Investițiile în parcuri fotovoltaice aduc venituri cel puțin 20 de ani

Data:

spot_img

Investițiile în parcuri fotovoltaice sunt un subiect tot mai dezbătut, mai ales în mediul online. Firmele care dețin astfel de parcuri promit venituri considerabile pentru cei care investesc, și fără prea mari bătăi de cap.

Parcurile fotovoltaice sunt, pe lângă un subiect la modă, și unul dezbătut și luat în considerare ca oportunitate de investiție.

Firmele care construiesc astfel de parcuri caută permanent investitori și promit randamente cu mult mai mari decât dacă banii ar fi ținuți la bancă sau ar fi investiți, spre exemplu, în imobiliare.

Dacă băncile oferă dobânzi de până în șapte procente pe an pentru depozitele de minimum 12 luni, iar un apartament dat spre închiriere produce un venit impozitabil de aproximativ 5 la sută din valoarea lui de achiziție pe an, firmele care se ocupă cu construcția de parcuri fotovoltaice și producerea de energie electrică din energie solară promit un randament între 10 și 40 de sută pe an, cu contracte de 20 de ani.

Astfel, în urma unui calcul simplu, pentru 10.000 de euro investiți, o bancă dă o dobândă de 600, maximum 700 de euro, în timp ce în urma investiției în parcuri fotovoltaice, investitorul câștigă undeva la 1.500 – 2.000 de euro pe an.

Citește și: O stațiune balneară închisă de comuniști va fi reînviată și devine independentă energetic

Investițiile în parcuri fotovoltaice – ce trebuie știut

Având în vedere că investiția într-un parc fotovoltaic poate începe de la câteva sute de mii de euro și merge până la câteva milioane de euro, în funcție de dimensiunea acestuia și de materialele folosite, multe companii care caută investitori pentru dezvoltarea de noi parcuri fotovoltaice trimit, deja, pe mailurile firmelor sau persoanelor fizice oferte pentru a coopta noi parteneri.

Atenție, însă, ca în orice domeniu, există și „firme fantomă”, care iau banii și se fac nevăzute.

Astfel, înainte de a semna orice contract și, mai ales, de a vira banii, trebuie să verificați foarte amănunțit compania – ce istoric are în domeniu, ce alte parcuri a mai realizat, dacă deține autorizațiile pentru realizarea parcului, dacă este proprietarul terenului pe care urmează să fie amplasat parcul fotovoltaic.

De asemenea, un viitor investitor în parcuri fotovoltaice trebuie să știe și ce materiale urmează să fie folosite în parcul în care dorește să investească, astfel își asigură venitul pe un termen cât mai lung (panourile fotovoltaice pot avea o viață și de 25 de ani, dar trebuie să fie de calitate).

Un alt aspect este mentenanța. Compania dezvoltatoare trebuie să asigure mentenanța completă pentru ca investiția să fie una sigură și profitabilă. Nu în ultimul rând, un lucru de ținut seama este asigurarea parcului pentru orice situație – furt, distrugeri, incendii, fenomene meteorologice, etc.

Citește și: România trebuie să investească în energie cât investește în apărare

Mituri și legende urbane cu fotovoltaice

Fiind un subiect, așa cum am spus încă de la începutul acestui material, tot mai dezbătut în mediul online, au apărut, desigur, și tot felul de mituri, legende urbane sau false probleme în jurul parcurilor fotovoltaice.

Una dintre acestea este legată de zona unde sunt amplasate parcurile. Astfel, au apărut ipoteze cum că e mai bine să investești în parcuri care sunt amplasate la munte, pentru că e aerul mai curat, plouă mai des și sunt mai curate panourile și vor fi mai performante, deci, vor produce mai multă energie.

Având în vedere că panourile fotovoltaice funcționează cu energie solară, ploile dese, chiar dacă le spală, înseamnă mai mulți nori, deci, mai puțin soare.

Așadar, cea mai importantă este expunerea la soare pentru producerea de energie și nu aerul curat.

O altă falsă problemă a apărut, odată cu apariția pe câmpuri a „lanurilor” de fotovoltaice, că ocupă terenul agricol și, deci, iau din spațiul cultivabil, deci, implicit, din producerea de hrană pentru populație.

Însă majoritatea parcurilor fotovoltaice nu sunt amplasate pe terenuri agricole, în plus, acestea nu ocupă foarte mult spațiu. Iar dacă se calculează beneficiile aduse de un parc fotovoltaic prin producerea de energie verde în detrimentul producerii convenționale de energie se va ajunge la concluzia că sunt chiar benefice pentru agricultură.

Citește și: Tot mai multe localități din România nu mai plătesc facturi pentru energie. Soluția unei comune din județul Cluj

Față de bănci rentabilitatea este cam cu 300 la sută mai mare

În concluzie, dacă toate verificările sunt făcute, investiția în parcuri fotovoltaice pare a fi una profitabilă și de viitor.

Față de bănci rentabilitatea este cu 300% mai mare, iar față de investiția în imobiliare (dincolo de problemele cu chiriașii sau cu întreținerea unui apartament), asta și presupune o investiție mare din start, în timp ce în parcurile fotovoltaice investiția minimă este în jur de 5.000 de euro.

Ca exemplu, un apartament de două camere în Cluj pleacă la vânzare de la 125.000 de euro și se închiriază cu vreo 400 de euro pe lună, adică 4.800 de euro pe an, deci o rentabilitate de sub 5 la sută pe an.

În timp ce, 125.000 de euro investiți în parcuri fotovoltaice aduc aproximativ 25.000 de euro pe an, adică mai bine de 2000 de euro pe lună.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Sprijinit cu un grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin granturile SEE 2014-2021, în cadrul proiectului “Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway. (ELES)”

Trans Energy
Trans Energy
spot_imgspot_img
Hannelore Petrovai
Hannelore Petrovai
Jurnalist la portalul Stirile Transilvaniei, Hannelore are o experiență de peste 15 ani în presă și este câștigător al burselor Marshall Memorial Fellowship (SUA - 2009) și The Rosalynn Carter Fellowship for Mental Health Journalism (Atlanta, SUA – 2010 - 2011). A coordonat redacții de ziar și televiziune locală. A colaborat la diverse proiecte jurnalistice internaționale pe tema discriminării și ca speaker la conferințe internaționale pe tema sănătății mintale ca subiect de presă. A câștigat mai multe premii naționale și internaționale în calitate de regizor de documentar și documentar – anchetă. În 2011 a fost inclusă în Who is Who – Enciclopedia Personalităților din România.
1 COMENTARIU
  1. Care ar mai rentabilitatea dacă clienții nu ar mai fi forțați să plătească certificate verzi? De aspectul acesta nu pomenește nimeni. Citeam deunăzi un articol pe tema aceasta si scria negru pe alb, din start, profitul e asigurat de certificatele verzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. Sorin Grindeanu: „Cine a spus că s-a răzgândit?”

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. „Cine a spus...

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...