Investiție ratată la Nădlac: Campusul școlar aproape a băgat primăria în faliment

Data:

spot_img

Un proiect menit să sprijine procesul educațional în beneficiul copiilor din Nădlac, Arad, s-a soldat cu un dezastru, punând și o povară considerabilă pe umerii autorităților – care au scos bani din buzunar pentru a rezolva situația. În loc să valorifice o importantă finanțare europeană pentru a realiza un campus școlar, salvând Primăria de o cheltuială de 400.000 de lei anual pentru chirii ale clădirilor care găzduiesc unități de învățământ, Primăria Nădlac a pierdut 22 milioane de lei și a fost silită să returneze încă 5 milioane de lei, fonduri europene.

Fosta administrație a orașului a avut banii, dar nu a fost capabilă să îi gestioneze corespunzător pentru a finaliza campusul școlar. Problema a căzut pe umerii noii administrații, rezultată după alegerile din anul 2016, care a căutat soluții pentru ca Primăria să nu intre în faliment. O alocație guvernamentală de ultim moment a salvat până la urmă Nădlacul. Cât privește campusul, la ora actuală nimeni nu poate spune când și cu ce fonduri vor putea fi finalizate lucrările începute cu mai bine de un deceniu în urmă.

  • Orașul Nădlac, din vestul României, a avut șansa de a rezolva problema chiriei uriașe pe care o plătește pentru clădiri în care funcționează spații de învățământ prin realizarea unui Campus Școlar finanțat prin POR.
  • Lucrările, care au început cu mai bine de zece ani în urmă, nu s-au putut finaliza.
  • În loc de campus modern, Nădlacul s-a trezit în pragul falimentului: a pierdut 22 milioane de lei din finanțarea europeană și a fost obligat să returneze alte aproximativ 5 milioane de lei.
  • Deși Campusul Școlar este o necesitate, nimeni nu poate ști când și cum va putea fi finalizat.

Nădlacul, situat în marginea de vest a României, la granița cu Ungaria, se confruntă de ani buni cu problema spațiilor în care funcționează unitățile de învățământ. După Revoluția din decembrie 1989, și aici a început procesul de retrocedare a imobilelor care au aparținut unor culte religioase. A fost cazul clădirilor în care funcționează nouă dintre cele 11 unități școlare din oraș, cu un număr de aproape 1.000 de elevi. În fiecare an, administrația locală este obligată să scoată 400.000 lei din bugetul local pentru a plăti chirii pentru școli.

Soluția a apărut în anii 2006-2007, când s-a pus problema construirii unui campus școlar modern la Nădlac. Acesta urma să asigure, pe de o parte, condiții optime de învățătură pentru cei 1.000 elevi, dar și să degreveze bugetul local de suma plătită anual pentru chirie în cele nouă imobile care aparțin, în cea mai mare parte, cultelor religioase.

Ca urmare a situației critice, după retrocedările din anii 2005-2006, Guvernul a luat act de problemele mai multor comunități din țară confruntate cu aceeași problemă și a emis Hotărârea de Guvern nr. 454/2007, prin care urma să finanțeze înființarea de școli și campusuri în mai multe localități, printre care se și Nădlac. Conform hotărârii invocate, aici urma să se construiască un Campus Școlar cu 48 de săli de clasă și construcțiile conexe, care să răspundă nevoilor curente și să permită o funcționare independentă față de clădirile închiriate. 

Bugetul local, care ani de zile a fost dimensionat având în vedere activitatea din zona vămii, a fost mult diminuat după ce activitatea vamală a fost reorganizată. În plus, pentru modernizarea spațiilor de învățământ din clădirile închiriate, multe dintre ele în clădiri vechi de peste un secol, nu se puteau accesa finanțări nerambursabile. Ele necesită în continuare reabilitări semnificative, însă din cauza lipsei fondurilor în bugetul local și a faptului că primăria e proprietar, nu se pot face decât reparații minime, astfel încât să nu fie întrerupt actul de învățământ.

