Ioana Timofte, nepoata fostului șef al SRI, Radu Timofte, a fost trimisă în judecată de DIICOT, alături de alți nouă inculpați, pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Acuzațiile vizează devalizarea Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR), prejudiciul estimat ridicându-se la aproximativ 2 milioane de euro.
Prejudiciul reprezintă sume achitate de companie pentru achiziții fictive de consumabile, materiale de construcții, echipamente electrice etc. Firma de stat plătea bani adevărați pentru cumpărături care nu ajungeau niciodată în depozite. Pentru justificarea plăților, Timofte și alți șefi/angajați din companie întocmeau acte care atestau, în fals, recepția produselor. La final, reprezentanții firmelor care „livrau” și cei ai CNCIR implicați în aceste inginerii împărțeau frățește banii delapidați.
Citește și: Vlad Pascu, condamnat la 10 ani de închisoare pentru accidentul mortal de la 2 Mai
Conform portalului instanțelor, prima inculpată este Ioana Timofte care, la momentul infracțiunilor, era director general al CNCIR. Alături de ea, pe listă se mai află Liviu Vulpe, Maria Oltea Stancu, Daniela Elena Oane, Sorin Sebastian Zăvoianu, Ionuț Costache, Maria Nedelcu, Ion Mărășescu, Nicoleta Raluca Mandiș și Ionuț Bondoc, șefi/angajați în cadrul CNCIR și complici ai fraudelor.
De menționat că printre inculpați nu se află nici un administrator/asociat la firmele private care au luat parte la fraudare, fiind posibil ca aceștia să fi încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției care se înregistrează drept dosare separate.
Dosarul se află în faza de Cameră Preliminară la Curtea de Apel București.
De precizat că, în mai 2023, la momentul la care a făcut publică existența acestui dosar, anunțând situația de fapt și efectuarea unor percheziții, DIICOT menționa faptul că avea în vizor 17 inculpați.
Fost consilier local PSD la Iași, Ioana Timofte, de profesie avocat, s-a mutat la București în 2009 primind de-a lungul timpului mai multe funcții înalte, la Colegiul Național de Apărare, în Ministerul Economiei sau în Consiliile de Administrație ale unor companii de stat, pe filieră UNPR sau PSD.
Continuarea, în Reporteris.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Reporteris.ro)