Un proiect vehiculat de cel puțin șapte ani în spațiul public promitea inițierea unui centru de protecție și recuperare a victimelor traficului de persoane în județul Timiș.
Banii au venit constant și generos către Asociația WorldTeach România, condusă de Beniamin Lup, însă proiectul Butterfly Sanctuary a devenit un secret bine păzit de organizația românească, și de Uncaged, organizația finanțatoare din SUA, condusă de Kim Grosshans Westfall. La mijloc sunt cifre neverosimile și bani mulți.
O investigație realizată de: Brîndușa Armanca și Sorin Istrate
Rapoartele internaționale privind traficul de persoane situează România pe primele locuri ca țară furnizoare de femei și copii exploatați sexual sau prin muncă în Europa. Departamentul de Stat al SUA în raportul pe 2021 păstrează România la nivelul 2 de supraveghere pentru neîndeplinirea standardului minim pentru combaterea traficului.
Autoritățile române au identificat în anul de referință 2020 numai 596 de victime din care 255 erau copii. 70% din totalul victimelor erau exploatate pentru sex, arată raportul.
Codul Penal include la art.210 și 211 incriminarea traficului de persoane cu pedepse între 3 și 10 ani închisoare recrutare adulți și între 5 și 12 ani recrutare minori. În 2020 numărul de traficanți condamnați este de doar 234, în scădere cu peste o sută față de anul precedent.
Statul român nu asigură condiții adecvate pentru protecția, consilierea, asistența legală, integrarea socială a supraviețuitorilor traficului. Serviciile complexe necesare pentru a „vindeca” persoanele ieșite din infernul exploatării rămân în grija organizațiilor neguvernamentale. Centrele special autorizate pentru a fi adăpost protejat se pot număra pe degete.
Vești bune… pe hârtie
Știrea că în apropiere de Timișoara va lua ființă un centru de recuperare pentru persoane extrase din trafic a avut impact în presa locală.
În 2015 jurnaliștii îl citau pe Beniamin Lup, președintele Asociației WorldTeach România care arăta că proiectul Centrului Butterfly beneficiază de un teren „donat de o persoană, proiectul centrului a fost realizat de o tânără arhitectă, iar punerea în practică va arăta că România poate susţine o asemenea iniţiativă”. Cu o capacitate de 40 de persoane, adăpostul ar oferi „în cadrul centrului specialişti în drept, în asistenţă socială, pentru dezvoltarea personală”. Terapia urma să dureze între 6 luni și un an.
Până în 2019 nu au venit informații relevante despre proiect. În iunie 2019, dl. Lup destăinuia presei timișorene că adăpostul gata de funcționare botezat Butterfly Sanctuary are o capacitate de 100 de femei și copii. „Este un parteneriat între Uncaged, WorldTeach și autoritățile publice, prin care dorim să demonstrăm eficiența unui program holistic centrat pe supraviețuitorul traficului de persoane. WorldTeach va veni cu experiența practică și Uncaged va veni cu programul de terapie”, menționa Beniamin Lup pentru Tion.
Într-un interviu oferit în 2019 televiziunii californiene Beond TV de Kim Westfall, CEO a organizației americane Uncaged însoțită de Beniamin Lup, doamna Westfall declara că „putem deschide chiar săptămâna viitoare” centrul din România. De data aceasta capacitatea avansată era de 60 de persoane.
O căutare pe Google oferă informații detaliate despre The Butterfly Sanctuary, Centru educațional din România, Zolt, incluzând și coordonatele GPS. De altfel, date despre locație dădea și ziarul Redeșteptarea din Lugoj.
La fața locului
La mijlocul lunii februarie 2022 am ajuns în comuna Fârdea pentru a afla cum a decurs relocarea la Zolt și inițierea celor 35 de persoane salvate din trafic „femei și copii cu vârste între 12 și 25 de ani”, cum consemnează organizația Uncaged pe pagina sa de Facebook. Am nădăjduit să-i găsim acolo în plină activitate pe șeful asociației cu echipa sa.
