Ioana Mihăilă, pusă de DNA sub urmărire penală: Direcția Națională Anticorupție a anunţat vineri că fosta ministră a Sănătăţii Ioana Mihăilă este urmărită penal pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19.
Ioana Mihăilă a fost audiată vineri la sediul DNA, unde i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile.
În dosar mai sunt cercetaţi fostul premier Florin Cîţu, dar şi fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, predecesorul Ioanei Mihăilă, pus și el de DNA sub urmărire penală.
Potrivit DNA, Ioana Mihăilă, în calitate de ministru al Sănătăţii, „cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei”, ar fi iniţiat un memorandum aprobat la data de 13 mai 2021 de către Florin Vasile Cîţu, în calitate de prim-ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacţionarea şi ordonanţarea la plată a achiziţiei, în plus, a unei cantităţi de 34.099.623 doze de vaccin Pfizer.
„Aceste demersuri s-ar fi desfăşurat în condiţiile în care suspecta ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane şi că dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 de milioane de persoane“, se arată în comunicatul DNA.
Ioana Mihăilă: „România trebuia să aleagă între a avea vaccinuri pentru populație în 2022 – 2023 sau a nu mai avea deloc vaccinuri“
„Vreau să fie clar: în mandatul meu nu am cumpărat vaccinuri și nu am negociat cantități.
Contractul la care se face referire era aferent anului 2021, iar ultima dată de livrare era finalul anului 2021 pentru vaccinuri care aveau un anumit termen de valabilitate, de 6 luni la acel moment pentru vaccinurile ARN mesager.
Prin urmare, România trebuia să aleagă între a avea vaccinuri pentru populație în 2022 – 2023 sau a nu mai avea deloc vaccinuri. Contractul nu prevedea o ajustare a cantităților”, a scris Ioana Mihăilă pe Facebook.
Ioana Mihăilă: „Vaccinurile ARN mesager care puteau fi revândute nu au expirat, ci au fost vândute sau donate”
Potrivit fostei ministre a Sănătății, contractele erau rezultatul negocierilor între Comisia Europeană și producătorii de vaccinuri.
„Statele membre erau informate și aveau posibilitatea de a rămâne în contract sau de a refuza contractul, iar decizia a fost luată în solidar în Guvern.
Prin memorandum am înștiințat Guvernul referitor la obligațiile aferente contractului, dar și la beneficiile pe care acest vaccin le poate aduce, iar dovezile științifice arătau că vaccinarea este eficientă, capabilă să salveze vieți și să reducă rata de internări în spital.
Ministerul de Finanțe a avizat memorandumul cu mențiunea și cu solicitarea de a propune și o strategie de revânzare a vaccinurilor care puteau să fie în surplus în 2021, motiv pentru care la o lună distanță am și creat cadrul legal pentru revânzarea acestora.
Din câte știu, în mandatul meu, vaccinurile ARN mesager care puteau fi revândute nu au expirat, ci au fost vândute sau donate”, a mai explicat Ioana Mihăilă.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!