Iohannis, de acord cu urmărirea penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990. De ce lipsește Iliescu

Data:

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a transmis MJ cererile de urmărire penală în cazul Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, foști miniștri în Guvernul României, acuzați de infracţiunilor contra umanităţii în dosarul Mineriadei. La începutul lunii, presa a relatat faptul că acest aviz va fi cerut și pentru Ion Iliescu, citând surse din Parchetul General. Acest lucru nu este posibil, deoarece Ion Iliescu nu a deținut vreodată funcția de ministru, deci nu trebuie aviz din partea președintelui.

După intervenția minerilor împotriva protestatarilor din Piața Universității, în perioada 13-15 iunie în 1990, șase persoane au murit, peste 1.000 au fost rănite și sute de persoane au fost arestate.

Este a doua oară când procurorii încearcă să trimită în judecată acest dosar, el fiind reîntors la Parchet de instanța supremă.

În iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi de fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în decembrie 2020 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.

Probe anulate de ÎCCJ

Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

După aproape 3 ani în procedură de Cameră preliminară, în decembrie 2020, dosarul a fost restituit la Parchet de către judecătorul Constantin Epure de la instanța supremă.

Au fost trimiși atunci în judecată pentru crime împotriva umanității Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu Voican, Măgureanu Virgil, Florescu Mugurel Cristian, Dumitrescu Emil, Ionescu Cazimir Benedict, Sârbu Adrian, Cozma Miron, Drella Matei, Burlec Plaieş Cornel, Dobrinoiu Vasile, Peter Petre şi Ghinescu Alexandru.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU
  1. În fotografie numai 3 „mineri” cam civili îl bat pe acel tânăr. Și românii înghit încă minciuna securisto-iliesciană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecători aleși „pe sprânceană” la instanța supremă

Într-o liniște deplină a avut loc concursul pentru ocuparea...

Judecătorul Mateescu a fost detașat, cu succes, secretar al Ministerului Justiției

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)...