Primărița din Fârdea, Violeta Murari, nu știa să se fi pornit vreo activitate la Zolt, într-un fost Centru turistic achiziționat de WorldTeach România. Fârdea este o comună cu șapte sate, cu o populație majoritar ortodoxă, printre care și Zolt, localitate cu 200 de locuitori.
„Am auzit că s-ar face aici un centru pentru femei scoase din trafic. Eu sunt deschisă, dar oamenii sunt puțin reticenți, mai ales că nu au informații despre ce va fi la Zolt. Din acte reiese că există un singur angajat acolo”, ne-a declarat Violeta Murari.
La Zolt, pe drumul la deal care duce spre Butterfly Sanctuary am dat de o barieră și de indicatorul „acces interzis”. Angajata sosită într-un suflet de acasă ne-a comunicat tăios că nu avem voie să pătrundem pe proprietate „fără autorizație”.
Oamenii cu care am intrat în vorbă ne-au spus că nu se întâmplă nimic acolo în afară de zile de naștere sau câte o serbare. Am părăsit locul.
Misterul se adâncește
Ce altceva poate face jurnalistul decât să ia legătura cu titularii proiectului pentru a obține informații. Doamnei Kim Westfall, președinta Uncaged din Georgia, i-am scris un e-mail punând câteva întrebări simple despre mersul proiectului, finanțarea din SUA și parteneriat. Iată răspunsul:
„Uncaged este o organizație de tip US 501 (c)(3). Ca organizație care se ocupă cu subiectul traficului uman, unele informații sunt considerate confidențiale, din rațiuni evidente. Partenerii noștri ne-au cerut să păstrăm confidențiale aceste informații. Fiindcă nu folosim fonduri guvernamentale, vom onora cererea partenerilor noștri”.
Organizațiile americane de tip US 501(c)(3) sunt organizații caritabile, nu organizații secrete.
Și solicitarea raportului financiar al organizației Uncaged pe 2020, anunțat ca fiind accesibil la cerere, ne-a fost respinsă.
Conform datelor deschise postate pe Guidestar, Uncaged raporta recent suma de 1.340.972 USD în cont și un patrimoniu valorând 422.455 USD. Organizația primește sume importante din firma de foundrising Westfall Gold al cărei proprietar este Bob Westfall, soțul doamnei Kim Westfall.
La cinci zile de la refuzul de a da informații presei, Kim Westfall a poposit din Atlanta la Zolt, așa cum dovedesc imaginile postate pe pagina de Facebook a organizației Uncaged.
Ne-am adresat, deci, președintelui Asociației WorldTeach România, dl. Lup. După un e-mail cu câteva întrebări rămase fără răspuns, am avut o discuție telefonică.
„Momentan nu facem nimic, pregătim un centru educațional. Momentan nu funcționăm”, ne-a lămurit titularul proiectului, reproșându-ne că am încercat să vedem ce e în curtea lui. Aflăm că centrul va oferi „servicii sociale pentru copii defavorizați și abuzați”, dar nimic despre persoanele salvate din traficul uman „pregătite” pentru a sosi la Zolt, așa cum repetat anunță Uncaged.
Asociația WorldTeach fondată în Oțelu Roșu, județul Caraș-Severin, este acreditată de Ministerul Muncii cu certificatul AF/006302 /2019 ca furnizor de servicii sociale, așa cum sunt acreditate peste 3500 de organizații în baza Legii 197/2012.
Pentru a îndeplini activitatea complexă a unui adăpost care oferă consiliere psihologică și juridică, terapie, soluții de reintegrare socială etc. este necesară o licență cu numeroase condiții legale.
Ce înseamnă un adăpost pentru supraviețuitorii traficului uman
Monica Boseff conduce Fundația Ușa Deschisă licențiată să primească în rezidență 16 persoane salvate din rețelele de trafic. Este un adăpost protejat cu acreditare și licențiere pe servicii, ceea ce presupune o echipă complexă: asistenți sociali, psiholog, avocat, servicii de pază, administrație, management.
Monica Boseff a fost premiată de Departamentul de Stat SUA pentru lupta împotriva traficului de persoane.
Persoanele din program sunt referite de diverse instituții DIICOT, BCCO, poliția locală, ANITP și uneori de poliția din țările unde sunt duse de traficanți sau de alte ONG-uri. Parcursul din rețeaua de trafic până la adăpostul protejat trece prin instituțiile statului.
Condițiile de licențiere și standardele pentru centrele destinate victimelor traficului sunt descrise în Anexa 6 a Ordonanței 29/2019. Centrele trebuie să asigure consiliere psiho-socială, informare, consultanță și asistență juridică, suport emoțional, consiliere vocațională, terapie ocupațională, tratamente medicale, linie de telefon de urgență, masă, pază etc. Ca exemplu, pentru fiecare 10 victime trebuie asigurat câte un psiholog.
WorldTeach România și datele contradictorii
Deși invocă o largă experiență în combaterea traficului de persoane, activitatea asociației înființată în 2003 este sumar prezentată pe site-ul www.worldteach.ro unde sunt postate în total patru proiecte descrise expeditiv în România și Republica Moldova. În imagini se mai vede un flashmob și câteva activități cu copii în Moldova. Se susține că proiectul „Aripi noi și vise împlinite” se concentrează anualasupra unui număr de „70 de supraviețuitori ai traficului de persoane exploatate sexual în țări europene”. Nimic concret.
Proiectul Butterfly Sanctuary împachetat într-un discurs despre salvare și iubire creștină suferă de numeroase neconcordanțe. Numărul de persoane invocate este imprecis: când 40, când 60, când 100, când 35. Într-o cerere de donații a asociației din august 2020, se precizează că Butterfly Sanctuary va găzdui 70 de persoane și e nevoie urgentă de 78.500 de euro pentru amenajarea spațiilor.
Persistă și întrebarea de unde provin supraviețuitorii, fără detalii, până la aducerea lor la Zolt. Sugestii culegem de pe pagina Uncaged unde se notează în august 2021 că „70+ supraviețuitori” sunt preluați în perioada pandemiei de Freedom Highway pe teritoriul Europei.
Deși în 2015 terenul despre care le vorbea Beniamin Lup jurnaliștilor era o donație, în 2020 devine o achiziție. Asociația WorldTeach cumpără cu o sumă estimativă de 300.000 USD fostul complex turistic de la Zolt. Din extrasul de carte funciară reiese că asociația a cumpărat în martie 2020 de la firma Ziegler SRL aprox. 80-90 ha de teren cu mai multe construcții de lemn, pășune și livadă.
„Mai avem de adunat 16,7 % din suma totală pentru a cumpăra cei 237 acri (aprox.95 ha) ai Sanctuarului, ceea ce echivalează cu 301.000 USD”, solicita Kim Westfall donatorii să mai contribuie.
Indicatorii financiari ai WorldTeach România raportați de Ministerul de Finanțe arată că organizația a avut în 2020 încasări de 3.989.017 RON în creștere față de anul precedent cu 142,43% și un profit net de 2.866.234 RON în creștere cu 226,14%. Din 2015 și până în 2018 sumele colectate de organizație, majoritar din donații americane, au oscilat între 300.000 și 600.000 lei. Totuși WorldTeach nu a depășit niciodată numărul de 4 angajați, atins abia în 2020.
Cu o sumă consistentă în cont, organizația nu pare să se grăbească. Invocând uneori pandemia, alteori unele dificultăți, Uncaged SUA și WorldTeach România nu îndeplinesc pentru moment standardele impuse de lege pentru un adăpost.
Identitățile domnului Lup
Pe site-ul Despre mine, Beniamin Lup se prezintă ca jurist, absolvent de institut diplomatic și om implicat. A figurat ca pastor al Bisericii baptiste „Speranța” din Anina, iar în unele ocazii a fost prezentat ca delegat al Alianței Creștine neoprotestante. Prin aceste afilieri a fost o perioadă șef de cabinet al deputatului Marius Dugulescu. Citat de Uncaged, Beniamin Lup pretinde că a fost persecutat în perioada comunistă pentru credința sa.
Îl regăsim în arhivele Internetului în calitate de consilier juridic timp de 10 ani, până în 2013, al „regelui” Florin Cioabă Jr., cooptat în board-ul Asociației WorldTeach.
