Ionuţ Răducu s-a întors în România, în 2015, după 12 ani în care a muncit în Italia, ca să planteze tomate, castraveţi şi pepeni roşii, în comuna olteană Strejeşti. Nu regretă întoarcerea acasă, dar spune că mai trebuie făcute multe lucruri pentru fermierii autohtoni.
Duminică l-am găsit în Piaţa Producătorilor Olteni, organizată în apropierea sediului CJ Olt din Slatina.
„Legumicultură fac din din 2015. Am fost plecat timp de 12 ani în Italia și tot mă gândeam să revin în țară pentru a mă apuca de agricultură. Dorul de casă, dorul de țară m-au făcut să revin”, a declarat Ionuţ Răducu.
Întrebat dacă este meserie grea, fermierul din Strejeşti spune că dificultatea poate fi depăşită dacă ceea ce faci, faci din suflet.
„Este o meserie grea, dar eu eu fac din suflet. Pun mult suflet în tot ceea ce fac în agricultură. În 2015 când m-a apucat de agricultură, am venit acasă în România și am accesat măsura 6.1. Am avut un noroc – să zic – chior. Am găsit persoana potrivită pentru a-mi da informațiile necesare pentru a accesa măsura 6. 1.
Florin Ciobanu este cel care m-a încurajat am primit bănuții și în secunda doi m-a apucat să construiesc solarii. Am 40 de arii de solar și cultiv și două hectare de pepene verde”, a mai spus fermierul.
„Din 2015 n-am mai mers în niciun concediu”
Legumiculura este o activitate care cere dedicare sută la sută din partea fermierilor. Munca nu se opreşte niciodată, de la pregătirea seminţelor şi solariilor şi până la recoltare. Legumicultorii nu se bucură de sărbători sau concedii.
„Noi, ca fermieri, nici sărbători nu avem. Dacă mă credeți, din 2015 n-am mai mers în niciun concediu. Tot timpul lucrăm, tot timpul suntem prin solarii, semănăm, cultivăm, recoltăm și tot așa, tot timpul anului”, mai spune Răducu.
În ceea ce priveşte ajutorul dat de stat, fermierul din Strejeşti spune că Programul „Tomata” este o măsură pozitivă şi trebuie continuată.
Continuarea, în Reporter24!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Sursă foto: Reporter 24!