În urma deciziei Guvernului de a finanța înființarea unui Campus Școlar în Nădlac, Ministerul Educației a elaborat un proiect-tip pentru toate campusurile care urmau să fie construite. Acesta a fost adaptat și la Nădlac la condițiile geologice locale, iar la finalul anului 2007 a fost atribuit contractul de lucrări nr.18317/24.12.2007 în valoare de 29.354.688 lei, inclusiv TVA, pentru construirea Campusului Școlar, în baza unei licitații deschise, asocierii Szeviep ZRT, cu sediul în Szeged, Ungaria, și Szeviep Internațional SRL, cu sediul în Cladova, județul Arad.

Au apărut însă probleme generate de criza economică, astfel că în anul 2008 lucrările au fost sistate. Guvernul României nu a mai putut asigura finanțarea la care se obligase prin HG 454/2007. Ulterior, în anii 2008 și 2009, după un protocol încheiat cu Ministerul Educației, o parte din lucrările executate până la acea dată au fost achitate de acest minister, după care finanțarea guvernamentală a fost sistată.

În perioada 2009-2011, constructorii au continuat în limita disponibilităților fondurilor din bugetul local, astfel că la finalul anului 2011 erau executate lucrări de 7.548.418 lei, inclusiv TVA, respectiv erau plăți efectuate în valoare de 5.421.666 lei, inclusiv TVA. Începând cu vara anului 2011, lucrările au fost sistate total, iar constructorul s-a retras de pe șantier ca urmare a imposibilității efectuării plăților de către primărie. 

O nouă șansă pentru Campus: fondurile europene

O nouă șansă de a vedea finalizat Campusul școlar din Nădlac a apărut atunci când s-a decis accesarea de fonduri europene. După oprirea finanțării naționale din anul 2009 și stoparea totală a șantierului în 2011, construcțiile ridicate în prima fază au rămas pe teren și au început să se degradeze. În anul 2014, a fost depus un proiect pentru o finanțare nerambursabilă în cadrul Axei prioritare 3.1 Îmbunătățirea infrastructurii sociale” și a domeniului major de intervenție 3.4 „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă” a Regio-Programului Operațional Regional (Regio-POR).

Contractul de finanțare pentru Proiectul „Campus Școlar – Grup Școlar «J. G. Tajovsky»” din Nădlac a fost semnat la 27 octombrie 2014, la sediul Consiliului Județean Arad. Proiectul, al carui beneficiar este orașul Nădlac, urma să fie implementat pe parcursul unei perioade de 14 luni. În cadrul acestuia, urma să se realizeze un campus școlar preuniversitar pentru învățământul profesional și tehnic, cu o suprafață desfășurată totală de 15.910,19 mp. 

Campusul urma să cuprindă două corpuri de școală cu câte 24 de clase fiecare, un cămin-internat cu o capacitate de 300 de locuri, o cantină, 15 garsoniere destinate cadrelor didactice, un spațiu multifuncțional destinat organizării de ateliere de lucru, concursuri, activități de lectură și vizionării de filme documentare, patru ateliere școlare, o sală de sport și o bază sportivă. Valoarea totală a proiectului era de 34.083.436,54 lei (aproximativ 7.753.107,65 euro) iar valoarea finanțării nerambursabile, de 27.094.243,40 lei (aproximativ 6.163.245,47 euro).

La începutul anului 2015, șantierul a fost redeschis în vederea finalizării lucrărilor rămase de executat. Conform contractului de finanțare, restul de executat actualizat, care era considerat cheltuială eligibilă împreună cu serviciile de audit, dirigenție de șantier și publicitate și informare (cheltuieli obligatorii și specifice POR) era de 27.647.187 lei, din care 522.944 lei reprezenta contribuția orașului Nădlac, iar 27.094.243 lei reprezentau finanțarea nerambursabilă acordată prin POR din FEDR. La începutul anului 2015, când au fost reluate lucrările, investiția avea un grad de realizare valoric de 25,71 %.

