Ion Raţiu, un testament vizionar. Cartea „Moscova provoacă lumea” | Puterea a Cincea

Data:

spot_img

Ion Raţiu, un testament vizionar. Cartea „Moscova provoacă lumea”, publicată cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, reprezintă un adevărat manifest antitotalitar.

Cum ar fi arătat o Românie din care teroarea comunistă să fi fost absentă? Care ar fi fost drumul unei naţiuni ale cărei temniţe să nu fi devenit mormântul unor Iuliu Maniu, Dinu Brătianu şi Ion Mihalache?

Şi care ar fi fost glasul unui popor care să se fi născut din glasurile în libertate ale unor Corneliu Coposu, Mihail Fărcăşanu sau Ion Raţiu?

Citește și: Legionarii Moța și Marin comemorați în Spania, la 87 de ani de la moartea lor. Monumentul dedicat nu a putut fi demolat

Iată întrebările pe care nu le putem uita în clipa în care privim ocupaţia sovietică a României de după 1944 şi tot ceea a urmat: barbaria ei a lichidat nu doar un trecut al demnităţii, ci şi un viitor care se desenase, deja, în anii de fragilă speranţă de după 23 august.

Demnitate umană şi libertate

Iar figura lui Ion  Raţiu, cel care revine în patria sa decenii mai târziu, spre a fi întâmpinat de ura compatrioţilor săi, este parte din această teribilă dramă a unei Românii care nu a fost să fie.

În exil, ca şi în ţara de după 1990, Ion Raţiu a ilustrat, cu tenacitate şi eleganţă, un fel de a fi care le era străin celor educaţi în fanatism.

La răscrucea dintre conservatorismul englez şi creştin-democraţie, liberal clasic şi patriot român, Ion Raţiu a însemnat mai mult decât o emblemă a reinventării democratice.

El a fost, mai presus de toate, asemeni lui Corneliu Coposu, un îndrumar de gândire: demnitatea umană şi libertatea au fost valorile  pe care Ion Raţiu nu le-a tranzacţionat, niciodată.

Personalitatea sa, întregită prin monumentala ediţie a jurnalului său, nu poate fi completă  decât dacă îi adăugăm dimensiunea de scriitor politic.

Un manifest antitotalitar

Iar „Moscova provoacă lumea”, cartea editată în nouă traducere românească a lui Radu Bărbulescu – revizuită de Mihnea Gafiţa.

Citește și: Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23, „un memorial impresionant” în Delta Dunării VIDEO

Publicată cu sprijinul ICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc), însoţită de cuvântul înainte al lui Nicolae C. Raţiu şi de prefaţa lui Dennis Deletant – este un autentic testament vizionar al lui Ion Raţiu.

După şaptezeci de ani de la conceperea ei,  „Moscova provoacă lumea” îşi păstrează, intactă, calitatea ei de manifest antitotalitar.

Gândită în epoca textului lui Orwell, 1984, cartea lui Raţiu ajunge până la cei de azi ca întruchiparea unei inteligenţe politice ce-şi asumă maturitatea profetică.

În anii agresiunii din Ucraina, volumul lui Ion Raţiu devine o lectură esenţială.

Continuarea în Puterea a Cincea

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: putereaacincea.ro)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related