Șef al Asociației WorldTeach România și supranumit „directorul nostru pentru Europa” de Uncaged, Beniamin Lup invocă o prodigioasă activitate de „salvare” a victimelor traficului încă din 2004, necunoscută opiniei publice și autorităților din România.
Beniamin Lup a intrat și pe terenul politicii. În 2014 a încercat să candideze pentru un loc de deputat din partea PMP Timiș, dar nu a fost inclus pe listă. Încercările sale de a se face remarcat au produs un incident în noiembrie 2015 la o manifestație a studenților adunați să îi comemoreze pe tinerii morți în Clubul Colectiv: a fost alungat din Piața Operei de participanți când a luat cuvântul la microfon cu mesaje politice, consemnează presa locală.
Preocupările sale politice se concentrează în prezent pe consolidarea Alianței Renașterea Națională (ARN), partid înregistrat de el în 2019 la Timișoara. Inițial, conducerea partidului s-a suprapus în mare parte cu conducerea asociației, alcătuită din președinte Beniamin Lup, soția Rodica Guran Lup secretar și Alexandra Molodoi vicepreședinte. Beniamin Lup este președinte executiv al ARN.
Președintele partidului aflat la distanță, Peter Costea, avocat în Huston, Texas, candidase ca independent la europarlamentare în 2019, însă nu a intrat. A lansat ARN împreună cu Alianța Familiilor ulterior eșecului Referendumului pentru Familie din 2018. ARN este un partid conservator, pro-familie naturală, anti-avort, anti-vaccin și certificat verde etc., cu profil asemănător AUR.
Beniamin Lup a candidat fără success în 2020 din partea ARN pe lista de deputați a circumscripției Galați. Ca președinte executiv s-a confruntat cu suspiciunea listelor false prezentate de partid în județul Mureș, caz ajuns la poliție.
Sediul din Timișoara al Alianței Renașterea Națională înscris oficial este Piața Plevnei nr.4. La această adresă, într-un imobil vechi cu mai multe apartamente, locatarii nu cunosc să existe vreun partid.
Salvator?
Cea mai spectaculoasă dintre fețele prezentate public de dl.Beniamin Lup este cea de „salvator” al persoanelor traficate.
„M-am implicat activ în lupta împotriva traficului de ființe, începând cu anul 2004, cu precădere în partea de Vest a României, salvând sute de victime și ajutând la reabilitarea și reintegrarea acestora”, notează pe site. În 2004, Beniamin Lup începea studii târzii de drept, terminate în 2008 și urmate de un master. Tot în 2004 Ben Lup susține că a salvat primele 450 de persoane.
Un raport al Uncaged îl prezintă pe Beniamin Lup ca „eroul” care a salvat 770 de persoane din captivitatea traficului. În interviul de pe Beond TV din 2019 dl. Lup spunea că a fost și este chemat de guvernele din toată Europa, inclusiv din țara sa, să își exercite calitățile de salvator.
Cifrele, spun organizațiile specializate, sunt neverosimile. Spre comparație, România cu toate instituțiile sale a identificat anual între 400 și maxim 600 de persoane traficate.
Ofițerul Laurențiu Dincă, coordonatorul Centrului Regional Timişoara al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), ne-a declarat că instituția nu a lucrat cu Asociația WorldTeach sau Uncaged și nici nu cunoaște activitatea lor, așadar nu a trimis nicio victimă a traficului pentru a fi luată în grija acestora. Deși susțin că autoritățile publice le solicită sprijin în actiunea anti-trafic, pe listele de colaboratori interni și externi publicate de ANITP pe site, unde figurează zeci de ONG-uri, nu se numără nici WorldTeach România, nici Uncaged.
În anul 2020 au intrat în evidența ANITP regiunea de vest 49 de victime identificate ale traficului de persoane, 29 din Timiș, unele implicate în procese penale ca martori împotriva traficanților.
