Invenția profesorilor ieșeni: casa cu pereţi din deșeuri de lemn în beton

Data:

spot_img

Invenția profesorilor ieșeni, casa cu pereţi din deșeuri de lemn în beton, are un preț mic, izolare bună și se construiește rapid.

Inovaţia în domeniul construcţiilor înseamnă blocuri de zidărie din aşchii de lemn concepute de un grup de profesori din cadrul Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii Iaşi, cu sprijinul unui antreprenor din Bacău. 

Ce noutăţi aduce invenția profesorilor ieșeni

Blocurile de zidărie denumite „Caloriblock” sunt concepute prin utilizarea deşeurilor din lemn sub formă de aşchii provenite din reciclarea materialului lemnos şi pot fi utilizate la realizarea pereţilor interiori şi exteriori din zidărie la construcţii civile şi industriale. 

„Acest produs este însoţit de două cereri de brevet (compoziţie şi formă), iar ideea a venit de la partenerul industrial cu care am discutat ceva ani în urmă, am avut un proiect de fonduri structurale care avea ca obiectiv tocmai transferul de cunoştinţe (EFECOM).

Citește și Revoluționarul care s-a întors din Italia pentru a monta panouri fotovoltaice în România

Noi am făcut toate analizele şi cercetările pentru a putea produce. Am dezvoltat ideea de produs pe linie tehnologică, sunt doar cateva etape, nu avem linie industrială.

În 2024 încercăm să dezvoltăm o line tehnologică industrială”, a declarat Dorina Isopescu, decanul Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii din cadrul Politehnicii ieşene, şi fost secretar de stat în Ministerul Construcţiilor în anii 2000.

Produs pentru construcţii din materiale ecosustenabile

Acest produs nou în România, realizat din materiale ecosustenabile (aşchii de lemn reciclat în proporţie de peste 50%), elimină în totalitate posibilitatea apariţiei condensului sau igrasiei, nu prezintă elemente susceptibile de emisii radioactive, nu emană substanţe poluante, asigură o foarte bună izolare termică şi fonică a clădirii. Deţine agrement tehnic, standard de calitate ISO 9001 şi in curs de emitere, brevetul de invenţie.

„Crearea acestui concept este un bun exemplu de colaborare între mediul academic şi mediul antreprenorial pentru realizarea unor produse cu adevărat ecologice si sănătoase”, au scris pe Facebook reprezentanţii Caloriblock despre invenția profesorilor ieșeni.

Calităţile blocului de zidărie sunt conferite de dispunerea haotică a aşchiilor mineralizate, având o structura poroasă care astfel îi conferă calităţi deosebite de izolare termică şi acustică. Mai mult, produsele de construcţie pe bază de minerale lasă pereţii să respire, nu lasă loc dezvoltării microbilor şi microorganismelor, nu emit solvenţi sau alte substanţe toxice. Sunt complet sănătoase.

Mai multe puteți citi în Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related