Interviu cu Emanuel Ungureanu despre situația din sistemul medical românesc | Aktual24

Data:

spot_img

Interviu cu Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănatate din Camera Deputaților, despre situația din sistemul medical românesc. Conjuctura privită prin ochii unui specialist.

Acum patru luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a trimis corpul de control la Spitalul Sf Pantelimon, dar acesta nu a descoperit nimic suspect. Totuși ieri procurorii le-au acuzat pe două dintre doctorițele de acolo de omor calificat. Membrii corpului de control au vrut să mușamalizeze situația sau pur și simplu au fost prea incompetenți pentru a cerceta cazul?

Ar trebui să lămurim un lucru de la bun început. Domnul Rafila, înainte de a exista vreo concluzie a corpului de control sau a Colegiului Medicilor, s-a antepronunțat. El a ieșit public și a spus că la Spitalul Sfântul Pantelimon toate lucrurile sunt în regulă și că există doar un conflict între fosta șefă a Secției ATI, Elena Voicu, și actuala șefă. Deci, înainte de a există orice fel de concluzie a oricărui corp de control, domnul Rafila a zis că acolo e un conflict între persoane, nu sunt probleme care să privească pacienții. Da, asta era în contextul în care presa deja scria că sunt 22 de persoane – văd că toată lumea vorbește de doar 17, dar au fost de fapt 22 – care au murit într-un interval de 72 de ore. Când mor 22 de persoane într-un interval atât de scurt, nu mai e nevoie de nicio sesizare. Ministerul Sănătății ar trebui să aibă un sistem de alarmare și pur și simplu să intervină urgent, pentru că există o rată a mortalității suspectă pe o secție ATI, în cazul de față a Spitalului Sfântul Pantelimon. Am spus încă de atunci, deci de acum patru luni: este suspect că într-un interval atât de scurt mor atât de mulți oameni. Și am cerut oficial, printr-o interpelare, Ministerului Sănătății, să îmi trimită o statistică din toate sistemele ATI din țară, cu rata mortalității, să putem vedea în ultimele șase luni unde se mai moare într-un volum atât de mare și într-un timp atât de scurt. Ce a făcut Rafila? A rugat niște medici pesediști care sunt apropiați de el, să facă o anchetă superficială la Sfântul Pantelimon, prin Colegiul Medicilor, și s-au urcat efectiv cu picioarele peste directoarea de la îngrijiri și peste doamna Voicu și le-a dat afară. Unul dintre medicii din spital au sesizat atunci că sunt multiple probleme și administrative și că nu era mentenanța făcută de mai mulți ani la aparatură din ATI, inclusiv la injectomate și, cu toate acestea, secția era acreditată. Erau multe, multe nereguli, iar Rafila, prin corpul de control și prin manager, l-a dat afară pe acel medic. Deci astea sunt faptele. Nu știm dacă Rafila a avut cunoștință despre faptul că niște medici ar omorî pe cineva cu premeditare. Nu despre asta e vorba. Nu avea de unde să știe Rafila acest lucru. Rafila însă știa că în interval de nici trei zile au murit 22 de oameni într-un sistem ATI. Atenție, doar această informație trebuia să-l determine să facă o anchetă serioasă cu specialiști, nu să trimită consilierului personal, care nu are niciun fel de atribuții pe zona medicală…

Continuarea, în Aktual24.ro

Citește și: Abuzurile sexuale și vidul procedural din universitățile românești. Adela Alexandru | INTERVIU

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Aktual24)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alegeri în SUA. Lupta pentru Casa Albă și controlul Congresului

Cetățenii Statelor Unite sunt așteptați la urne azi pentru...

Jurnalistul Nestor Rateș a trecut în eternitate

Jurnalistul Nestor Rateș a trecut în eternitate astăzi, 5...

Raport US Helsinki Commission. Acțiunile țărilor din Europa de Est și Asia Centrală în fața influenței Rusiei

Rusia încurajează Beijingul și Teheranul să încalce normele internaționale,...

Cum votează românii și care sunt prioritățile lor la urne

Cum votează românii și care sunt prioritățile lor la...