Cifra de 770 i s-a părut greu de crezut și lui Flavius Ilioni-Loga, șeful organizației LOGS, cu experiență în problema refugiaților și a traficului. Ilioni-Loga i-a adresat printr-un mesaj șefei Uncaged, Kim Westfall, îndoielile sale privind veridicitatea acestor susțineri, despre natura asistenței acordate etc. Dubiile sale n-au fost îndepărtate de răspunsul care sugera că întrebările riscă să producă „dezbinare”. Mai mult, Kim Westfall a adăugat că dl. Lup a format „prima coaliție de ONG-uri” împotriva traficului.
Cele mai importante 20 de organizații românești care au activitate esențială în combaterea traficului uman, asociate în rețeaua RoTIP, precum și ECLER, organizație care asigură secretariatul rețelei, s-au disociat ferm de WorldTeach România și de Uncaged SUA arătând că, deși s-au colectat fonduri folosindu-se numele rețelei din România, nu sunt asociate cu cele două organizații.
Lipsa de transparență, atât din partea americană cât și din partea română, într-un proiect anunțat cu surle și trâmbițe și foarte puternic finanțat generează suspiciuni legitime. Preocupările titularului generoasei finanțări americane se îndreaptă mai curând spre politică, decât spre desăvârșirea proiectului Butterfly Sanctuary. Retorica de moment se află în contradicție cu faptele.
Ce spun paginile de Facebook
O comparație a prezenței publice prin intermediul rețelelor sociale arată că, deși există un milion de dolari în conturile WorldTeach România, preocupările șefului asociației merg mai aplicat spre politică decât spre combaterea traficului uman. Centrul de la Zolt este pustiu, condițiile legale sunt departe de a fi îndeplinite pentru adăpostul promis, peste care se aruncă perdele de fum și multe vorbe pe Uncaged.
WorldTeach
„WorldTeach a luat ființă și există pentru a ajuta oamenii, în mod individual dar și în comunitate. Noi credem că Transformarea este posibilă! Noi promovăm talentul, competența, integritatea și valorile! Cele patru Departamente ale WorldTeach sunt: Educațional, Social-Umanitar, Juridic și Dezvoltare Personală.”
Așa se prezintă Asociația WorldTeach România, cu sediul în Timișoara, pe pagina din rețeaua socială Facebook.
Creată în urmă cu 13 ani, pagina este urmărită de mai puțin de 1.500 de persoane. În afara unei postări din data de 1 martie, despre platforma www.dopomoha.ro destinată refugiaților din Ucraina, și a unui „La mulți ani”, din data de 1 ianuarie 2022, pe fundalul a patru fotografii cu zapadă de la Butterfly Sanctuary din luna iulie a anului trecut și până în prezent pagina nu mai prezintă decât două postări răzlețe despre ceea ce ar trebui să fie obiectul de activitate al acestei organizații: pe 18 octombrie 2021, anunță că e Ziua Europeană Împotriva Traficului de Persoane, iar pe 10 septembrie redistribuie o postare a paginii de Facebook a organizației Uncaged, „marcând un an de libertate” pentru câteva dintre „victimele salvate”.
Până la data de 30 iulie 2021, în care ne anunța că e Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane, activitatea de comunicare publică a paginii WorldTeach România se reduce în marea ei majoritate la postări de mesaje generale „motivaționale”, redistribuiri ale unor articole de presă referitoare la traficul de persoane, dar fără legătură directă cu asociația, precum și redistribuiri de pe pagina Uncaged.
Uncaged
Creată acum patru ani, cu mai puțin de 800 de urmăritori, pagina asociației Uncaged din SUA e mai activă, cu postări al căror mesaj gravitează în jurul scopului său anti-trafic declarat public.
De menționat că toate cazurile de salvare a unor victime ale traficului de persoane la care face referire Uncaged sunt prezentate sub rezerva „protecției identității reale” a persoanelor, ori a unor rațiuni „de securitate”, prin urmare atât numele cât și fotografiile postate sunt doar ilustrative, ne-existând posibilitatea cititorului de a verifica în vreun fel veridicitatea cazurilor.
Pe data de 28 februarie, într-o actualizare a postării anterioare, Uncaged vine cu precizarea că, în contextul războiului din Ucraina, „am protejat deja cu succes sute de femei și copii prin implementarea primei faze a strategiei noastre. Aceasta a cuprins câteva protocoale simple (pe care nu le putem distribui din motive de securitate) pentru a ține traficanții departe de femeile și copiii care traversează România”. Mesajul public postat se încheie cu un link către un formular de donație în bani către Uncaged, deschis pe site-ul www.donorperfect.net.
