Iohannis intră în competiția pentru secretar general al NATO. Susține că nu renunță la funcție

Data:

spot_img

Iohannis intră în competiția pentru secretar general al NATO, a anunțat marți președintele României.

„Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de Președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO”, a anunțat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă.

Funcția de secretar general NATO este vizată și de premierul olandez Mark Rutte, care are susținerea SUA și a Marii Britanii.

Citește și: Calculele PSD și PNL pentru Primăria București. Scorul surprinzător obținut de Ionuț Lupescu

Iohannis intră în competiția pentru secretar general al NATO

Anterior, dar în aceeași zi, președintele Klaus Iohannis a menționat nu are de gând să plece de la Palatul Cotroceni înainte de terminarea mandatului, pentru a ocupa funcția de secretar general al NATO.

Klaus Iohannis a susținut marți o declarație comună de presă cu omologul său din Muntenegru, Jakov Milatović.

În cadrul sesiunii de întrebări, președintele României a fost întrebat dacă ia în calcul să plece din funcția sa actuală înainte de terminarea mandatului pentru a ocupa funcția de Secretar General al NATO, în cazul în care va avea sprijin.

„În ce privește NATO, știți că voi face o declarație puțin mai târziu, astăzi, la ora 17:00, și o să vă spun mai multe atunci, dar nu intenționez să îmi scurtez mandatul de Președinte”, a fost răspunsul lui Klaus Iohannis.

Acesta a fost rugat să comenteze și declarația Președintelui Macron, potrivit căreia există posibilitatea ca trupe occidentale să fie trimise în Ucraina.

Președintele României a dat asigurări că acest scenariu nu poate să fie luat în discuție sub mandat NATO, pentru că Ucraina nu este țară aliată.

„O posibilă trimitere de combatanți în Ucraina nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO, fiindcă Ucraina nu este Aliat NATO. În rest, dacă există înțelegeri bilaterale între un stat și Ucraina pe orice temă, atunci aceste chestiuni țin strict de înțelegerea respectivă bilaterală. România nu va trimite combatanți în Ucraina”, a declarat acesta. Iohannis a mai spus că România va continua să sprijine Ucraina cât timp este nevoie.

Citește și: Iohannis poate ajunge șeful NATO. Ungaria îl susține

Iohannis intră în competiția pentru secretar general al NATO. Cele mai importante declarații de marți

Trăim în cele mai dificile vremuri din punctul de vedere al securității din ultimele decenii, dar noi, românii, ne simțim protejați tocmai pentru că suntem membri ai Alianței Nord-Atlantice.

Un conflict militar în Europa este o realitate care în urmă cu câțiva ani părea improbabilă. Rusia se dovedește a fi o amenințare gravă și de lungă durată pentru continentul nostru, pentru securitatea noastră euroatlantică.

În aceste condiții, frontierele NATO capătă o importanță capitală, iar întărirea Flancului Estic, care include și România, va rămâne o prioritate pe termen lung.

În tot acest context complicat, țara noastră a dovedit că este un pilon de stabilitate și de securitate în regiune. Ca prioritate majoră, de la începutul primului meu mandat ca Președinte al României, am inițiat și negociat cu toate partidele parlamentare un Pact național care a prevăzut alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, iar acum am ajuns la alocarea a 2,5% din PIB, ceea ce înseamnă resurse semnificative pentru dezvoltarea capacităților și a capabilităților noastre militare.

Suntem printre Aliații care au înțeles și și-au asumat de la început acest angajament.

România a contribuit și contribuie la misiunile și operațiile NATO. Avem o prezență militară semnificativă în Balcanii de Vest, ne interesează în cel mai înalt grad și contribuim în mod direct la securitatea Mării Negre.

Susținem necondiționat Ucraina și contribuim consistent la susținerea puternică a partenerilor Alianței, în special a celor mai vulnerabili.

Totodată, în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, am adoptat strategii și măsuri pentru ca Armata României să se modernizeze complet și în același ritm cu Aliații noștri.

