Începe cea mai mare investiție de reabilitare a sistemului de apă și canal din județul Vaslui, proiect european de 355 milioane lei

Data:

spot_img

Luna aceasta a fost demarată cea mai mare investiție de reabilitare a sistemului de apă și canal din județul Vaslui, mai exact în orașele Vaslui, Huși și Negrești, investiții în valoare totală de 355 milioane de lei, circa 230 milioane lei fiind bani europeni. În cele patru localități au fost modernizate stațiile de tratare și epurare, acum urmând să fie înlocuită rețeaua de apă și canal, veche de aproape 50 de ani. Proiectul include și municipiul Bârlad, însă contractul de execuție nu a fost atribuit.

Proiectul „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși, Negrești din județul Vaslui” este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Beneficiarul proiectului este SC Aquavas Vaslui, operatorul județean de apă și canal, durata de desfășurare a proiectului fiind între 1 aprilie 2015 – 30 iunie 2020, cu prelungire a perioadei de implementare până la sfârșitul anului 2023.

Valoarea totală a proiectului este de 355.927.933 lei, din care cofinanțarea Uniunii Europene este de230.862.516 lei.

În data de 5 decembrie 2016, SC Aquavas SA Vaslui a semnat cu Ministerul Fondurilor Europene contractul de finanțare pentru lucrările de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canalizare din Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești, lucrări fazate din Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu 2007-2014. 

Este vorba despre cele cinci proiecte de rețele din programul POS Mediu, care nu s-au realizat pe vechiul exercițiu bugetar al UE 2007-2014, și au fost mutate pe noul proiect finanțat prin POIM 2014-2020. 

Stație de tratare apă potabilă – Bârlad

Ordin de începere a lucrărilor

În municipiul Vaslui, în cursul lunii septembrie 2018, SC Aquavas a semnat cu SC Ludwing Pfeiffer SRL Timișoara contractul de execuție lucrări „Rețele de apă și canalizare, stații de pompare, stații pompare apă uzată în Vaslui”. În total, investițiile se ridică la suma de 74 milioane de lei, fără TVA. Lucrările se vor desfășura pe o perioadă de 20 de luni, urmând ca proiectul să fie terminat în anul 2020.

Semnarea contractului de execuție pentru lucrările din orașul Vaslui

Lucrările constau în extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă pe o lungime de 65 kilometri și extinderea și reabilitarea sistemului de canalizare pe 72 kilometri. 

Pe lângă orașul Vaslui, lucrările la sistemul de apă și canalizare se vor desfășura și suburbiile Moara Greci, Viișoara, Rediu și Brodoc. Astfel, la încheierea lucrărilor, 96% din gospodăriile municipiului Vaslui ar trebui să fie racordate la serviciile de apă și canal.

În 23 ianuarie 2019 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, urmând ca din luna februarie să înceapă execuția proiectului. „Finalizarea proiectului va duce în final la așezarea serviciilor de apă și canal în condiții normale, conform standardelor. A fost un drum lung și anevoios până aici, însă în ultima perioadă s-a demonstrat că se poate implementa și acest proiect. A venit momentul ca și localitățile componente să fie tratate ca atare, în ceea ce privește extinderea rețelelor de apă și canalizare. Lista cu străzile unde se va lucra va fi publicată pe site-ul Primăriei și al SC Aquavas, pentru ca publicul să știe unde se vor realiza aceste lucrări”, arată Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Urmează Huși și Negrești

Semnarea contractului de execuție pentru Negrești

Tot în luna februarie 2019 au început lucrările la proiectul „Rețele de apă și canalizare, stații de pompare, stații pompare apă uzată în Huși”. În acest scop, pe 14 noiembrie 2018 a fost încheiat contractul de execuție lucrări cu Asocierea SC Euskadi SRL Timișoara și SC Instal Service Technology SRL. În municipiul Huși, sistemul de alimentare cu apă potabilă va fi extins cu 15,9 kilometri de rețea de apă, vor fi instalate 131 cămine de vane, 147 hidranți de incendiu, o stație de pompare tip booster pentru asigurarea debitului și presiunii necesare de apă la consumatori.

„De-a lungul anilor am tot căutat bani pentru apă și canal. După rețelele de apă vine asfaltul. Cetățenii municipiului Huși sunt mulțumiți de programul de investiții pe rețelele de apă și canalizare. Toți suntem răspunzători de acest proiect pentru că este al nostru, toți am muncit.”

Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși

În 17 ianuarie 2019 a fost încheiat contactul de execuție a lucrărilor la „Rețele de apă și canalizare, stații de pompare, stații pompare apă uzată în Negrești”. Lucrările vor fi realizate de Asocierea de firme SC Euskadi SRL Timișoara și SC Instal Service Tehnology SRL Măgurele. Valoarea totală a contractului se ridică la suma de 17.753.115 lei, fără TVA. Perioada de execuție a contractului este de 21 de luni și 36 de luni perioada de garanție a lucrărilor.

În orașul Negrești și suburbia Parpanița sunt prevăzute extinderi ale sistemului de apă pe 34 de străzi și a sistemului de canalizare pe 38 de străzi. Investițiile propuse sunt: constituirea zonei de protecție în jurul prizei de apă de la captarea Căzănești, reabilitare conductă de aducțiune pe o lungime de 1.536 metri, extindere rețelei de distribuție apă potabilă în Negrești pe o lungime de 12.467 metri, instalarea unei stații de pompare pe rețeaua de apă, dotarea stației de pompare Parpanița cu un generator și un debitmetru.

„Pentru rețeaua de canalizare din Negrești și suburbia Parpanița au fost propuse următoarele investiții: extindere rețea de canalizare ape uzate menajere, cu conducte pe o lungime de 16.263 metri, conducte de refulare aferente stațiilor de pompare, pe o lungime de 3.950 metri, construcția a nouă stații noi de pompare a apelor uzate.”

Radu Tutunaru, manager de proiect
Stație de tratare apă potabilă – Vaslui

Proiectul de la Bârlad este urcat pe SEAP

În cazul proiectului „Rețele de apă și canalizare, stații de pompare, stații pompare apă uzată în Bârlad”, în data de 18 decembrie 2018 a fost publicat în sistemul de licitații publice (SEAP) anunțul de participare la licitație. Valoarea estimată, fără TVA, a proiectului de modernizare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din municipiul Bârlad este de 44.631.538 lei, reabilitarea rețelelor de apă potabilă din municipiul Bârlad urmând se a realiza pe o lungime de 9.017 metri.  

La capitolul extindere rețele de apă potabilă, investițiile se vor realiza pe o lungime de 35.490 metri. Practic, vor fi extinse rețele de apă pe majoritatea străzilor unde, în prezent, nu există instalații de alimentare. De asemenea, în municipiul Bârlad vor fi instalate 11 stații de pompare apă potabilă.

La capitolul canalizare, proiectul prevede mai multe investiții în zonele în care populația orașului nu beneficiază de servicii de canalizare. Astfel, vor fi reabilitate colectoare de apă uzată pe o lungime de 9.854 metri și vor fi realizate extinderi ale rețelei de canalizare pe o lungime de 23.994 metri. Totodată, vor fi instalate cinci stații noi de pompare a apei uzate și vor fi montate pe o lungime de 1.106 metri conducte pentru refulări care sunt branșate la stațiile de pompare a apei uzate. 

Stație de epurare a apelor uzate – Bârlad

Stații de tratare și epurare noi

Pe lângă finanțarea proiectului de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canal din aglomerările urbane, prin POIM 2014-2020 s-a finanțat și 50% din valoarea lucrărilor de construcția a stațiilor de epurare și tratare din Vaslui, Bârlad și Huși. Construcția stațiilor de tratare și epurare a demarat cu finanțare prin POS Mediu 2007-2014, iar toate lucrările care nu au fost finalizate până la termenul final de 31 decembrie 2015 au fost trecute pe noua finanțare prin POIM.

Valoarea programului privind modernizarea stațiilor de tratare a fost de 44,6 milioane lei. La rândul lui, proiectul pentru reabilitarea stațiilor de epurare a avut o valoare de 89 milioane de lei. 

În prezent, stațiile de tratare și epurare din Vaslui, Bârlad și Huși sunt recepționate și se află în funcțiune. În cazul orașului Negrești, documentația de atribuire pentru stația de tratare și stația de epurare a fost publicată pe SEAP.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

Stimulente între 5.000 și 2.500 de lei/lună pentru angajații ministerului Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, a...

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.