Beniamin Lup
Urmărit de aproape 2.300 de persoane, contul personal de Facebook al lui Beniamin Lup indică preocupările unui politician dornic de ascensiune, judecând după frecvența postărilor cu conținut de propagandă politică făcută recent înființatului partid Alianța pentru Renașterea României (ARN), în detrimentul celor dedicate obiectului principal de activitate al asociațiilor pe care le reprezintă, din domeniul luptei împotriva traficului de persoane.
Dintr-un comunicat de presă al ARN din data de 27 februarie aflăm că formațiunea politică al cărui președinte executiv este Beniamin Lup, „dezaprobă categoric folosirea forței militare pentru rezolvarea oricăror dispute geopolitice și geostratetige dintre Rusia și restul Europei”. O imagine stranie însoțește mesajul postat pe data de 26 februarie, „apārarea libertāţii celor în nevoie trebuie să devină prioritatea celor care susțin că sunt liberi!”: Beniamin Lup la volanul unui transportor de rachete.
Numele și însemnele partidului Alianța pentru Renașterea Națională sunt prezente în numeroase postări precum acelea referitoare la cazul Furdui, din Germania, ori în dezbaterile distribuite direct de pe canalul de YouTube al partidului. Nu lipsesc nici petiții împotriva certificatului verde și a măsurilor de restricție impuse de autorități în pandemie.
Îl regăsim pe președintele executiv al ARN pe data de 18 decembrie 2021, în calitate de invitat ROC TV, într-o dezbatere despre cum „Germania fură (din nou) viitorul Europei”. Dezbaterea are loc în aceeași zi în care Alianța pentru Renașterea Națională transmitea în direct din Piața Victoriei din București un „Protest pentru susținerea familiei Furdui”.
Într-o altă transmisiune live maraton de aproape două ore, redistribuită de Beniamin Lup pe data de 11 decembrie 2021, îl vedem și pe Peter Costea, președintele partidului, dezbătând cu interlocutorul său, Dr. Voddie T. Baucham, autorul cărții lansate recent „Plăci tectonice: Mișcarea pentru dreptate socială și catastrofa posibilă a evanghelismului , despre „anti-rasism, noua religie anti-creștină în America.
Alianța pentru Renașterea Națională
Pe pagina partidului al cărui fondator și președinte executiv este, Beniamin Lup apare în mai multe postări ca prezentator la Știrile ARN cu Beniamin Lup, prin Watch. Imaginea sa apare și pe genericul emisiunii online, alături de Peter Costea, președintele ARN.
Pagina are peste 8000 de urmăritori.
[…] CITEȘTE CONTINUAREA PE PRESSHUB […]
[…] Citește tot articolul pe PressHub.ro […]
[…] Investigația realizată de jurnaliștii Brîndușa Armanca și Sorin Istrate o puteți citi în integralitate pe PressHUB. […]
[…] fapt, nu s-a întâmplat nimic. În locul unde ar trebui să funcționeze centrul, este o barieră. Mai multe detalii în investigația Centru-fantomă pentru recuperarea femeilor traficate Presiuni înainte și după publicarea investigației În loc să ducă până la capăt ceea ce […]
[…] Mai multe detalii în investigația Centru-fantomă pentru recuperarea femeilor traficate […]
[…] PressHUB a dezvăluit în martie anul acesta cum Beniamin Lup a promis centrul încă din 2015, dar până în 2019 nu au venit informații relevante despre proiect. O deplasare la fața locului în 2022, făcută de reporterii PressHUB, a arătat că, de fapt, nu s-a întâmplat nimic. În locul unde ar trebui să funcționeze centrul, este o barieră. În loc să ducă până la capăt ceea ce promisese, Beniamin Lup și Asociația WorldTeach România au ales altă cale: să pună presiune pe PressHUB pentru a opri investigația. […]
[…] PressHUB a dezvăluit în martie anul acesta cum Beniamin Lup a promis centrul încă din 2015, […]