Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei Europene | Politico

Data:

spot_img

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, potrivit unei analize realizată de publicația europeană Politico.eu.

La Bruxelles se fac numeroase speculații cu privire la cine ar putea fi ales următorul șef al executivului european.

Președinta actuală a Comisiei Europene este, într-adevăr, în continuare favorită pentru un al doilea mandat, însă sunt luați în calcul și alți politicieni, printre care și Klaus Iohannis, notează jurnaliștii de la Politico.

Citește și: Hărțuirea jurnaliștilor români, criticată de Departamentul de Stat al SUA. Cazul Boroș-PRESShub

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. De ce

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, pentru că este văzut ca o persoană fermă, mai ales în rândul conservatorilor.

Atât Macron, cât și cancelarul german Olaf Scholz l-au lăudat pentru că și-a menținut țara ancorată în tabăra pro-occidentală și pro-europeană după invazia Rusiei în Ucraina – ceea ce nu se poate spune despre Ungaria, Slovacia sau Bulgaria.

Spre deosebire de Polonia, România a respectat, de asemenea, cu strictețe regulile pieței unice a UE și nu a impus în mod unilateral restricții asupra cerealelor ucrainene – ceea ce a întărit reputația lui Iohannis ca jucător de echipă pro-european, potrivit Politico.

Citește și: Zelenski rămâne cel mai popular lider european. Într-o țară din UE Putin este apreciat

Pe de altă parte, mulți susțin că a venit timpul ca un est-european să conducă UE. În acest caz, vorbitorul de limbă germană Iohannis este bine plasat, provenind din aceeași familie politică din PPE ca von der Leyen.

Decizia PPE de a-și organiza congresul electoral la București atestă, de asemenea, poziția sa în rândul liderilor conservatori ai grupului, potrivit Politico.

Având în vedere că al doilea său mandat se va încheia în decembrie, Iohannis este în căutarea unui post internațional de top. Luna trecută, el a fost de acord să candideze la funcția de viitor lider al NATO – dar aceasta va fi o bătălie dificilă, având în vedere sprijinul larg acordat premierului olandez Mark Rutte.

Totuși, încercarea de ultim moment a lui Iohannis de a-i fura lui Rutte rolul de lider al NATO a deranjat unele țări din Europa de Vest.

Pe listă mai apar și alte nume, printre care și Mario Draghi, Roberta Metsola, Christine Lagarde, Andrej Plenković, Thierry Breton.

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Dar cine îi sunt contracandidații

Mario Draghi

De ce? În vârstă de 76 de ani, numele său apare adesea atunci când se vacantează funcții de conducere la nivel internațional.

Până acum, fostul prim-ministru italian și președinte al Băncii Centrale Europene a fost asociat mai ales cu postul de președinte al Consiliului European (când Charles Michel va pleca).

De ce nu? Italianul nu are o afiliere politică clară și este greu de înțeles de ce PPE ar ceda puternicul post de președinte al Comisiei unei persoane fără loialități politice clare, scrie Politico.

Roberta Metsola

De ce? După cum s-a subliniat mai sus, este puțin probabil ca PPE să renunțe la conducerea Comisiei în următorul mandat. Cu toate acestea, dacă von der Leyen nu obține sprijinul de care are nevoie, cealaltă candidată de top a PPE ar putea ieși la suprafață.

În calitate de președinte al Parlamentului European, Metsola a reușit să se mențină deasupra disputei politice, o tactică care a ajutat-o anterior să își asigure postul actual.

În același timp, ea a dat dovadă de leadership în materie de politică externă și a fost primul lider UE care a vizitat Kievul după invazia Rusiei din februarie 2022. Originară din Malta, Metsola ar putea fi o victorie pentru sudul Europei atunci când se vor împărți funcțiile de conducere.

De ce nu? Malta este cea mai mică țară din UE, atât ca mărime, cât și ca populație. De asemenea, Metsola nu are nicio experiență executivă, nici măcar în țara sa de origine. Dosarul său conservator privind avortul a fost folosit împotriva ei la începutul președinției sale în legislativul UE.

Citește și: Zelenski rămâne cel mai popular lider european. Într-o țară din UE Putin este apreciat

Christine Lagarde

De ce? Pentru că este franțuzoaică.

Reticența lui Macron de a o susține pe von der Leyen pentru postul de conducere ridică o întrebare evidentă: După cinci ani de guvernare germană și o perioadă și mai lungă în care germanii sau austriecii au deținut postul-cheie de șef de cabinet al președintelui Comisiei, vrea Macron ca un francez să conducă acest organism?

În calitate de fost ministru de finanțe și actual președinte al Băncii Centrale Europene, Lagarde ar bifa căsuța experienței de conducere la nivel înalt și are și avantajul suplimentar de a fi femeie, arată Politico.

De ce nu? Pentru că este franțuzoaică. (De asemenea: nu este teribil de populară în rândul propriului personal).

Nu există niciun indiciu că Lagarde ar fi dispusă să părăsească BCE înainte de sfârșitul mandatului său de opt ani. De când a părăsit FMI, numele lui Lagarde a apărut în timpul aproape fiecărei remanieri a guvernului francez ca posibil ministru.

Andrej Plenković

De ce? Prim-ministrul croat Andrej Plenković provine, de asemenea, din PPE și, ca și în cazul lui Iohannis, numirea sa ar răspunde apelurilor tot mai numeroase pentru ca Europa de Est să obțină o funcție de conducere.

Alegerea unui croat ca președinte al Comisiei ar fi, de asemenea, un semnal pozitiv pentru viitorii membri ai UE (Croația este cel mai nou membru al UE).

De ce nu? Plenković a infirmat zvonurile că ar putea să o înlocuiască pe von der Leyen, ceea ce, desigur, ar putea fi considerat un bun indiciu că este interesat de acest post. (sursa Politico)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

USR, propunere legislativă pentru modificarea Codului penal: „Oamenii vor ca legea să fie aplicată tuturor”

USR, propunere legislativă pentru modificarea Codului penal: „Oamenii vor...

Transnistria este de acord să cumpere gaze pe piață – sfârșitul unei crize sau doar un final de etapă?

După trei săptămâni în care Rusia, cu complicitatea administrației...