Interviu cu ARLINDA MORAVA – Soprana

Data:

spot_img

Destinul a purtat-o din ţara ei pe meleagurile României, unde este actualmente Ataşat Cultural şi imaginea prin care se popularizează turismul albanez în ţara noastră. Originară din oraşul Tirana şi botezată de Maică Tereza la Prijtina, soprana Arlinda Morava îmbină cariera artistică cu cea diplomatică dar şi cu o viaţă de familie ce îi aduce împliniri.

Când şi cum ai ajuns în România?

Am ajuns în România când aveam 16 ani . În anul 1997, în Albania erau vremuri tulburi iar mama mea și familia au dorit să pot să-mi urmez visul de a urmă o carieră artistică ferită de vremurile tumultoase pe care le trăiau albanezii. La fel că celelalte țări care ieșeau în regimul comunist și Albania a cunoscut turbulențe care au afectat în primii ani tranziția spre un sistem democratic. România a fost o destinație potrivită românii că și albanezii având o istorie comună și o mentalitate asemănătoare în foarte multe privințe

De la ce vărstă ţi-ai descoperit talentul muzical?

Înclinația artistică am avut-o din fragedă copilărie . Am cochetat cu baletul în primii ani ai copilăriei. Au fost cursuri de balet foarte dure cu profesori foarte exigenți. Prezența mea pe scenă mi-a deschis apetitul pentru muzică: mai întâi pian și apoi muzică clasică.

Unde ţi-ai desăvârşit studiile?

Studiile le-am început la Tirana , apoi în România, Liceul Dinu Lipati, apoi Conservatorul Ciprian Porumbescu –Bucureșți și ulterior o diplomă de master obținută în Elveția;

Ce ne poţi spune despre episodul de la Priştina?

Împrejurările au făcut că, în 2019, să mă număr printre artiștii invitați de Papă la Priștina, pentru a participa la un concert dedicat beatificării Mariei Tereza. A fost o mare onoare și un privilegiu să fiu invitată să cant alături de artisi de renume pentru o personalitate a lumii de origine albaneză. Pentru mine personal legătură cu Maică Tereza este mult mai intimă fiind creștinată de inasasi Maică Tereza. Emoțiile pe care le-am trăit sunt greu de descries în cuvinte și mi-am spus că nimic nu e întâmplător, că totul se îngemănează cu timpul. Legătură cu Maică Tereza dăinuie, dincolo de viața pamânteană.

Cum ai ajuns în postura de Ataşat Cultural al Albaniei la Bucureşți?

În toată perioada de la venirea mea în România până în anul 2015, că cetățean albanez, am avut contacte multiple cu Ambasada Albaniei la Bucureșți și cu oficiali ai ambasadei participând la toate evenimentele importante în general și în mod special la cele legate de schimburi culturale, concerte, spectacole,etc. Propunerea de a ocupă această poziție a venit că o recunoașterea contribuției mele la dezvoltrea relațiilor culturale albanezo-române și mi-s-a părut firească și potrivită cu carieră mea de soprano , artista .

Ce înseamnă şi ce implică această poziţie diplomatică?

Această poziție mă onorează și este o provocare în același timp. Totodată implică multă determinare și pasiune în tot ceea ce fac. Așa cum pe scenă sunt preocupată să transmit mesajul artistic și emoția publicului, în poziția de atașat cultural sunt la fel de preocupată să promovez cultură și artă Albaniei și să facilitez schimburile culturale între cele două popoare . Când faci lucrurile cu pasiune și transpirație( că și pe scenă) reușită este aproape garantată.

Cum te simţi în atunci când faci cunoscută cultură şi potenţialul turistic al ţării tale natale în România?

Sunt foarte mândră când reușesc să atrag publicul să descoperă cultură și tradițiile albaneze. Evenimentele culturale pe care le-am organizat în România și Albania a făcut că, domeniul cultural să devină un liant și pentru dezvoltrea relațiilor economice. Astfel, în ultimii ani Albania a devenit pentru români, și nu numai, o destinație turistică de neuitat . S-au deschis noi rute aeriene, aproape zilnic câte două curse . Sunt foarte bucuroasă să aud români, amici, prieteni care au ptrecut vacanțe de vis în Albania. Și cred că e abia începutul.

Să trecem acum şi în plan personal. Cum ţi-ai cunoscut soţul?

Soțul l-am cunoscut în perioada studiilor în România fiind tot musician și absolvent al Conservatorului C .Porumbescu. Am concertat împreună și continuăm să fim pe aceeași scenă în spectacole, concerte,etc.

Felicitări pentru căsnicia frumoasă şi cei doi copii minunaţi. Cum găseşți echilibrul dintre carieră şi familie, care este secretul?

Nu este ușor , că artist să împaci întotdeauna carieră cu profesia mai ales atunci când iubești la nebunie meseria , o faci cu pasiune și dăruire totale. În anumite perioade se creează dezechilibre între viață professional și personală dar trebuie să ai întotdeauna echilbrul și înțelepciunea de a continuă în ambele planuri. Evident că am fost sprijinită de familie în toată acesta perioada , mai ales atunci can au venit pe lume cei doi copii. Mama a fos și este pentru mine un sprijin total necondiționat.

Ce planuri ai, pe plan artistic, pentru a două jumătate a acestui an?

În prezent am concerte aproape în ficare lună și, începând cu acest an, spectacole

în piese de teatru, precum „Cheful suprem”, în regia minunatei regizoare Beatrice

Rancea, alături de actori talentați ai scenei româneșți. Am în plan și spectacole în Albania și Italia în sezonul estival. Programarea lor, însă, va fi în funcție de vacanță pe care o voi petrece cu siguranță unde altundeva decât în Albania

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum să-ți menții unghiile sănătoase în sezonul rece? – 3 pași simpli

Iarna îți poate pune unghiile la încercare mai mult...

De ce țeava rectangulară este preferată în construcții metalice?

În domeniul construcțiilor metalice, alegerea materialelor potrivite este esențială...

Ecografia de părți moi în sarcină, o investiție în sănătatea mamei și a copilului

Ecografia de părți moi în sarcină, o investiție în...

Optimizare SEO pentru afaceri: poate ajuta SEO la creșterea afacerii tale online?

Putem observa cu ochiul liber, chiar dacă nu suntem...