Pedeapsa simbolică primită de fostul deputat PSD Daniel Tudorache, trimis în judecată pentru spălare de bani și complicitate la trafic de influență este o invitație la furt pentru politicieni. Mesajul transmis de cinci judecători de la instanța supremă este cât se poate de clar: „Furați, nu există riscuri!”.
Însă, ca în orice înțelegere, există o condiție: „Dacă vă atingeți de salariile sau de pensiile noastre speciale, vă reținem/arestăm”. Astfel, din cauza fricii, pensiile speciale nu vor fi eliminate de actuala majoritate coruptă.
Înțelegerea politicienilor cu magistrații a fost gândită și pusă în practică în urmă cu câțiva ani, când au fost promovați la instanța supremă judecători aleși de o mână de oameni din fostul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM). Datori și plătiți regește în același timp, magistrații se poartă cu mănuși față de politicienii puterii care virează bani publici cu nemiluita în conturile instanței supreme.
Pe de o parte, procurorii și judecătorii sunt imuni la orice anchetă de corupție, nu pentru că nu există fenomenul în magistratură, ci pentru că nu are cine să cerceteze sutele de plângeri depuse împotriva magistraților. Cea mai ineficientă structură de anchetă, înființată de fostul ministru Cătălin Predoiu, își merită renumele de „Secția Fantomă” a Parchetului General.
Pe de altă parte, în urma înțelegerii tacite, puterile statului, care ar trebui să fie separate de dragul unei democrații funcționale, puținii politicieni relevanți trimiși în judecată de DNA vor fi achitați sau vor fi salvați de prescripție. Au fost deja declarați nevinovați sau cu dosarele închise pe motiv de prescriere a faptelor Tăriceanu, Bănicioiu, Popescu-Piedone, Blaga, Blejnar, Cosma, Videanu, Adomniței, cărora li se adaugă milionarii Puiu Popoviciu, Ovidiu Tender și Maricel Păcurariu. Urmează Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5, condamnat la 11 ani de închisoare pe fond, după ce a primit o mită de 30 de milioane de euro. În curând, Curtea de Apel București va constata că faptele fostului primar sunt prescrise, așa cum a stabilit deja Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
Revenind la cazul Daniel Tudorache, judecătorii Andrei Claudiu Rus, Adriana Ispas, Gheorghe Valentin Chitidean, Maricela Cobzariu și Luminița Cristiu Ninu au susținut că fostul primar nu merită să stea închis 3 ani și jumătate, cât au decis colegii lor.
Completul de 5, extras parcă pe placul politrucilor, a susținut că înregistrările DNA de la dosar trebuie înlăturate în baza unei reguli a ÎCCJ dată exclusiv în favoarea inculpaților. În plus, cei cinci au decis ca fostul primar să primească cele 259 de bijuterii și pietre prețioase descoperite la menajera familiei Tudorache, comoară care valorează 9,7 milioane de lei. Au crezut-o pe cuvânt pe nevasta primarului, care a declarat că a avut banii de la tatăl său, care a deținut niște chioșcuri la metrou.
Completul de judecată a explicat cum a aplicat litera, dar a uitat total de spiritul legii.
Sunt de acord că generalizarea nu poate aduce ceva bun. Henry Kissinger, fostul secretar de stat al SUA, spunea că „90% dintre politicieni dau restului de 10% o proastă reputație”. La fel și instanța supremă din România, condusă de Corina Corbu, judecătoarea care se pregătește să fie numită de politicieni, pentru 9 ani, la Curtea Constituțională.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!