Investiții europene de zeci de milioane de lei în licee, școli profesionale și grădinițe din județul Vaslui

Data:

spot_img

Infrastructura școlară din județul Vaslui, veche de zeci de ani, se modernizează cu ajutorul fondurilor europene. Autoritățile locale investesc milioane de lei în construcția și dotarea unor licee, școli profesionale sau grădinițe. În lipsa fondurilor de la bugetul naționale, cu fondurile UE se repară acoperișuri, săli de clasă, se montează sisteme performante de încălzire, iluminat, grupuri sanitare, se reabilitează spațiile din internate sau se amenajează locuri de joacă pentru copii. Primarii susțin că nu dispun de resurse proprii, iar fondurile de la Uniunea Europeană îi salvează și pot derula proiecte pentru a ridica învățământul local la standarde educaționale europene.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui are în derulare un proiect european pentru creșterea eficienței energetice a imobilului Casei Elisabeta Polihroniade. Lucrările au început în data de 23 iulie 2018 și urmează să fie finalizate în 31 decembrie 2022. Pentru a putea aduce clădirea construită în 1975 la nivelul de securitate la incendiu cerut de normele tehnice în vigoare și a obține astfel avizul de securitate la incendiu, au fost necesare unele modificări constructive care nu afectează siguranța clădirii. Măsurile suplimentare solicitate de către ISU Vaslui au condus la o creștere a investiției cu 1.726.905 lei, valoare totală a proiectului cu TVA ridicându-se la 5.181.869 lei. Din suma totală, 2.238.489 lei sunt fonduri europene nerambursabile prin prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Centrul Elisabeta Polihroniade din Vaslui/ Sursa Foto: Dănuț Ciobanu

Investiția de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” Vaslui vizează refacerea șarpantei și a învelitorii pe întreaga suprafață a clădirii, hidroizolarea fundațiilor, refacerea trotuarului perimetral și sigilarea rostului dintre acesta și soclul clădirii cu un cordon de bitum. Se mai are în vedere executarea unei rigole perimetrale în care să fie conectat sistemul de preluare a apelor pluviale și care să se reverse în sistemul de canalizare, introducerea unui sistem de iluminat economic susținut de panouri fotovoltaice, precum și introducerea unui sistem cu panouri solare, interconectat la centrala termică existentă, care să furnizeze parțial sau total consumul de apă caldă de consum.

Investiții de 7 milioane lei la Școala Profesională Specială Huși

Un alt proiect european derulat de CJ Vaslui în domeniul învățământului are în vedere reabilitarea, modernizarea și dotarea Școlii Profesionale Speciale „Sfânta Ecaterina” Huși. Proiectul a început în data de 1 aprilie 2019 și se va finaliza în data de 30 aprilie 2023. Valoarea totală a proiectului este de 7.721.767 lei, din care finanțarea prin POR 2014-2020 este de 7.028.769 lei.

Obiectivul investiției este asigurarea condițiilor optime de pregătire profesională pentru tinerii cu cerințe educative speciale din județul Vaslui, care provin în procent de peste 92% din afara municipiului Huși, unde este localizată singura școala profesională specială din județ. Astfel, cei 132 de elevi ai Școlii Profesionale Speciale Huși vor beneficia de un campus modernizat cu spații de recuperare, recreere, socializare, cazare și masă, care va avea un corp de cămin internat cu o capacitate de cazare de 111 locuri cu spații reabilitate și un corp de cantină modernizat de cu o capacitate de 90 elevi/serie.

Credit pentru proiectele europene

Pentru a putea implementa cele două proiecte din domeniul educației, dar și alte obiective de interes județean (drumul strategic etc.) finanțate prin fonduri ale Uniunii Europene, județul Vaslui are nevoie de o sumă considerabilă pentru a acoperi cofinanțarea și prefinanțarea investițiilor. Cum din resursele locale nu pot fi alocate aceste sume, singura soluție este un împrumut. Prin urmare, CJ Vaslui a aprobat o hotărâre privind contractarea și garantarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 50.000.000 lei. Finanțarea are o maturitate de până la 12 de ani, din care o perioadă de graţie de până la 3 ani şi o perioada de rambursare de până la 9 ani.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a precizat că instituția pe care o conduce are în implementare 13 proiecte, pentru care se beneficiază de fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 293.000.000 lei. Pentru realizarea acestor investiții este nevoie urgentă de resurse financiare pentru a asigura cofinanţarea şi prefinanţarea.

”Principala utilizare a creditului vizează obligațiile noastre de cofinanțare din diferite proiecte, care sunt în implementare în acest moment. Noi, cu puținătatea resurselor alocate, nu avem altă posibilitate decât să contractăm acest credit. Eu sper ca pe piața bancară să găsim creditul respectiv și, astfel, să ne putem onora toate obligațiile de cofinanțare a proiectelor respective. Din ceea ce avem noi din bugetul nostru, să încercăm să mai realizăm și alte câteva obiective”, a spus Dumitru Buzatu.

Corp nou la Liceul Tehnologic din Fălciu

Și în comuna Fălciu, din județul Vaslui, se derulează un proiect prin intermediul căruia se va contrui și dota un norp nou în cadrul Liceului Tehnologic „Dimitrie Cantemir”. Pentru alinierea unității de învățământ la standardele educaționale europene, se vor investi 5.128.229 de lei, din care finanțare nerambursabile prin POR 2014-2020 este de 4.529.655 lei. Durata estimată de realizare a proiectului este de 88 de luni (data începerii 9 septembrie 2015 – data finalizării 31 decembrie 2022).

