Intrarea României în Schengen. 31 de puncte de frontieră feroviară, rutieră și portuară de la granițele României cu Ungaria și Bulgaria vor fi desființate definitiv de la 1 ianuarie 2025, ca urmare a deciziei de aderare a României la spațiul Schengen, conform proiectului Hotărâri de Guvern publicat pe pagina Ministerului Afacerilor Interne.
Documentul dezvăluie că cele mai vechi, cum ar fi cele de la Borș (Bihor), Nădlac (Arad) sau Giurgiu, au fost înființate în anii 1960-1970, iar altele, cum e cel de la Beba Veche (Timiș) au fost înfiinţate în prima jumătate a acestui an.
Desființarea punctelor de frontieră terestre nu va aduce atingere exercitării atribuțiilor de către personalul Poliției de Frontieră, „în zona de competență”, se menționează în Nota de fundamentare a proiectului de HG, arătându-se că polițiștii de frontieră vor putea face controale aleatorii atât în zona vechilor vămi, cât și în zonele verzi – cele care delimitează teritoriul unui stat, fără a fi fost prevăzute cu puncte vamale.
„Aceste activități nu au ca obiectiv controlul la frontiere, ele au ca scop combaterea migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere”, specifică documentul, arătând că eliminarea controalelor la frontierele interne implică o atenţie sporită, în condițiile în care în prezent România se confruntă cu o paletă variată de modalități de migrație ilegală.
De altfel, BIHOREANUL a dezvăluit deja că, din 1 ianuarie, principalele misiuni ale poliţiştilor de frontieră vor fi mai discrete, dar nu mai puţin importante. Concret, aceştia vor patrula în trafic şi în parcări, în limita a 30 km de la linia de frontieră, împreună cu colegii din Poliţie, Jandarmerie, Imigrări, Garda de Mediu, Vamă şi CNAIR.
Continuarea, în Ebihoreanul.ro
Citește și: Între un cizmar și mai mulți ciobani
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)