Iom Kippur 2. Atacul surprinzător și complex al Hamas, declanșat sâmbătă asupra Israelului, aduce aminte un alt conflict similar, desfășurat exact în urmă cu 50 de ani.
Războiul de Iom Kippur a fost un conflict armat dintre Israel și o coaliție de națiuni arabe condusă de Egipt și Siria, care a început pe 6 octombrie și a durat până pe 26 octombrie 1973.
A izbucnit de ziua de Iom Kipur (Ziua Ispășirii, cea mai importantă zi de post evreiască), printr-un atac surpriză conjugat egipteano-sirian, forțele atacatoare traversând liniile de încetare a focului din Peninsula Sinai și respectiv, de pe platoul Golan, teritorii cucerite de Israel în Războiul de Șase Zile (1967).
Conflictul a fost câștigat de Israel, dar a schimbat pentru multă vreme relațiile din regiune.
„Nimeni nu credea că Hamas are o astfel de capacitate”
Regiunea se va schimba după acest război în moduri pe care nu le putem ști. Vor fi mulți morți. În cele din urmă, Israelul va învinge, crede Jacob Dallal, maior în rezervă al Forțelor Armate Israeliene (IDF), fost șef interimar al secției de presă internațională a purtătorului de cuvânt al IDF în timpul celui de-al doilea război din Liban, în 2006.
„În ultimul deceniu și jumătate, în exercițiile militare ale IDF, am exersat acest scenariu apocaliptic: teroriștii se infiltrează în masă în Israel, cuceresc orașe israeliene, ucid civili și îi iau pe alții ostatici pentru negocieri ulterioare. Tiruri neîncetate de rachete, haos și ceață de război de partea israeliană.
S-a desfășurat în realitate astăzi. Singura diferență a fost că scenariul militar prevedea că Hezbollah atacă dinspre nord, nu Hamas din Gaza.
Nimeni nu credea că Hamas are o astfel de capacitate, mai ales având în vedere acoperirea serviciilor de informații de către Shabak și serviciile de informații ale Israelului și IDF”, a scris Jacob Dallal, pentru Times of Israel.
Începe un război lung
„Ne aflăm în primele ore a ceea ce va fi un război lung. Amploarea loviturii va deveni clară în următoarele zile, dar deja este clar că există peste o sută de israelieni morți – atât civili, cât și soldați – și, mai rău, israelieni luați ostatici în Gaza.
Câteva puncte inițiale:
- Acesta a fost un eșec colosal al serviciilor de informații și operațional al IDF și al serviciilor de securitate. Nu numai că incursiunea a venit ca o surpriză totală, dar zidul de frontieră și alte mijloace de închidere a Fâșiei Gaza s-au prăbușit.
- Israelul este în război. Zeci de mii de rezerviști sunt chemați acum la datorie. Există un pericol real ca Hezbollah să se alăture războiului, iar acest lucru ar transforma războiul într-unul dintre cele mai mari războaie ale Israelului.
- Israelul va trebui să cucerească părți mari din Gaza – atât pentru a-și restabili disuasiunea (altfel Hezbollah va fi tentat să atace Israelul într-un mod similar în viitor), cât și ca pârghie pentru eliberarea ostaticilor israelieni.
- Opinia publică internațională, inițial simpatizantă față de Israel, se va schimba în curând – după câteva zile, sau o săptămână sau două – mai ales pe măsură ce Israelul își adâncește operațiunea în Gaza. Comunitățile evreiești din străinătate ar trebui să fie pregătite pentru un atac de ură în următoarea lună.
Dezbinarea din Israel creată de revizuirea legislativă a slăbit capacitatea Israelului de a descuraja astfel de atacyri și a jucat probabil un rol în calculul Hamas de a ataca”, este analiza lui Jacob Dallal.
Citește și: Război în Israel. Ce consecințe are atacul masiv al Hamas
Iranul nu voia o normalizare
În mod separat, discuțiile de pace cu Arabia Saudită ar fi putut, de asemenea, să pună presiune asupra Hamas și asupra axei răului condusă de Iran pentru a lansa un război, într-un efort de a torpila o normalizare care i-ar fi lăsat izolați în lumea arabă și musulmană.
„Ceea ce scriu acum se va învechi repede. Regiunea se va schimba după acest război în moduri pe care nu le putem ști. Vor fi mulți morți. În cele din urmă, Israelul va învinge. Deocamdată avem nevoie de rugăciunile voastre”, a scris maiorul în rezervă al IDF.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!