Avem o vecinătate complicată cu Rusia, am fost tot timpul conștienți de riscurile și amenințările care decurg din această situație și ne-am pregătit temeinic pentru a le asigura cetățenilor noștri securitatea deplină.

România nu s-ar fi putut dezvolta economic, nu ar fi atras capital și investitori care să contribuie la creșterea nivelului de trai dacă nu ar fi existat garanții solide privind securitatea națională. Iar aceste garanții sunt direct legate de modernizarea militară a țării noastre, dar și de apartenența noastră la Alianța Nord-Atlantică.

În prezent, România este un membru respectat în NATO, la fel ca și în Uniunea Europeană. Este un statut pe care ni l-am câștigat de-a lungul ultimilor ani, dând dovadă de implicare, de predictibilitate strategică în ceea ce privește politica noastră externă și de securitate, de stabilitate, de profesionalism și de respect nemijlocit față de valorile fundamentale pe care sunt clădite Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană.

Mai mult, am acționat constant pentru a apropia cât mai mult cele două maluri ale Atlanticului, pentru că da, pentru noi relația transatlantică este esențială.

Ne aflăm într-un context de securitate în care cred că este momentul ca țara noastră să-și asume o și mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euro-atlantice.

Este o aspirație legitimă a unui stat care a cunoscut în ultimele două decenii transformări radicale și care ar putea contribui cu această experiență la conturarea unei noi viziuni asupra modului în care putem răspunde rapid și eficient unei game variate și complexe de provocări și amenințări.

Avem o înțelegere profundă, inclusiv din perspectiva provocărilor istorice cu care s-a confruntat regiunea noastră, asupra actualei situații de securitate, situație dezechilibrată de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Totodată, cred că NATO are nevoie, la rândul său, de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale.

Europa de Est are o contribuție valoroasă în discuțiile și deciziile adoptate în cadrul NATO.

Cu o reprezentare echilibrată, puternică și influentă din această regiune, Alianța va putea lua cele mai bune decizii, care să răspundă nevoilor și preocupărilor tuturor statelor membre.

Pentru toate aceste motive, am decis să intru în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
9 COMENTARII
  1. „…intra in competitie…”___–___ „si-a suflecat, iohan, manecile de la pantalonii scurti” si a intrat in cursa…Daca-l susrine si V.Orban* mai are sanse, altfel nici daca este singurul candidat, nu castiga…(* probabil ca a semnat el ceva „la secret” cu Ungaria, un Ardeal, o Transilvanie, ceva de genul asta, sa fie „retrocedat”, Ungariei…)

  2. Boss..la cât de repede si drept gândești…păn’ decizi..n-ai să mai ai ce sa păzești. ( bine ca pe PSD iubești)
    Stai acasă liniștit..cu traiul …ți l-ai prihanit…și noi toți vom muncim cu zor…pentru a-l tău drag confort.

  3. Un comentariu din „22, revista 22:” Adoua etapa a razboiului in Rusia s-a incheiat…”-Armand Gosu)

    LevSt. – 07-27-2022

    „…Obsesia comparației cu Statele Unite i-a alimentat lui Putin iluzia că și regimul de la Kiev o să cadă la câteva zile după începerea invaziei, cum s-a întâmplat cu cel de la Bagdad…”__–__ fac aceiasi greseala ca si chinezii, care -cred ei- ca daca fura tehnologie de la USA, pot sa-i depaseasca sau macar, ajunge din urma…Wrong!///”Ucrainenii au lansat o petiție ca să îl pună pe Boris Johnson premier.(…)___–___ iata o stire, care daca devine realitate, va avea o importanta COLOSALA pentru omenire, la fel si -in particular- pentru Rusia, insa in defavoarea ei…Idea este geniala, pentru ca BJ este doar un simbol si un subiect fierbinte al zilelor, adevarul si importanta ideii deriva din faptul ca -in acest fel – intre Ukraina si UK s-ar forja o alianta care inca poate creste, si -in acelasi fel- alianta va creste spre USA(via UK), cea ce -automat, va transforma Ukraina in prima vioara din Europa continentala, practic Ukraina( in asa ipostaza), avand teritoriu, populatie si resurse( si -peste toate- POZITIE STRATEGICA), in 20-30 de ani VA DEPASI Franta si chiar Germania, care oricum nu sunt in topul increderii SUA si UK, care vor reconstrui si fortifica Ukraina, la un nivel necunoscut omenirii…Sunt deja peste 15 ani de cand le spun romanilor ca o alianta intima cu Anglia si -de aici- cu USA, ar fi rezolvat toate problemele romanesti, dar alde claws au alte ideii, nu m-ar mira ca, ‘ranit” in orgoliu sau patologic, ca nu va primi functia de sef NATO( probabil ca BJ o va prelua), impeuna cu ciocalaul ajuns pm, sa vireze tara spre est…In sfarsi, Romania pierde mai orice tren, in curand „vagoanele”(regiunile), vor incepe sa deraieze spre Ungaria, Serbia,…