Liceul Tehnologic Fălciu/Sursa Foto: Dănuț Ciobanu

În cadrul proiectului se va construi un nou corp de clădire cu regim de înălțime  P+1E, destinat exclusiv invățământului tehnic și profesional. În prezent, cursurile de la liceu se desfășoară în două schimburi, din cauza insuficienței spațiilor de studiu. Nou corp va avea cinci săli de clasă, trei laboratoare, cabinet medical, spații administrative, grupuri sanitare, rampe de acces, centrală termică, sistem de iluminat performant, sistem de protecție împotriva incendiilor, o bibliotecă, spații auxiliare etc.

„Licitația de adjudecare a lucrărilor a fost câștigată de o firmă de construcții din Bârlad. Avem toate avizele obținute și în cursul lunii iulie constructorii se vor apuca de treabă. La liceul de comună se învăța în două schimburi, din cauza că nu este spațiu suficient. Pentru a aduce toți elevii de la clasa I la clasa a XII-a într-un singur schimb, altă soluție nu era. Prin acest proiect vrem ca toți copiii să învețe de dimineață, pentru că în schimbul doi procesul educațional are de suferit”, a spus Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu.

Proiectul investițional mai prevede achiziția de noi utilaje și dotări adecvate dezvoltării competențelor tehnice și profesionale: mașini de cusut electro-mecanice, mașini de surfilat, mașini de croit, mese și fiare de calcat, manechine etc.

Pentru cei 137 de elevi ai liceului din Fălciu se vor achiziționa și echipamente TIC (calculatoare, laptopuri cu boxe și mouse, sisteme pentru Tabla Interactivă, imprimante, videoproiector, ecran de proiecție electric), precum și elevator (transportor) de interior pentru scări și InfoTerminal pentru persoane cu dizabilități, mobilier școlar etc.

Grădinițe modernizate cu bani europeni

În comuna Roșiești, din județul Vaslui, se construiește o grădiniță printr-un proiect european finanțat prin POR 2014-2020.  Obiectivul investiției este creșterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi a învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului. Valoarea totală a proiectului este de 2.093.949 lei, din care finanțarea europeană nerambursabilă se ridică la suma de 1.403.597 lei. Tot pe acest program de finanțare, în comună se va construi o școală care va avea trei săli de clasă și trei laboratoare, proiect care se ridică la suma de 5,8 milioane de lei.

Florin Anea, primarul comunei Roșiești, a spus că a fost semnat contractul de finanțare pentru grădiniță și acum investiția se află în faza de proiectare. Tot în cursul lunii iunie 2021 autoritățile locale vor semna contractul de finanțare și pentru construcția școlii. Dacă licitațiile pentru adjudecarea execuții vor decurge în condiții normale, din toamna acestui an constructorii vor începe lucrul la ambele proiecte.

„Eu sunt un primar la al doilea mandat, iar fondurile europene sunt o șansă pentru a scoate comuna din anonimat. Comuna Roșiești pentru o anumită perioadă de timp nu a atras fonduri europene și a rămas în urmă, iar orice investiție este prioritară pentru noi. Aceste două proiecte vin din anul 2017 și am avut noroc că am obținut finanțarea. La începutul anului 2021 au fost suplimentate fondurile pe axa dedicată învățământului din POR 2014-2020, iar proiectele depuse care nu erau finanțate au primit finanțare. În următorii ani, trendul va fi ca toți copiii din comune să fie aduși la instituțiile de învățământ din centru. Noi avem două microbuze școlare pentru transportul elevilor”, a spus Florin Anea.

Și în municipiul Bârlad se construiește un corp nou în cadrul Grădiniței cu Program Prelungit nr. 5, în vederea desfășurării învățământului preșcolar. Valoarea totală a proiectului este de 5.004.332 lei, din care finanțarea prin POR 2014-2020 este de 4.220.426 lei.

Corpul de clădire care se va construi are un regim de înălțime P+E cu o suprafață de 974 metri pătrați. Clădirea va fi izolată termic, se vor instala două centrale termice performante, se vor monta corpuri de iluminat economice de tip LED și vor fi realizate instalații de încălzire interioare în pardoseală. Pe lângă instalarea unui sistem de supraveghere video și amenajarea unui loc de joacă, prin proiect se vor face dotări cu mobilier și materiale didactice în sala multifuncțională și sălile de grup, precum și dotări specifice în bucătărie și spălătorie etc. 

Tot în orașul Bârlad se implementează un alt proiect european prin care se modernizează și dotează Grădinița cu Program Prelungit nr. 8. Proiectul are o valoare totală de 4.718.605 lei, din care finanțare nerambursabilă prin POR 2014-2020 este în valoare de 4.205.395 lei. Scopul investiției este creșterea gradului de participare la educație timpurie în rândul copiilor din comunitate. Printre investițiile care vor fi făcute se numără modernizarea și consolidarea clădirii, reabilitarea instalațiilor electrice, de încălzire și sanitare, amenajarea unui loc de joacă în exterior, alei pietonale și auto etc.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea24 în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Noul Cod Silvic, adoptat de Parlament

Noul Cod Silvic a fost adoptat marți în Ședința...

Republica Moldova, pregătită să reziste în fața ultimului atac rusesc | Deutsche Welle

Criza energetică este inevitabilă în Republica Moldova după revelion....

TermeneAI: Creșterea afacerii cu 27% în 2024, susținută de tehnologiile inteligenței artificiale

Termene.ro, compania care a devenit un lider recunoscut în...