Profilat încă de la începutul carierei ca un politician sobru și eficient, ajuns la finele anului trecut la conducerea PNL într-o situație de criză, când partidul era în picaj, iar apoi și președinte al Senatului, Ilie Bolojan a devenit la începutul acestui an, tot pe neașteptate, șeful statului.
Saltul la Cotroceni l-a pus în situația ca, tot într-o situație de urgență, de data aceasta a întregii Europe și a lumii, să participe la summituri de mare importanță, cu șefi de state. În țară, a deschis publicului reședința prezidențială, a dat atenție oamenilor de afaceri, a dialogat cu ONG-uri, a comunicat, ca într-un adevărat maraton, în încercarea de a reabilita cea mai înaltă demnitate din stat după epoca Iohannis.
BIHOREANUL a profitat de prezența acasă a lui Ilie Bolojan, de Paști, pentru a afla cum se vede țara din fruntea statului, care sunt cele mai stringente probleme ale societății și cum pot fi ele reparate.
„E de preferat să ai oameni care au o experiență și nu mai au nevoie de acomodare”
BIHOREANUL: Cum v-ați acomodat poziției de președinte interimar? O puteați evita? Înainte s-o preluați, ați fixat niște „linii roșii”, o conduită comună cu ceilalți lideri ai coaliției de guvernare?
Ilie Bolojan: Nu am stabilit nicio linie, pentru că demisia (n.r. – lui Klaus Iohannis) a venit practic de pe o zi pe alta. Nu m-am gândit niciodată că o să ajung în această situație, dar, fiind președintele Senatului, nu aveam cum să evit și, fiind și o situație de criză pentru România, nu ne puteam permite niciun fel de răzgândiri. Dar e bine să nu fii aruncat niciodată pe funcții pentru care nu ești pregătit, e bine ca lumea politică să-și pregătească oameni pentru toate pozițiile, inclusiv pentru poziția de președinte ai nevoie de ani în spate.
Ca să folosesc un termen fotbalistic, ai nevoie de meciuri în picioare, pentru că înseamnă ani de acumulări, contacte internaționale, să stăpânești problematica relațiilor cu țările cu care avem parteneriate, cu vecinii. Lucrurile astea se acumulează în timp, deci e de preferat să ai oameni care au o experiență și nu mai au nevoie de acomodare.
Pe mine m-a ajutat faptul că, fiind un pasionat de citit și de istorie, prin cărțile pe care le-am citit și prin ceea ce urmăream zi de zi, am avut cumva noțiunile de bază, să spun așa.
BIHOREANUL: Așa cum vă cunoaștem, v-ați setat niște obiective, chiar și pentru acest interimat? Care sunt direcțiile cărora le dați cea mai mare atenție?
Ilie Bolojan: Fiind o situație dificilă atât în plan extern, cât și în plan intern, o condiție importantă era să menținem țara într-o situație stabilă, și atunci stabilitatea guvernării, colaborarea cu Guvernul, a fost un element important. Președintele reprezintă România în întâlnirile internaționale, dar multe dintre angajamentele pe care și le ia sunt în sarcina Guvernului.
Continuarea în Bihoreanul
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: ebihoreanul.ro)