Nădlacul, în pragul falimentului

Cu toate că s-a obținut finanțare europeană, iar termenul de finalizare a campusului trebuia să fie decembrie 2015, asta nu a însemnat și un final pozitiv pentru copiii nădlăcani. Sincope în asigurarea finanțării lucrărilor au condus la oprirea lucrărilor la un stadiu de realizare a campusului de doar 42,01%.

Fosta echipă a Primăriei nu a fost capabilă să asigure plățile, iar banii europeni, aproximativ 22 milioane lei, au fost în final pierduți. Mai mult, Primăria Nădlac a fost obligată să restituie și aproximativ 4 milioane lei, banii decontați, ceea ce a adus orașul în pragul falimentului financiar.

Eusebiu Pistru, deputat ALDE Arad, a explicat situația dramatică cu care s-a confruntat orașul arădean Nădlac. Practic, Nădlacul a accesat fonduri europene pentru construirea unui campus școlar modern, dar fostul primar Vasile Ciceac (PNL) nu a reușit să finalizeze decât 40% din campus, iar banii europeni a trebuit să fie returnați.

„De fiecare dată când vorbeam de campus, spunea domnul Ciceac că l-a făcut cu fonduri europene. El într-adevăr a câștigat un proiect pentru campusul de la Nădlac pe fonduri europene, și l-a asumat că-l va finaliza în termen relativ scurt. A reușit să finalizeze în termenul care și l-a propus doar 40%, iar orașul Nădlac trebuie să dea înapoi la Ministerul Dezvoltării 850.000 de euro. Ce înseamnă asta pentru orașul Nădlac, care are bugetul anual de 200.000 de euro? Înseamnă faliment!” 

Eusebiu Pistru

În lipsă de fonduri, Primăria Nădlac a căutat soluții pentru a găsi sursa pentru a putea achita cele 4 milioane de lei, sumă egală cu aproape jumătate din bugetul Nădlacului pentru anul 2018. Abia la sfârșitul anului 2018, Guvernul României a alocat Nădlacului suma de 3.795.000 lei, care alături de banii pe care Primăria a reușit să-i achite din fonduri proprii, a rezolvat problema returnării fondurilor pentru campusul nefinalizat și a salvat Nădlacul de la faliment.

„Guvernul ajută Nădlacul cu 3.795.000 lei (38 miliarde lei vechi). Guvernul salvează Nădlacul de la falimentul în care urma să ajungă orașul din cauza fostului primar Vasile Ciceac, care nu a finalizat Campusul la termen și astfel noi nădlacanii trebuie să dăm înapoi toți banii investiți în campus, pe fonduri europene. Deja o sumă mare de bani am plătit, iar cu suma alocată acum de Guvern vom plăti restul.”

Ioan Radu Mărginean, primarul orașului Nădlac

Orașul Nădlac a reușit să se salveze în ultimul moment de la faliment. Dar Campusul Școlar, care ar fi trebuit să fie funcțional pentru copiii din oraș, a rămas doar un etern șantier fără vreo speranță de finalizare, cel puțin în viitorul apropiat.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Arad24.net în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Sorin Trocan
Sorin Trocanhttp://arad24.net
Sorin Trocan are o experiență de peste trei decenii în presă. A debutat în 1984 în revista „Forum studențesc” din Timișoara, unde, în perioada 1986-1987, a îndeplinit funcția de redactor-șef adjunct. Înainte de decembrie 1989 a colaborat cu mai multe reviste studențești. În 1991 a făcut parte din echipa care a fondat revista „Știrea” din Arad, al cărei redactor-șef a fost până în anul 1994. A fost corespondent pentru Arad al „Evenimentului zilei” (1992-2007). A activat în calitate de corespondent al unor posturi de radio și TV: Radio Timișoara, Studioul TVR Timișoara, Analog TV etc. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe publicații locale, regionale și centrale, cu agenții de presă, iar actualmente este Senior Editor al site-ului www.arad24.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

Stimulente între 5.000 și 2.500 de lei/lună pentru angajații ministerului Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, a...

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.