Intimidare. Poliția Timiș cercetează postări pe Facebook pentru instigare la ură contra puterii

Data:

spot_img

Standardele IJP Timiș sunt foarte înalte și corecte. Politic. În aprilie 2017, polițiștii locali l-au amendat cu 900 lei pe un timișorean care a postat o imagine cu mașinile poliției locale parcate pe trotuar, însoțită de cuvintele „adunătură de nesimțiți și godaci”.

Fotografia noastră e un trucaj, o glumă. Și e însoțită de următorul text, cât se poate de adevărat:

Nivelul următor: dosar penal pentru facebook

Polițiștii din Timișoara investighează două dosare penale în contextul în care, arată poliția, „cetățenii au fost invitați să participe la o serie de manifestații publice.”

Se pare că e vorba despre postări pe facebook și/sau articole cărora cei cercetați le-au dat share cu ocazia mobilizărilor pentru protestele din decembrie. Coordonați de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, polițiștii din Timiș susțin că:

Sub protecția anonimatului, a existat tendința ca utilizatorii de bună-credință să fie manipulați, cu ajutorul unor tactici ascunse în interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/știri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violență). (…)
Polițiștii de investigații criminale din cadrul Inspectoratului Județean Timiș efectuează cercetări (…) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare publică (…) ca urmare a postărilor pe rețelele de socializare a unor mesaje prin care cetățenii sunt îndemnați la săvârșirea de acte de violență.

Societatea Timișoara acuză însă tentativa de intimidare a celor care postează pe Facebook, în contextul în care duminică, 20 ianuarie 2018, este așteptat un miting de protest de proporții în Timișoara și în alte orașe ale țării.

„Autoritarismul și dictatura se instalează treptat, prin învrăjbirea diferitelor categorii sociale, prin folosirea unor instituții publice ca instrumente politice de represiune”, susțin Societatea Timișoara și Inițiativa Timișoara.

„Suntem surprinși că această campanie de așa-zisă curățare a mediului virtual de posibili infractori periculoși a început prin anchetarea unor oameni care își exercită unul dintre cele mai importante drepturi constituționale, dreptul la liberă exprimare. Facem precizarea că toate protestele desfășurate anul trecut în Timișoara au avut aviz de la Municipalitate și s-au derulat fără incidente, într-o perfectă colaborare cu Jandarmeria Română. În niciunul dintre aceste proteste nu s-au înregistrat acte de violență sau alte fapte condamnate de Codul Penal, așadar prezumția de incitare publică nu este justificată.”

spot_imgspot_img
Freedom House
Freedom House
PressHUB, cea mai răspândită rețea de presă din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related