sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăNewsletterINTERVIU Dan Barna: ”La alegerile parlamentare sper să obținem 20%”

INTERVIU Dan Barna: ”La alegerile parlamentare sper să obținem 20%”

Dan Barna explică în interviul pentru Revista 22 cauza nemulțumirilor din USR- PLUS față de listele pentru alegerile parlamentare și cum se va poziționa în situația amânării alegerilor.

Domnule Barna, față de alegerile europarlamentare, USR-PLUS a obținut, mă refer la votul politic, un scor semnificativ mai mic. Care este explicația?

Este un scor pe care îl anticipam, analizele și măsurătorile pe care noi le-am făcut în toată această perioadă ne spuneau acest lucru, că la locale vom avea un scor de 10-12%, și exact acolo suntem, adică avem 10% (9,63-9,67) doar USR-PLUS. Dacă adunăm și locurile unde am fost în diverse alianțe sau colaborări, se duce spre 13%.

Rezultatul acesta la locale are niște argumente foarte puternice. Pe de o parte, faptul că vechile partide au ținut cu dinții de păstrarea alegerilor într-un singur tur a generat această situație, pentru că dacă am fi avut alegeri în două tururi, cel puțin la nivelul primarilor, rezultatul ar fi fost semnificativ diferit, asta e clar.

De exemplu, lui Stelian Ion la Constanța îi mai trebuiau 1.000 și ceva de voturi ca să fie primar. Iar celălalt argument ține de particularitatea alegerilor locale, USR-PLUS încă fiind un partid nou în spectrul politic, în sensul că, exceptând Bucureștiul, noi nu am avut nicăieri în țară nici primari, nici consilieri, nu am avut acea structură de guvernare locală care generează rezultate electorale.

Suntem un partid nou, care abia s-a înființat și participă, și să nu uităm asta, prima dată la alegerile locale la nivel național. Acest rezultat este unul, îndrăznesc să spun, remarcabil și un rezultat care arată că am reușit să facem acea fractură în monolitul PSD-PNL cu care România s-a obișnuit 30 de ani. La viitoarele alegeri, vom fi într-o situație mult mai bună, avem peste 1.000 de consilieri, suntem deja prezenți semnificativ în consiliile locale și județene importante din întreaga țară, avem 50 de primari, toate acestea sunt premise pentru a îmbunătăți lupta locală.

Mai e un argument, care ține cumva de particularitatea celor care pot participa la alegerile locale, față de cele parlamentare sau prezidențiale, în sensul în care la locale, și știam lucrul acesta, n-a putut să voteze nici diaspora, care la europarlamentare a votat, nicio mare parte din studenți, nici populația activă care lucrează în centrele urbane mari, în municipiile de județ, dar care are buletine în orășelele și în comunele din jur.

Deci cu tot acest electorat care este în mod natural electoratul USR-PLUS, neparticipând la locale din diverse motive, știam că vom avea acest rezultat. De altfel, și la europarlamentare, 30% dintre voturi au venit pe liste suplimentare, or, la locale neavând această posibilitate, era foarte clar că va fi această scădere comparativă.

Credeți că ar putea fi și argumente care s-ar datora partidului, unei anumite prestații?

Noi am obținut acum la locale exact cât am obținut în 2016 la parlamentare. Practic, am schimbat viața parlamentară în România, asta este o realitate neîndoielnică. Acum intrăm pe piața localelor, adică într-un alt domeniu electoral unde e total altă dinamică, intrăm din nou cu acest 10% care practic deschide ușa pentru acea schimbare și la nivelul administrației locale, nu doar la nivelul parlamentului.

Din această perspectivă, este cumva o consecvență a acestei mișcări importante în societate pe care USR-PLUS o reprezintă, această mișcare de modernizare și de schimbare a paradigmei de funcționare în politica din România.

Că într-un județ sau altul, într-o localitate sau alta, se putea face campanie mai bine, asta, fără îndoială, nimeni nu contestă. Facem diverse analize, ne uităm la performanțele pe care am reușit să le obținem în fiecare loc. În unele, am obținut un rezultat foarte bun, cum este surpriza de la Brașov – pentru că la Timișoara anticipam rezultatul și este rezultatul unei munci pe termen foarte lung a colegilor de acolo, a lui Cristi Moș, președintele de filială, și a lui Dominic Fritz, actualul primar – dar la Brașov a fost cumva o surpriză.

A fost colegul nostru Allen Coliban, care a tras efectiv după el Brașovul, cum la fel sunt remarcabile și Alba Iulia, Câmpulungul și celelalte orașe mari unde am obținut un rezultat bun. Și, interesant, tot așa încercăm să privim macro acest spectacol, dacă ne uităm unde sunt primăriile câștigate de USR-PLUS – Timișoara, Alba Iulia, Brașov, Bacău –, este practic o axă transversală peste România, de la vest la est, ca o punte de stabilizare a schimbării pe care USR-PLUS o aduce în politică.

Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE