Oricât de greu am recunoaște, Oradea din stradă diferă de cea din Instagram, iar asta se vede chiar din buricul târgului. Globurile luminoase ale Podului Sf. Ladislau sunt acoperite de păianjeni, malurile Crișului Repede mânjite cu graffiti, Piața Unirii are dale crăpate…
„În orice oraș din lume, că este Budapesta, Barcelona sau oricare altul, dacă vrei să găsești nereguli, o să găsești”, spune primarul Florin Birta. Întrebarea e: le îndepărtăm?
Oradea s-a dezvoltat accelerat. În ultimul deceniu bugetul de investiții a crescut de la mai puțin de 100 milioane lei în 2013 la 447 milioane lei în 2021, 527 milioane lei în 2022, 918 milioane lei în 2023, iar anul acesta va ajunge la 1,29 miliarde lei.
Citește și: Firma de peleți AMECO cere despăgubiri de milioane de euro de la Agent Green
Cu acești bani orașul și-a construit o centrală pe gaz ultramodernă, a amenajat dealul Ciuperca și a construit un aquapark în locul unui ștrand comunist părăginit. Pentru a încuraja turismul, municipalitatea a reabilitat fațadele palatelor din zona centrală, a refăcut cu granit și porfir piețele Unirii și Ferdinand și a reabilitat Cetatea. Ca să fluidizeze circulația, Primăria a construit trei poduri peste Crișul Repede și pasaje pe sub Bulevardul Magheru și în fostul centru civic…
Investițiile realizate și bugetul pentru imagine tot mai mare alocat Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, care va urca anul acesta la 3 milioane euro, au făcut ca numărul turiștilor să sară anul trecut de 225.000. Dar nu este sigur că toți au plecat încântați…
BIHOREANUL constată că noile obiective încep să se degradeze. Amenajat ca o grădină publică, cu cafe-bar și puncte de belvedere, dealul Ciuperca, surpat în 2016 după un an de exploatare, nu a revenit nici acum în circuitul public.
Continuarea, în Ebihoreanul.ro
Citește și: O minciună despre cerealele din Ucraina demontată: din 3 milioane de tone care au intrat în România, doar 4 probe au avut probleme
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)