Intrare gratuită la Muzeul ASTRA din Sibiu pentru vizitatorii îmbrăcaţi în ie

Data:

Toţi vizitatorii care se îmbracă în ie sau poartă o cămaşă tradiţională au intrare gratuită, luni, la Muzeul ASTRA din Sibiu, cel mai mare muzeu în aer liber din România, a anunțat instituția.

„Este cunoscut faptul că în anul 2013 comunitatea online La Blouse Roumaine a iniţiat o mişcare devenită virală în toate comunităţile româneşti (şi nu numai) din lume. Nu a durat mult, mai precis un an de zile, şi Muzeul ASTRA s-a alăturat acestei iniţiative-fenomen. Aşa a apărut această zi specială a anului, 24 iunie, care din 2022, prin Legea 184, a fost oficializată ca Ziua Iei. Muzeul ASTRA coagulează în jurul unui simbol arhetipal, IA, comunităţi, valori şi trăiri!”, a declarat directorul general al Muzeului ASTRA, Ciprian Ştefan.

Citește și: De ce nu ne vaccinăm. „Când cineva te minte repetat, îl mai crezi, dacă îți spune o dată adevărul?”

Momente inedite şi activităţi interactive la Muzeul ASTRA

Luni, de Sânziene, după slujba de celebrare a Sfintei Treimi oficiată la biserica din Bezded vizitatorii muzeului sunt așteptați să se prindă cu toții în Hora de Sânziene alături de comunitatea din Rupea, Braşov. Junii Cetăţii vor reconstitui obiceiul de seceriş în zona Târgului de Ţară unde se vor împleti coroniţe din flori de sânziene.

În 29 şi 30 iunie sunteți invitați să intraţi în atmosfera satului şi a vechilor obiceiuri, să savuraţi poveştile spuse în Şezători din Mărginimea Sibiului şi de pe Ţara Oltului şi Ţara Făgăraşului, să aflaţi rostul iei de la cei care o creează, o poartă şi o grijesc. Publicul este așteptat şi la târgul de ii şi obiecte tradiţionale, design contemporan, flori şi cosiţe împletite. Atmosfera va fi însufleţită de vornici, ceteraşi din Câmpia Transilvaniei, ţiteraşi şi fluieraşi din Galeşul de Argeş şi din Mărginimea Sibiului. Muzeul ASTRA a mai pregătit o întâlnire cu cei ce menţin tradiţia moştenită de peste 120 de ani, Corul „Reuniunea Română de Cântări” din Sălişte.

Sâmbătă, 29 iunie, Biciclete Cochete invită publicul la o întâlnire în Parcul Tineretului, începând cu orele 15:30, de unde va începe plimbarea în ie către Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Citește și: USR își alege următorul președinte

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Muzeul ASTRA / Facebook)

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai este jurnalist, redactor-șef al publicației Hunedoara mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Turneul Național Orgile României. Concerte în opt catedrale și biserici din România

Turneul Național Orgile României. Organiștii Eduard Antal și Maria-Luisa...

A început Festivalul „Căluşul Românesc” | Reporter24

A început Festivalul „Căluşul Românesc”, ediția cu numărul 24....

Ziua Statelor Unite ale Americii, sărbătorită la Sibiu | Mesagerul de Sibiu

Ziua Statelor Unite ale Americii, sărbătorită la Sibiu prin...