului și libertatea de exprimare.”

După cum se reflectă și în prioritățile politice, dificultățile socioeconomice afectează încă mulți europeni, chiar dacă indicatorii s-au îmbunătățit ușor în cursul ultimelor șase luni.

73% dintre respondenți (cu 6 puncte procentuale mai puțin decât în primăvara anului 2023) consideră că nivelul lor de trai va scădea în anul următor.

Peste o treime dintre europeni (37%) întâmpină dificultăți în a plăti facturile uneori sau de cele mai multe ori, iar procentul de cetățeni români care întâmpină dificultăți la plata facturilor uneori sau de cele mai multe ori este de 57%.

68% dintre europenii participanți la sondaj spun că ar putea vota dacă alegerile europene

Cu alegerile europene din 2024 la orizont, majoritatea europenilor (53%), inclusiv a cetățenilor români (59%) doresc ca PE să joace un rol mai important, o opinie majoritară în 21 de state membre.

Majoritatea europenilor (57%) sunt interesați de alegerile viitoare pentru Parlamentul European, un rezultat stabil în comparație cu primăvara anului 2023 (+ 1 pp), dar cu 6 puncte procentuale mai mare decât în toamna anului 2018, într-un moment similar anterior ultimelor alegeri europene. 60% dintre români au declarat că sunt interesați de alegerile europene din 2024.

68% dintre europenii participanți la sondaj spun că ar putea vota dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână – cu nouă puncte mai mult decât în toamna anului 2018.

Dintre cetățenii români care au răspuns sondajului, 75% au spus că ar merge să voteze dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână, se arată într-un comunicat al Parlamentului European. Mai multe aflați AICI.

Surse foto – The Parliament Magazine, Euractiv, E-Medine

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...