Investigația și jurnalismul de date. Practicat de câteva decenii în SUA și în Europa occidentală, jurnalismul de date este considerat un sprijin important în investigația de presă.
Acest gen a evoluat odată cu creșterea transparenței instituțiilor publice, fiindcă jurnaliștii au început să aibă acces la tot mai multe baze statistice.
Jurnalismul de date nu este despre tabele și cifre oarbe, ci despre informații relevante găsite, care se transformă în investigații jurnalistice și în story-uri captivante.
Acesta este mesajul central al trainingului oferit jurnaliștilor din rețeaua PRESShub, în organizarea Freedom House, de către Crina Boroș, Ruxandra Hurezean și Robert Gebeloff de la New York Times.
În România sunt necesare instructaje, fiindcă a descoperi în structura complexă a unei baze de date subiecte de presă presupune analize atente, capacitatea de sinteză și de a compara, operarea cu anumite aplicații etc.
Există și capcane în practica jurnalismului de date
Investigația și jurnalismul de date: subiectele rezultate din analiza unor date sunt considerate imbatabile, fiindcă cifrele nu mint.
Rob Gebeloff a dat ca exemplu o investigație de mare audiență la New York Times care răspundea la întrebarea dacă judecătorii numiți de președintele Donald Trump au fost sau nu favorabili în deciziile lor republicanilor.
Ancheta a avut în vedere sute de sentințe din bazele sistemului de justiție american și a durat nouă luni.
Citește și: Cristi Danileț a câștigat la CEDO procesul pe libertatea de exprimare
Există și capcane în practica jurnalismului de date: jurnaliștii neexperimentați pot căuta în arhive informații care să le confirme convingerile sau prejudecățile sau pot interoga datele în mod părtinitor. Adesea cifrele pot contrazice ipoteza inițială.
„Normele etice sunt aceleași ca în orice alt gen jurnalistic, onestitatea, corectitudinea, echilibrul rămân valabile”, a subliniat Rob Gebeloff.
Cum se pleacă la drum pentru a căuta un subiect relevant în bazele de date existente? Există două căi, se poate porni de la un subiect, o informație de interes care se va confirma sau nu prin analiza mai multor date, sau se poate căuta în baze un subiect.
Citește și: Mama lui Aleksei Navalnîi îi cere lui Putin să îi dea trupul fiului său
Descoperirile, investigațiile, analizele făcute nu înseamnă nimic dacă nu sunt învelite într-o poveste coerentă, bine scrisă și, dacă se poate, confruntată pe teren cu imediata realitate, a accentuat jurnalista Ruxandra Hurezean la atelierul de storytelling.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!