  4. Președinte eșuat, caut funcție internațională
    Estul Europei merită o funcție înaltă în UE sau NATO, dar Iohannis, cu bilanțul său intern și extern binecunoscut, nu o merită; cum, de altfel, nu a meritat nici votul românilor.(Rodica Culcer-19.03.2024)___–___Un titlu-si continut- destul de cuprinzator, despre „munca” lu’ iohan, altfel nu sunt chiar de acord cu idea ca „Estul Europei merita”, iar pana la urma, chiar o are (functia), mircea geoana este in varful ierarhiei inguste, mai mult , functia suprema trebuie data cuiva de mare si totala incredere, iar la aceasta data, fantomele excomuniste, inca bantuie Europa… PS- nu am postat acest comentariu si la originea articolului, cam zece zile in urma am mai administrat un test(revistei 22), am facut 3 comentarii la art. lui Octavian Manea(cel cu Marea Neagra) la un art. al lui Ciprian Cucu si la unul al lui A.Lazescu, niciunul nu a aparut, dealtfel niciun alt comentariu , inclusiv la alte articole nu exista, poate ca este o conspiratie impotriva mea( desi poate fi doar o coincidenta),iar la intrebarea ” de ce?”, raspunsul este acelasi, precum in cazul valului de procese intentate mai marilor din USR, adica COMANDA POLITICA…

  5. ROMÂNIA A ÎNCEPUT SĂ CONSTRUIASCĂ CEA MAI MARE BAZĂ MILITARĂ EUROPEANĂ A NATO – (CRONICA.ro 19/03/2024)–__–- s-ar putea sa-l ajute in ce tinteste el, adica postul suprem in NATO…

  6. Mark Rutle , despre iohan:” Este un lider credibil pentru tara lui”___–__adica ” chiorul ajuns imparat , in tara orbilor”, unde toto timpul este sarbatoare, Duminica…

  7. Iohannis, despre contracandidatul său la șefia NATO, premierul olandez Mark Rutte: „Cred că ne deosebesc geografia, istoria și unele teme”___–___limba de lemn, mai mult, el doar CREDE ca ii deosebeste… Ei bine, eu dau ca sigure aceste diferente, URIASE, chiar( de ar fi doar) geografice si istorice*, dar si „tematice”, economice, sociale , etc….(* probabil , la „istorice”, se refera la faptul ca olandezii au ramas demodati, „anacronici”,cu Monarhia lor, in timp ce noi am ‘evoluat” , ne-am transformat in republica si inca numai cu unu si unu, pres-edinti…

  8. Premierul Olandei s-a oferit să cumpere sisteme Patriot de la aliați NATO ”mai ezitanți” și să le trimită în Ucraina. Mark Rutte: ”Avem banii disponibili”___–___”BANII…!” Asta da artilerie grea, malai mare de Sibiu a cheltuit banii pe vacante in America de Sud, Africa si mai ales Egipt, unde-si facea poze de mare conqustador… „Vai si vai de o asa natie, care are un asa infumurat, ca si conducator”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...