Iohannis poate ajunge șeful NATO. Ungaria îl susține. Klaus Iohannis și-a declarat candidatura pentru fotoliul de secretar general al organizaței, deși marile puteri se hotărâseră de mai multă vreme să-l susțină pe liderul olandez Mark Rutte.
În mod normal, statele membre ale Alianței Nord Atlantice se decid prin consens asupra viitorului șef al NATO, cu ușile închise și fără o campanie electorală.
Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la înființarea organizație, iar Alianța își propusese să-și demonstreze unitatea, inclusiv prin prezentarea viitorului lider la summitul aniversar de la Washington.
E pentru prima dată de la căderea Cortinei de Fier când în NATO există o competiție deschisă, în văzul inamicului.
Citește și Iohannis intră în competiția pentru secretar general al NATO. Susține că nu renunță la funcție
Pe de altă parte, este pentru prima dată în istorie când își alege conducerea în plin război în interiorul Europei.
Se spune că Alianța a fost înființată pentru a-i ține pe ruși la distanță, pe americani înăuntru și pe germani cu botul pe labe.
Între timp, Germania s-a dovedit o democrație consolidată, rușii au început războiul, iar americanii au devenit dilematici în privința sprijinului pentru siguranța europeană.
Klaus Iohannis nu a excelat niciodată prin analizele sau luările sale de poziției în domeniul apărării, dar s-a aflat mereu pe axa pro-atlantistă.
La NATO, viitorul secretar general are un aparat de experți și comunicatori care pot face oricând dintr-un ignorant un lider credibil în domeniu.
Nu expertiza lui se pune în balanță, ci credibilitatea și capacitatea de adaptare, credibilitatea statului din care vine și, poate, și regiunea fierbinte în care se află.
22 de state și-au declarat susținerea pentru Mark Rutte, dar numai Ungaria anunțase până azi că nu-l vrea pe primul ministru olandez în fruntea NATO.
Binomul România-Ungaria este primul care mizează pe Klaus Iohannis. Ar putea urma Bulgaria, al cărei acces în Schengen a fost blocat ani la rând de Olanda, avându-l în frunte pe Rutte.
Apoi, restul statelor din fostul Pact de la Varșovia ar putea să se alinieze în spatele României.
Citește și Cum scăpăm mai repede de vizele SUA – explică un fost secretar de stat din Diaspora
Diplomați loiali președintelui Iohannis s-ar afla deja la Washington pentru a pregăti terenul, iar Turcia , care are a doua cea mai mare armată din NATO după SUA, ar fi de partea României, potrivit unor surse demne de încredere.
Totuși, dacă Rutte nu-și retrage candidatura, este greu de crezut că Statele Unite și celelalte mari puteri și-ar retrage sprijinul pentru acesta, după ce au anunțat public că-l susțin.
În același timp, nu este exclus ca premierul olandez să fie mai interesat de funcția de șef al Consiliului European, scaun care este pregătit pentru cineva din zona de centru-stânga, cum e premierul Olandei, de vreme ce popularii europeni își păstrează conducerea Comisiei.
Președintele Klaus Iohannis poate ajunge șeful NATO. Are un joc de șah început, în care și-a aliniat o deschidere puternică și are mai multe variante de joc.
Funcția de secretar general al NATO se eliberează pe 1 octombrie 2024, exact după ce vor avea loc alegerile prezidențiale din România, care au fost devansate special pentru funcția internațională pe care și-o dorește Klaus Iohannis, indiferent că va fi în fruntea NATO sau a Uniunii Europene.
Preluare Deutsche Welle Romania
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
„…competiție deschisă, în văzul inamicului….’___–___pentru acest lucru, chiar daca MR s-ar retrage, USA va gasi inlocuitor, asa ca sansele lui iohan raman minime, chiar daca ar avea de partea sa tot blocul este-european, un alt semn de intrebare, in asa circumstante._Si acesta s-ar putea sa fie tocmai V.Orban..
„…aparat de experți și comunicatori care pot face oricând dintr-un IGNORANT un lider credibil în domeniu”,dar,dintr-un COMOD,sa nu zic LENES,ce-or putea expertii sa faca ????
Uitati dna Fati,cum il sustine adj.de la externe din Ungaria:..””Klaus Iohannis nu are o singură calitate politică sau umană – legată de abilitățile intelectuale, etica muncii – care să-l îndreptățească să conducă o organizație care ia decizii reale. Era chiar inapt pentru președinția României”, a declarat analistul ungar.
Ce scrie presa germană despre candidatura lui Iohannis la conducerea NATO: ”Divizează alianța”.Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).Candidatura preşedintelui României, Klaus Johannis, la funcţia de secretar general al NATO a fost întâmpinată cu încruntări în cercuri largi ale Alianţei. ”Divizează Alianţa într-un moment în care nu ne putem permite acest lucru”, ___–____exact ce spuneam 2 zile in urma, este clar ca acest malai mare din Sibiu este soldat neinstruit, racan adica, la armata nu te autopropui in functii sau grade, trebuie sa fie mai cretin decat il banuim, sau este usor de dus de nas, de cineva care-l linge, pentru cine stie ce avantaje…
eheiii jocurile sunt dure, Ungaria a fost ultima tara care a acceptat Suedia in NATO. Rutte a fost un critic vehement anti Orban, asa ca Viktor nu va semna candidatura lui Rutte. Al doilea Turcia, nu este cu siguranta pro Rutte. Johannis nu este un aventurier, are baze serioase cd si-a depus candidatura.
Să luăm recentul traseu African „secret” al lui KJW și să asociem un „antreprenor” australiano-„americano”-român – Frank (Vasile) Timiș:
– vă este cunoscut cumva cu afacerile de pe la noi?!
– acesta din urmă prezintă multe dubiozități legate și de „afaceri” NATO și dar și în alte domenii investigate de presa noastră dar și cea internațională gen BBC!
– ce relatează în prezent despre Frank Timis presa din Africa – Senegal, unde KJW a avut o și întrevedere cu președintele acestei țări (despre fiul căruia BBC suspecta tranzacții dubioase cu Timiș)! Presa din Senegal atrage atenția despre o altă latură a „afacerilor” cu „tichete de carbon” din domeniul agriculturii care scârțiie la noi dar care este exploatată Senegal la maxim cu lucerna!!!
https://www.pressafrik.com/Entree-en-bourse-d-African-agriculture-et-chute-de-ses-actions-les-deboires-de-Franck-Timis-et-Cie_a269050.html