Bogdan Glăvan: „Mă aștept la o continuare a tăvălugului fiscal care s-a declanșat acum doi ani de zile” | Aktual24

Data:

spot_img

Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie, spune că în continuare suntem tot campioni la inflație în UE, deficitul s-a mărit și guvernul PSD-PNL ia deja în calcul creșteri de taxe, imediat după alegeri.

Domnule Glăvan, altădată toamna se numărau bobocii, acum se pare că se vor număra măririle de taxe. Măsurile au fost deja discutate ieri in coaliție și se pare că vor fi adoptate imediat după alegeri. Îi așteaptă pe români un potop fiscal?

Da și nu. În sensul că mă aștept mai degrabă la o continuare a tăvălugului fiscal care s-a declanșat acum doi ani de zile. Să nu uitam că taxele au fost legiferate în 2022, au crescut în 2023 și au crescut și de la 1 ianuarie acest an și vorbim de nu mai puțin de două pagini de taxe noi și de majorarea unor taxe vechi. Astfel încât ce se va întâmpla în anii următori pe această filozofie de guvernare nu este ceva inedit, este o continuare, o intensificare a presiunii fiscale.

Citește și Alertă Aeriană în Tulcea: RO-Alert Semnalează Drone Rusești în Zonă

Liderul guvernului, Marcel Ciolacu, și-a arătat disponibilitatea pentru trecerea la impozitul progresiv, o măsură atât de dragă socialiștilor. Credeți ca ea va fi acceptată și de liberalii din guvern, deși este una profund antiliberală?

Greu de spus acest lucru. Cred că depinde foarte mult de cum vor arăta rezultatele alegerilor prezidențiale și parlamentare. Dar ceea ce remarc, din păcate, este că principiile liberale au fost aruncate într-un colț, au fost uitate intr-un colț. Chiar dacă avem la guvernare un partid care poartă acest nume, nu s-a întâmplat nimic liberal în ultimii ani. Cu siguranță, creșterea poverii fiscale, despre care vorbeam mai devreme și care a fost consecutivă și sistematică, nu are nicio legatură cu liberalismul – este chiar opusă acestuia. De asemenea, absența oricărei reforme, absența oricărei corectări a exceselor din sectorul bugetar nu are nimic de-a face cu liberalismul. Aceste politici demagogice, în care într-un an electoral să marești atât de mult pensiile, sunt de negăsit în istoria noastră de peste treizeci de ani de ani de după Revoluție. Ele reprezintă ceva complet irațional, iar lucrul acesta a fost arătat și de Banca Națională, și de instituțiile internaționale. Aceste politici nu au nicio treabă cu liberalismul. Nu mai zic de inflație, care este cea mai mare din ultimii douăzeci de ani. Deci nu mai văd ceva liberal în toată această politică guvernamentală. Prin urmare, nu m-ar surprinde absolut deloc să văd că PNL achiesează și la impozitarea progresivă.

Continuarea, în aktual24.ro

Citește și Un cuplu a obținut 100.000 de euro după ce fetița lor s-a infectat la spitalul „Sf. Maria”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nawaf Salameh Family Office a achiziționat Terminalul Octogon Gas & Logistics din Portul Constanța

Nawaf Salameh Family Office a achiziționat Terminalul Octogon Gas...

”Coridorul Verde” cu Azerbaidjanul: o gogoașă de PR | Contributors

O dată la câteva săptămâni se mai anunță cu...

Top 5 motive pentru care site-ul tău are nevoie de găzduire de încredere

Sursă foto: freepik Ai muncit mult pentru a-ți aduce ideea...

Ce înseamnă și de ce ai nevoie de integrarea unui sistem ERP în compania ta

Pentru a rămâne competitive și eficiente, multe organizații aleg...