Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România este un promotor al unei relaţii transatlantice solide şi va continua să susţină o Alianţă Nord-Atlantică robustă şi indivizibilă şi cooperarea dintre NATO şi UE.
„România este şi va rămâne puternic ancorată în comunitatea de valori democratice, un promotor al unei relaţii transatlantice solide. Vom continua să susţinem o Alianţă Nord-Atlantică robustă şi indivizibilă, precum şi cooperarea sinergică şi complementară dintre NATO şi Uniunea Europeană. Am convingerea profundă că relaţiile transatlantice oferă cele mai eficiente instrumente pentru a gestiona provocările actuale, inclusiv prin reafirmarea democraţiei, a statului de drept şi a respectării drepturilor omului. Un parteneriat transatlantic revitalizat va influenţa pozitiv modul în care sistemul internaţional se va adapta la contextul actual, prin raportare la valorile democratice împărtăşite”, a declarat Klaus Iohannis, la recepţia oferită de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenţei.
Potrivit acestuia, România susţine şi promovează conceptul de rezilienţă strategică transatlantică.
„Ceea ce vizăm este reducerea sau chiar eliminarea dependenţei de actorii care nu împărtăşesc aceleaşi valori ce reprezintă baza comunităţii transatlantice din care facem parte. Astfel trebuie interpretată şi iniţiativa României de a înfiinţa la Bucureşti Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, pe care l-am inaugurat recent şi care este deschis partenerilor”, a adăugat șeful statului.
Acesta a mai spus că, la nivel bilateral, relaţia dintre România şi SUA se bazează pe un parteneriat strategic solid şi profund, pe apartenenţa comună la valorile democraţiei, statului de drept şi drepturilor omului.
„Aprofundarea parteneriatului strategic are în vedere şi încurajarea legăturilor mai puternice între oameni. Un sprijin solid al dialogului educaţional şi cultural transatlantic îl reprezintă Programul de burse Fulbright, care anul acesta împlineşte 75 de ani de la lansare şi peste 60 de ani de prezenţă în România, completând astfel seria momentelor aniversare importante în relaţia bilaterală”, a adăugat Klaus Iohannis.
El a mai spus că recentul turneu european al preşedintelui SUA, Joe Biden, a fost un succes, adăugând că deciziile adoptate la Summitul NATO, la Summitul Uniunea Europeană – SUA şi la reuniunea G7 de la Carbis Bay reprezintă o „dovadă clară a angajamentului Statelor Unite pentru aliaţii şi partenerii săi, precum şi a reimplicării sale în dosare esenţiale pentru arhitectura internaţională”.
În acest sens, el a apreciat că discuţiile pe care le-a avut cu preşedintele Biden în marja Summitului NATO au reprezentat un prilej de reconfirmare atât a solidităţii Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, cât şi a angajamentului partenerilor americani pentru securitatea euroatlantică.